Zi de Zi

Zi de Zi


Unde zboara “Transilvania”?

Posted: 14 Feb 2010 02:58 PM PST

Ce ar putea deveni Aeroportul "Transilvania" în doar câtiva ani? Daca totul merge conform planurilor de dezvoltare anuntate de proprietari si daca cele doua austostrazi anuntate se vor intersecta în cele din urma lânga Târgu-Mures, "Transilvania" ar ajunge aerogara numarul unu din aceasta parte de tara.

 

E adevarat. Startul a fost pierdut. Clujul si Sibiul au luat un avânt important, dar fiecare a intrat în lupta cu atuurile sale. Învatând din reusitele judetelor vecine, dar si din erorile lor, Muresul pare sa se dezmorteasca si sa iasa din corzi. Prima zvâcnire a fost în 2006, când Aeroportul "Transilvania" a fost primul din România care a operat curse low-cost, prin aducerea companiei maghiare Wizz-Air. Dupa un start extrem de promitator, care a triplat practic numarul pasagerilor în 2006 fata de 2005, Wizz-Air a decis sa se retraga si sa-si mute operatiunile la Cluj. Decizia lor a fost surprinzatoare în acel moment, venind la scurta vreme dupa ce maghiarii au promis noi destinatii, cum ar fi Roma, sau Barcelona. De ce s-au mutat la Cluj? "Au plecat pentru ca noi nu eram pregatiti sa le oferim ceea ce doreau. E vorba în principal de acea taxa de suport comercial pe care o pretind operatorii aerieni pe care noi nu am fost dispusi atunci sa o platim. Clujenii au înteles mai repede si i-au poftit la ei pe cei de la Wizz-Air, îndeplinindu-le toate conditiile", explica Stefan Runcan, directorul Aeroportului "Transilvania".

Investitiile care atrag operatorii

Dupa plecarea Wizz-Air (care si-a pastrat, totusi, un brat la Târgu-Mures prin cursa de Budapesta), oficialii Aeroportului si-au dat seama ca aducerea unor operatori privati va costa nu numai taxa de suport comercial dar si o serie de investitii majore în infrastructura. Anul trecut au fost investiti aproape 3 milioane de euro în platforma de parcare a aeronavelor si a fost modernizat echipamentul de balizaj pentru iluminat suprafete de miscare. Modernizarile la aerogara au costat de asemenea în jur de un milion de euro. Aeroportul arata complet diferit fata de acum arata în 2006. Si totusi, greul de acum începe. Oficialii "Transilvania" tintesc sus de tot si anunta investitii de aproape 300 de milioane euro. Din bani publici, privati si europeni. "Consiliul Judetean se ocupa de extinderea terenului pentru aeroport. De exemplu, mai avem nevoie de vreo 4 hectare ca sa putem trece la realizarea platformei multimodale, acea investitie care sa faciliteze accesul la toate caile de transport, aeriene, ferate si rutiere (autostrazile). Avem deja investitori interesati din patru tari pentru aceasta platforma", spune Stefan Runcan. Acesta este convins ca Muresul poate recupera întârzierea fata de Cluj si Sibiu. Mai mult, le poate întrece. "Muresul are o pozitie strategica în Transilvania, o spun toti specialistii. Nodul de autostrazi va fi realizat mai devreme sau mai târziu si este firesc sa existe un aeroport puternic în preajma lui, asa cum este oriunde în lume. Va garantez ca oamenii de afaceri sau turistii care vor vrea sa ajunga în urmatorii ani în Câmpia Turzii, Turda, Reghin, Bistrita, Toplita, Medias, etc vor apela la Aeroportul Transilvania si la reteaua rutiera care-l va înconjura. Sibiul si Clujul sunt mici copii pe lânga noi, daca facem o analiza de potential", sustine Runcan.

150.000 euro pentru viitorul Muresului

Vineri, 5 februarie 2010, Aeroportul Transilvania Târgu-Mures a fost pentru mai bine de doua ore, locul de întâlnire pentru numerosi reprezentanti ai administratiilor publice locale, oameni de afaceri si specialisti în turism din judetele Mures, Bistrita si Harghita. Toti au fost informati cu privire la planurile de dezvoltare ale Aeroportului si la stadiul negocierilor cu mai multi operatori low-cost care-si doresc intrarea pe "Transilvania". Dincolo de amabilitati, toti cei care au participat au aflat ca venirea companiilor de zbor este conditionata de plata acelei taxe de suport comercial. "Toti au înteles despre ce este vorba. Pentru acest an ne-am propus sa aducem minimum 15.000 de pasageri si sa deschidem cel putin cinci destinatii noi. Suntem în negocieri cu mai multe companii low-cost si dorim ca începând din luna aprilie sa începem sa materializam promisiunile noastre. Pentru ca operatorii care promit 15.000 de pasageri sa vina spre noi trebuie sa le achitam, pâna la sfârsitul anului, suport comercial în suma de aproximativ 150.000 de euro. Aceasta e practica în toata lumea si o vom implementa si noi", sustine Runcan. El spune ca unii dintre participantii la întâlnirea de vineri s-au aratat chiar entuziasti si au si început demersurile pentru a sustine proiectul conducerii Aeroportului. "Am avut deja întâlniri cu doi oameni de afaceri din Bistrita care vor contribui cu 3800 de euro. În schimbul banilor, cei doi vor primi spatii publicitare pe Aeroportul nostru, dar cel mai important, vor avea acele beneficii indirecte. Vor putea zbura de aici spre destinatiile dorite, sau îsi vor putea întâmpina partenerii de afaceri pe aeroportul nostru", explica Runcan.

 

Discretia negocierilor

Dar cine ar putea fi operatorii cu care este în negocieri Aeroportul "Transilvania"? Din start, Stefan Runcan nu a dorit sa dezvaluie identitatea lor, mentionând însa ca discutiile se poarta cu 20 astfel de companii si ele însele vor anunta, atunci când vor considera ca sunt pregatite, intrarea pe "Transilvania". Potrivit lui Runcan, unele dintre aceste companii ar fi interesate chiar în crearea unui "hub" la Târgu-Mures, adica sa tina aici una-doua aeronave si sa foloseasca "Transilvania" ca punct de plecare spre alte destinatii. "Va dati seama ce câstig ar fi pentru noi? Doua aeronave, ca sa fie rentabile, trebuie sa faca fiecare cel putin 6 zboruri pe zi. Ar însemna 12 noi destinatii de pe Târgu Mures. Ar fi un vis", spune Runcan.

Desi directorul Aeroportului a dorit sa pastreze discretia asupra companiilor cu care negociaza, nu putem sa nu mentionam câteva nume de operatori low-cost care si-au anuntat deja intentiile de a-si spori afacerile pe teritoriul României. Întâi de toate e vorba de irlandezii de la Ryanair, cea mai mare companie de zbor la pret redus din Europa, care în 2009 a transportat peste 65 de milioane de pasageri. Discutiile cu Ryanair sunt mai vechi, ei tatonând Muresul înca de la sfârsitul lui 2007. Pâna la urma au ales Aradul (la care au renuntat între timp) si Constanta ca puncte de intrare în România. Nu au renuntat totusi la ideea de a veni în Mures, mai ales ca pentru 2010 si-au planificat peste 200 de noi destinatii. Contactat de Zi de zi, Laszlo Tamas, Sales&Marketing Manager pentru Marea Britanie, Irlanda si Europa Centrala si de Est în cadrul companiei Ryanair a confirmat interesul irlandezilor pentru Aeroportul "Transilvania". "Suntem în tratative cu Târgu-Muresul, dar si cu alte 50 de aeroporturi din Europa. În momentul de fata nu putem zbura pe "Transilvania" din motive tehnice. Cei de acolo nu îndeplinesc criteriile noastre tehnice. Din câte stiu, aeroportul din Târgu-Mures ar trebui sa aiba gata lucrarile solicitate de noi, dar trebuie sa le vedem publicate în AIP-ul (Aeronautical Information Publication) valabil pentru toate aeroporturile", ne-a spus reprezentantul Ryanair, adaugând ca spera ca în curând sa ne poata oferi mai multe date privind planurile companiei în Transilvania.

 

Aeroportul s-a achitat de toate obligatiile tehnice

În replica, Stefan Runcan sustine ca nicio companie low-cost nu ar fi declarat altceva si ca Aeroportul „Transilvania" s-a achitat de toate obligatiile tehnice pe care si le-a luat fata de cei cu care a negociat. „Toti operatorii de acest gen au aceasta tehnica. Vin, studiaza piata, pun niste conditii, urmaresc daca acestea se îndeplinesc si apoi îsi anunta intrarea. De regula cam cu 4-6 luni înainte de a o face. Pâna atunci nu fac declaratii care sa dea sperante cuiva. Este firesc. Noi nu avem în acest moment nicio problema tehnica si toate lucrarile efectuate au fost publicate în AIP", spune Runcan. El crede ca Ryanair este una dintre cele mai exigente companii în privinta detaliilor tehnice, în vreme ce Wizz-Air sau Blue Air au politici mai relaxate. „Din câte stiu, Ryanair a contactat 6 aeroporturi din România si urmeaza sa aleaga", sustine directorul Aeroportului „Transilvania". Acesta crede ca la Târgu Mures este posibila chiar intrarea a 2-3 operatori low-cost. Analizând intentiile de extindere anuntate în acest an, Ziarul de Mures nu exclude posibilitatea „întaririi" Wizz-Air pe „Transilvania" dar si intrarea pe piata a energicei Blue Air, prima companie româneasca de low-cost, cea care a preluat deja în concesiune Aeroportul din Bacau si face cu ochiul celui din Maramures. Pe lista operatorilor cu care negociaza Muresul s-ar putea afla si easyJet sau German Wings, prezenti si ei pe piata din România si cu dorinta de expansiune.

 

Cine este Ryanair?

Ryanair – o companie low cost, care are sediul în Dublin. A fost înfiintata în anul 1985, la initiativa familiei Ryan: Christy Ryan, Liam Lonergan - proprietarul tour-operatorului irlandez "Club Travel" si a omului de afaceri irlandez Tony Ryan – actionarul firmei Guinness Peat Aviation. Primele zboruri ale liniei aeriene Ryanair au fost realizate cu aeronava Embraer Bandeirante. Biletele de avion au fost vândute pe ruta Waterford – Londra Gatwick. Un an mai târziu, Ryanair a început sa zboare pe ruta Dublin – Londra Luton. De la un an la altul a crescut numarul de calatori care circulau cu compania irlandeza low-cost. În pofida acestui fapt, în anul 1991 Consiliul de Administratie al companiei a implementat programul de restructurare, pentru care a fost raspunzator Michael O'Leary. Datorita vizitei sale în SUA, a cunoscut modelul de afaceri al unei linii aeriene low-cost. Dupa întoarcerea din America, a prezentat Consiliului de Administratie concluziile si a propus în primul rând implementarea unor trasee scurte, fara clasa business, uniformizarea flotei precum si scoaterea tuturor serviciilor gratuite de tip: presa, mese. În plus a mai propus transferarea operatiunilor catre aeroporturi din suburbii, care nu percepeau taxe aeriene atât de mari ca aeroporturile din orase, toate aceste modificari permitând companiei Ryanair implementarea unor preturi concurentiale. Ideea lui O'Leary a fost pusa în practica si a avut urmari spectaculoase. În anul 1992, compania aeriena a comandat 45 avioane marca Boeing 737-800. În momentul de fata flota companiei este alcatuita exclusiv din aceste aeronave.

În prezent compania Ryanair este cel mai mare transportator aerian civil din Europa de tip low-cost. Aeronavele transportatorului zboara pe 322 de rute din Europa în 22 state. Compania zboara si în Maroc, în Nordul Africii. Uniunea Europeana a Companiilor Aeriene precum si Autoritatea Aeronautica Civila din Marea Britanie au acordat companiei irlandeze titlul de cea mai punctuala companie aeriana din Europa. În 2009, operatorul a transportat peste 65 milioane de pasageri. Recent, la Londra, Michael Cawley, unul dintre executivii Ryanair, a anuntat prioritatile companiei pentru 2010: 200 de noi destinatii si extinderea rapida spre Europa de Est.

Povestea de succes a Wizz-Air

Proiectul de înfiintare a companiei Wizz Air s-a conturat în iunie 2003, în momentul în care sase persoane cu o experienta vasta în domeniul transporturilor aeriene si cu rezultate de exceptie în alte domenii industriale au facut echipa cu Jozsef Varadi, directorul general executiv al companiei. În numai trei luni, Wizz Air era deja o companie înmatriculata si gata de zbor. Prima cursa a decolat în ziua de 19 mai 2004, de la Katowice. Astazi, Wizz Air detine în regiune 6 baze operationale: Katowice, Varsovia, Gdansk în Polonia, Budapesta în Ungaria, Sofia în Bulgaria si Bucuresti în România. România a reprezentat anul trecut a doua piata, dupa Polonia, pentru compania low-cost, atât din punctul de vedere al numarului de pasageri transportati, cât si al veniturilor. Concret, Wizz Air a transportat pe piata locala 1,65 milioane pasageri, România furnizând astfel 21,2% din totalul pasagerilor Wizz Air. Chiar si in acest context, compania sustine ca este pe profit. "Cu siguranta, piata din România a fost una profitabila în 2009, altfel nu am mai continua extinderea", argumenta, recent, Gyorgy Abran, directorul comercial al liniei low-cost.

 

 

Blue Air, primul low-cost românesc

Prima companie aeriana româneasca cu capital privat 100%, Blue Air, a fost lansata în decembrie 2004. Dorinta proprietarului, Nelu Iordache, a fost de a crea o alternativa de zbor sigura, confortabila si accesibila ca pret. Azi, Blue Air are peste 40 de destinatii, 18 agentii proprii si peste 2000 de agentii partenere, atât în România cât si în strainatate. Compania a înregistrat anul trecut o cifra de afaceri de peste 140 de milioane de euro, sub estimarile de 170 de milioane de euro avansate la începutul exercitiului financiar, din cauza ieftinirilor impuse pentru pastrarea cotei de piata, au anuntat reprezentantii companiei. Pentru 2010, acestia pregatesc o baza Blue Air în afara României si multiplicarea în continuare a destinatiilor, atât pe intern cât si extern.

 

 

"Va garantez ca oamenii de afaceri sau turistii care vor vrea sa ajunga în urmatorii ani în Câmpia Turzii, Turda, Reghin, Bistrita, Toplita, Medias, etc vor apela la Aeroportul Transilvania si la reteaua rutiera care-l va înconjura. Sibiul si Clujul sunt mici copii pe lânga noi, daca facem o analiza de potential!"

Stefan Runcan, directorul Aeroportului "Transilvania"

 

"Suntem în tratative cu Târgu-Muresul, dar si cu alte 50 de aeroporturi din Europa. În momentul de fata nu putem zbura pe aaTransilvaniaAA din motive tehnice. Cei de acolo nu îndeplinesc criteriile noastre tehnice. Din câte stiu, aeroportul din Târgu Mures ar trebui sa aiba gata lucrarile solicitate de noi, dar trebuie sa le vedem publicate în AIP-ul (Aeronautical Information Publication) valabil pentru toate aeroporturile!"

Laszlo Tamas, Sales&Marketing Manager pentru Ryanair

 


Borbely Laszlo promite mai multe proiecte la Ministerul Mediului

Posted: 14 Feb 2010 02:56 PM PST

Ministrul Mediului si Padurilor, Borbely Laszlo, a declarat la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de sâmbata, 13 februarie, ca a preluat ministerul care era într-o stare de amortire, de „stagnare", afirmând ca cei care au fost înaintea lui nu cheltuisera decât foarte putini bani din cât li se acordasera, iar toate proiectele nu am mai fost puse în practica. „Am preluat un minister care a stagnat anul trecut. Nu au pornit proiectele care trebuiau pornite, au fost si unele motive subiective dar si subiective. Va spun un singur exemplu, fondul de mediu avea un buget de 800 milioane lei si nu a cheltuit decât 300. Anul acesta, nu au trecut decât doua saptamâni de la adoptarea bugetului mare si s-a aprobat prin Guvern... avem 1,8 miliarde de lei de cheltuit pentru anul acesta, iata, de sase ori mai mult decât anul trecut", a declarat Borbely.

Ministrul Mediului si Padurilor a înteles, într-un fel, stagnarea proiectelor deoarece anul trecut a fost nu an destul de complicat, un an cu doua campanii electorale. „Fata de un miliard de lei, contracte încheiate în anul 2008, anul trecut s-au încheiat numai pentru 400 de milioane. Avem ambitia ca în acest an sa încheiem contracte de înca 2,5 miliarde de lei si aceste lucruri le-am mentionat în discursul meu. Anul 2009 a fost un an cu doua campanii electorale si acest lucru s-a simtit si în distributia banilor. Evident, noi anul acesta vom avea un buget echilibrat si din punctul de vedere al regiunilor. Eu am spus mereu ca aceasta regiune a Transilvaniei a fost lasata la urma si echitatea trebuie sa fie cea care decide si nu alte interese", a mai spus ministrul.


“Aprobarea tacita”, o batjocura la adresa alegatorilor...

Posted: 14 Feb 2010 02:54 PM PST

Initiativa legislativa a parlamentarilor UDMR de modificare a Legii numarul 315 din 2004 privind dezvoltarea regionala din România prin înfiintarea a cinci macroregiuni si a 16 regiuni de dezvoltare, una din ele grupând judetele Mures, Harghita si Covasna, a trecut saptamâna trecuta de Senat prin "aprobare tacita".

Nu voi analiza în rândurile urmatoare ce ar însemna pentru România o noua împartire administrativ-teritoriala. Exista pareri atât pro, cât si contra. Pe de o parte sunt cei care saluta modificarea, argumentând ca noile regiuni înfiintate vor fi mult mai independente din punct de vedere financiar fata de Bucurestiul care decide, spun ei, pe nedrept, modul de distribuire a banilor produsi în judete. Pe de alta parte sunt cei, deloc putini, speriati nu neaparat de ideea de a avea 16 regiuni, cât mai ales ca una din acestea va fi alcatuita din trioul Mures, Harghita si Covasna.

Mai bine sa vedem ce e o "aprobare tacita"... Expresia este folosita atunci când ca s-a împlinit termenul legal la care plenul Senatului trebuia sa dezbata un proiect de lege si acesta trece fara sa fie votat. Ma întreb atunci, retoric desigur, de ce dezbaterea si votarea unui proiect atât de important a fost taraganata pâna când a expirat termenul limita? Cum a fost posibil ca senatorii sa se ciorovaiasca de atâtea ori în plen pentru maruntisuri (am vazut la TV...) si sa neglijeze un subiect esential? Si întrebari de bun simt ar mai fi...

De ce nu a avut loc o dezbatere reala, cu cartile pe masa si cu argumente puse în balanta si a fost preferata varianta adoptarii pe furis? Cum a fost posibil ca în "Ziua Z" prezenta senatorilor la sedinta sa fie sub orice critica? Nu vi se pare ca modul de abordare al proiectului este scandalos?

În calitate de simplu alegator aveam pretentia ca politicienii care ma reprezinta în Senat sa-si faca treaba pentru care se afla acolo! Nu cred ca exagerez deloc atunci când afirm ca "aprobarea tacita" este o batjocura la adresa alegatorilor...


Bicapa Tarnaveni scoasă la mezat de autorităţi

Posted: 14 Feb 2010 02:50 PM PST

In data de 19 martie, se va organiza o licitatie pentru vânzarea Combinatul Chimic Bicapa de la Tarnaveni. Afirmatia a fost facuta vineri, de ministrul Mediului Borbely Laszlo, care considera ca dupa ani de zile in care problema a fost discutata si rasdiscutata, s-a ajuns "in ceasul al 12-lea" pentru ca cele trei bataluri de la Tarnaveni reprezinta o reala problema, fiind "o bomba care ticaie". "A fost probabil un management nu tocmai fericit al celor care au fost şi la conducerea acestei companii şi în ceea ce priveşte încercările de privatizare. Unii au crezut că privatizează această companie numai ca să vândă fier vechi", a declarat Borbely Laszlo. Acesta a precizat ca, in ultimele luni au fost sesizate organele competente pentru a se lua masuri, Guvernul, AVAS, Ministerul de Finante, Autoritatea de Mediu, dar problema a ramas nerezolvata, iar pe moment este necesara in primul rand, o analiza pe termen scurt, dar si pe termen mediu si lung pentru a scapa de "bomba ecologica", iar in al doilea rand este nevoie de o companie care sa aduca noi locuri de munca.

Ministrul a precizat ca saptamana aceasta va avea o intalnire cu AVAS si reprezentantii Ministerului de Finante, la care Bicapa are cele mai mari datorii, precum si cu lichidatorul combinatului, pentru a-i convinge pe marii creditori sa urgenteze vânzarea acestuia. "Am avut o informare din partea lichidatorului, pentru ca societatea este in lichidare si, acuma e momentul. Au pregatit caietul de sarcini pentru a face o licitatie in 19 martie. Eu m-am angajat sa vorbesc atat cu Ministerul de Finante cat si cu AVAS-ul sa accepte o procedura de urgenta ca sa nu stea mai multe luni cu acele termene pâna când trebuie sa reduca pretul. Ne-a explicat lichidatorul ca se poate gasi modalitatea prin care sa se adjudece mai repede, în conditii legale.Speram sa fie un proces de privatizare adjudecat cat mai curand. Se pare ca sunt investitori interesati, specializati, sa cumpere acest combinat", a continuat Borbely.

 

 

Bataluri profitabile

Cele trei bataluri se intind pe o suprafata de 25 hectare si au in componenta aproape 2,5 tone de reziduuri si deseuri. "Am primit informatii acum cateva luni ca aceste bataluri, in afara ca trebuie ecologizate, ar aduce unele profituri. Sunt metale grele, care pot fi valorificate. E norocul combinatului, altfel cred ca nu ar veni nimeni sa cumpere un morman de fiare vechi. Din acest punct de vedere am dat dispozitie colegilor de la Agentia de Mediu sa faca un plan de actiune. Exista unele studii preliminare facute de o companie in 2001, potrivit careia investitia necesara este de 25 milioane de euro", a adaugat ministrul Mediului.

 

Bani de la Fondul de Mediu si programe europene

Ministrul Borbely si-a exprimat disponibilitatea ca din Fondul de Mediu si prin programe europene, pe baza unui parteneriat facut intre Primarie si investitor, sa se acceseze bani suplimentari pentru ecologizare. "Sper intr-o flexibilitate a celor de la Ministerul de Finante si AVAS, sa urgenteze acest proces si o sa fac o nota la prim ministru si Guvern, pentru ca trebuie sa stie. Statul a avut o responsabilitate in acesti 20 de ani si din pacate s-a privit de multe ori unilateral cu ochelari de cal, de parca ar privatiza ca oricare alta societate netinand cont de acest pericol de poluare" , a mai spus ministrul Mediului. Datoriiile combinatului Bicapa Tarnaveni se ridica la circa 40 de milioane de lei, iar pretul de pornire a licitatiei este de aproximativ 6 milioane de euro.


Benedek Istvan renunta la conducerea grupului UDMR din CL Târgu-Mures

Posted: 14 Feb 2010 02:50 PM PST

Presedintele UDMR Târgu-Mures, Benedek Istvan, a declarat, vineri, ca a renuntat sa conduca grupul Uniunii din Consiliul Local, dupa ce colegii sai au ales un avocat care sa reprezinte în instanta Consiliul în procesul privind statuia generalului Gusa. "Mi-am dat demisia din sef de fractiune desi eu nici nu am fost la acea sedinta când a fost votat avocatul, dar consider ca este un gest de onoare. Colegul meu Kolozvary Zoltan este mult mai competent sa preia conducerea, eu mai am si alte treburi. Colegii mei au votat acel avocat si s-a considerat ca daca voteaza un aparator care sa reprezinte interesele Consiliului Local atunci ar fi de acord si cu statuia generalului Gusa. Nu este asa, a fost doar o formalitate, dar eu asa am înteles sa îmi asum acest esec", a precizat Benedek.

Pe de alta parte, presedintele UDMR, Marko Bela, acuza fractiunea unionala din Consiliul Local spunând ca a facut greseli foarte mari si nu s-au sincronizat cu conducerea partidului. "Nu am înteles aceasta decizie, de a vota un avocat. Ei pur si simplu nu s-au corelat cu UDMR, iar deciziile lor în Consiliul Local au fost extrem de proaste si daunatoare în ceea ce priveste statuia generalului Gusa. Aceasta problema nu este una etnica, nu înseamna ca numai noi, maghiarii, nu suntem de acord sa se puna o statuie unui general care a avut un rol extrem de nefast în evenimentele din decembrie 1989. Eu nu cred ca românii sunt de acord", a declarat Marko Bela. Si Borbely Laszlo a atacat fractiunea din Consiliul Local spunând ca grupul UDMR a facut mai multe greseli politice. Borbely a precizat ca Benedek si-a dat demisia dupa o discutie în Consiliul Permanent si ca, daca nu recurgea la acest gest, ar fi fost oricum înlocuit. Presedintele grupului consilierilor UDMR Târgu-Mures, Benedek Istvan si-a anuntat recent intentia de a candida în 2012 la alegerile pentru Primaria Târgu-Mures.


Marcela Achim nu si-a uitat alegatorii din teritoriu

Posted: 14 Feb 2010 02:49 PM PST

Cotidianul Zi de zi a demarat un serial destinat prezentarii activitatii consilierilor judeteni pe anul 2009, cu scopul de a intermedia astfel legatura dintre acestia si muresenii care prin votul lor i-au propulsat în Consiliul Judetean (CJ) Mures.

 

Aleasa consilier judetean pe listele Partidului National Liberal, Marcela Achim face parte din comisia de amenajare a teritoriului si urbanism a CJ Mures, unde îndeplineste functia de secretar. „La toate sedintele Comisiei de amenajare a teritoriului si urbanism la care am participat, în calitate de secretar al comisiei, am întocmit procesele verbale, precum si toate documentele ce tin de atributiile functiei mele în cadrul comisiei, am examinat individual toate proiectele de hotarâri postate pe site-ul Consiliului Judetean, am colaborat cu toti membrii comisiei, cu colegii din grupul consilierilor judeteni ai PNL Mures, cu reprezentantii institutiilor subordonate CJ, precum si cu personalul din aparatul executiv al CJ, dezbatând împreuna fiecare proiect de hotarâre în parte, majoritatea avizelor fiind favorabile", a precizat Marcela Achim.

Totodata, consilierul judetean a mentionat ca în cadrul întâlnirilor avute cu cetatenii, primarii, viceprimarii si consilierii locali din unitatile administrativ-teitoriale din judetul Mures a promovat rolul si obiectivele CJ, precum si posibilitatile de îndeplinire a acestora. „Consider ca m-am implicat cu seriozitate si responsabilitate la sedintele Consiliului Judetean, precum si la toate actiunile la care am fost prezenta, cu speranta ca în 2010 sa-mi aduc, de asemenea, contributia activa si constructiva, respectând prevederile legale, atributiile si competentele stabilite prin lege si prin regulamentul de organizare al CJ Mures", a aratat Marcela Achim.

 

 

Din activitatea din teritoriu a consilierului judetean Marcela Achim

- 23 ianuarie: întâlnire cu cetatenii în Gornesti;

- 24 ianuarie: întâlnire cu cetatenii în Sânpaul;

- 6 februarie: întâlnire cu cetatenii în Sângeorgiul de Mures;

- 17 februarie: întâlnire cu cetatenii în Gornesti;

- 19 februarie: întâlnire cu cetatenii în Iernut;

- 26 martie: întâlnire cu cetatenii în Sângeorgiul de Mures;

- 27 martie: întâlnire cu cetatenii în Târgu-Mures;

- 27 aprilie: întâlnire cu cetatenii în Târgu-Mures;

- 7 mai: întâlnire cu enoriasi ai Bisericii ortodoxe din Sângeorgiul de Mures;

- 9 iunie: participare la sedinta ordinara a CL Gurghiu;

- 28 iulie: participare la sedinta ordinara a CL Ogra;

- 25 septembrie: întâlnire cu consilierii locali si cetatenii din Deda, Rastolita, Vatava, Brâncovenesti si Stânceni;

- 26 septembrie: întâlnire cu cetatenii în Târgu-Mures;

- 30 septembrie: întâlnire cu primari, viceprimari si consilieri locali din zona Sighisoara;

- 18 noiembrie: întâlnire cu alesii locali si cetateni din Târgu-Mures, Ungheni si Band.


Marius Pascan: „Muresul ar pierde în cazul unei reorganizari!”

Posted: 14 Feb 2010 02:49 PM PST

Initiativa parlamentarilor UDMR de împartire a României în 16 regiuni a trecut tacit de Senat. Proiectul urmeaza sa fie dezbatut de catre Camera Deputatilor care va avea statut de camera decizionala. Una din regiuni cuprinde judetele Mures, Covasna si Harghita.

 

Pascan: e o initiativa pripita!

Prefectul judetului Mures, Marius Pascan, spune ca aceasta initiativa este una foarte pripita. prefectul sustine ca alipirea Covasnei si Harghitei la Mures nu ar aduce nici un beneficiu acestuia din urma si dimpotriva, i-ar cauza prejudicii. „O sa va dau o opinie personala. În viziunea mea este o initiativa cât se poate de pripita. Este de înteles în situatia în care se argumenteaza ca din punct de vedere economic sau administrativ ar fi o mai buna gestionare a fondurilor publice sau a proiectelor de dezvoltar. În situatia în care la judetul Mures alipesti alte doua judete care sunt sub medie, sunt judete sarace, nu vad cu ce ar ajuta sau cum ar folosi judetului Mures. Ori actuala formula organizatorica prin care facem parte din Regiunea 7 Centru, judetul Mures a performat. Noi suntem cei cu cele mai multe proiecte depuse pe masura 322, de sustinere a infrastructurii în mediul rural. Avem mai multe proiecte decât are Brasovul sau Clujul sau alte judete mai mari. Acum, a face un regres si a te alipi de niste judete sarace, din pricini emotionale, nu cred ca este în nici un caz de folos", a declarat Pascan.

Prefectul de Mures a neagat afirmatia senatorului Frunda Gyorgy, în care acesta vorbeste despre faptul ca Muresul ar fi fost dezavantajat, iar Sibiul si Brasovul au avut un statut preferential detorita puterii lor economice. Marius Pascan a spus ca parlamentarii UDMR nu ar trebui sa foloseasca motivul mai sus mentionat pentru a dovedi necesitatea unei reorganizari ci sa încerce sa dovedeasca ce ar câstiga Muresul din acea alipire la Covasna si Harghita. „Pe de alta parte, nu poti proceda la aceasta reorganizare fara a beneficia de acordul Uniunii Europene. O alta formula organizatorica ar impune noi consultari cu cei de la Uniunea Europeana. Din punctul meu de vedere ceea ce a spus domnul Frunda nu este adevarat. Au câstigat finantari europene localitatile care au performat, în sensul ca au avut proiecte eligibile si care au câstigat în aceasta competitie. Acolo nu s-a pus problema promovarii proiectelor unor judete doar pentru ca sunt mai mari. Noi nu am fost defavorizati. Aceste proiecte au fost evaluate la Alba, nu la Sibiu sau Brasov. Ba mai mult, doamna presedinte Lokodi (n.r. Lokodi Edita, presedintele CJ Mures) face parte din Consiliul de Administratie al Regiunii 7 Centru, deci nu cred ca poate fi invocat argumentul lui Gyorgy Frunda", a mai spus Marius Pascan.


Takacs Csaba, presedinte executiv interimar al UDMR

Posted: 14 Feb 2010 02:47 PM PST

Sâmbata, 13 februarie, a avut loc la Palatul Culturii sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) care a avut pe ordinea de zi mai multe puncte de lucru. Printre acestea s-a numarat si confirmarea în functia de presedinte executiv al UDMR a lui Takacs Csaba. Aceasta decizie vine dupa ce în urma cu câteva saptamâni, la propunerea presedintelui UDMR, Consiliul Permanent al Uniunii l-a însarcinat pe Takacs Csaba cu îndeplinirea atributiilor presedintelui executiv. Prin urmare, cel propus pentru acesta functie avea nevoi de confirmarea prin vot secret a Consiliului Reprezentantilor Unionali.

Kelemen Hunor suspendat din conducerea UDMR

si rezulatatul a venit ca de la sine: Takacs Csaba a fost confirmat în unanimitate cu 91 de voturi. Mandatul noului ales va dura atata timp cât vechiul presedinte executiv, Kelemen Hunor va detine functia de ministru. Pâna acum candidatul UDMR la presedintia României de la sfârsitul anului trecut, Kelemen Hunor, a detinut functia de presedinte executiv însa conform statutului UDMR, o persoana nu poate îndeplini concomitent functia de presedinte executiv si o functie guvernamentala. La cererea lui Kelemen Hunor, Consiliul Permanent al Uniunii l-a suspendat din functia de presedinte executiv pe perioada în care ocupa functia de ministru.

Takacs Csaba s-a declarat impresionat de voturile pe care le-a primit. "Sunt onorat de o asemenea încredere pe care mi-ati oferit-o si sunt chiar jenat. Sper sa nu va însel asteptarile. Va multumesc!", a spus Takacs Csaba imediat dupa ce s-a anuntat decizia consiliului. El a multumit membrilor dar si lui Kelemen Hunor pentru încrederea acordata, apoi a mers si a dat mâna cu Marko Bela, care la rândul sau l-a felicitat.

Odata cu numirea lui Takacs Csaba, CRU l-a confirmat si pe fostul secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Tanczos Barna, în functia de vicepresedinte executiv pentru administratia locala, în care îl desemnase, la sfârsitul anului trecut, Kelemen Hunor. Ambele numiri - a lui Takacs Csaba si a lui Tanczos Barna - aveau nevoie de confirmarea, prin vot, a CRU, dupa cum spune statutul UDMR.

Takacs Csaba a preluat toate atributiile lui Kelemen Hunor înca de acum câteva saptamâni, iar odata cu aceasta confirmare din partea consiliului a intrat oficial în functia în care va ramâne pâna la sfârsitul mandatului de ministru al lui Kelemen Hunor.


Marko Bela vrea la guvernare pâna în 2012

Posted: 14 Feb 2010 02:47 PM PST

În cadrul sedintei Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) care a avut loc sâmbata, 13 februarie, la Palatul Culturii din Târgu-Mures, presedintele UDMR, Marko Bela, a tinut un discurs prin care a vrut sa îi convinga pe cei prezenti de avamtajele faptului ca maghiarii au intrat la guvernare. El le-a propus chiar un joc prin care sa îsi imagineze cum ar fi fost cu UDMR în opozitie si cum este situatia actuala cu UDMR la putere. Marko Bela a recunoscut ca ar fi putut ataca mult mai vehement unele chestiuni actuale daca era în opozitie. Printre acestea se numara proiectul bugetului poe 2010, legea pensiilor sau situatia învatamântului.

Pe de alta parte liderul Uniunii a spus ca, fiind la guvernare, UDMR poate sa aiba o voce mult mai puternica în ceea ce priveste interesele etnice si îsi poate îndeplini mult bine obiectivele propuse. Totodata, Marko Bela a afirmat ca UDMR nu a intrat la guvernare alaturi de PD-L doar pentru câteva luni, ci se gândeste la o coalitie foarte stabila care sa dureze pâna în 2012. În sprijinul acestei afirmatii Marko Bela a adus argumentul ca într-o luna si jumatate de când sunt la guvernare, între PD-L si UDMR nu au foat certuri sau neîntelegeri, cel putin în fata camerelor. Toate diferentele de opinie s-au rezolvat în interior fara a fi facute publice. „Nu stiu daca ati remarcat ce nu a fost în aceasta luna si jumatate de când suntem la guvernare. Nu a existat conflict în coalitie, desi nu este usor, pentru ca avem de-a face cu un partid puternic, PDL. Despre UDMR se poate spune ca este un element de stabilitate si noi ne-am gândit la o coalitie cu PDL pâna în 2012, pentru ca putem construi o guvernare stabila. Nu ne-am certat, nu fiindca nu am avut motive, dar noi am considerat ca e mai util sa discutam în interior, nu în public", a declarat Marko Bela.

Presedintele UDMR a subliniat ca acum este supus la mai multa presiune decât daca era în opozitie. Acest lucru se întâmpla deoarece el trebuie sa rezolve toate problemele pe care, daca ar fi fost în opozitie le-ar fi atacat doar. „Eu zic ca si fara noi ar fi fost un guvern bun si UDMR ar fi criticat din opozitie. Puteam critica legea pensiilor, puteam critica bugetul, multe din masurile pregatite în legea învatamântului si ne-am fi pregatit de proteste, iar în interiorul UDMR ne-am fi luptat între noi. Dar suntem la guvernare si cred ca, în urma cu o luna si jumatate, a fost o decizie corecta ca ne-am asumat guvernarea, pentru ca si din interior se poate critica proiectul de lege al pensiilor si bugetul slab. Ne apasa responsabilitati pe care nu le-am fi avut în opozitie, dar va spun ca nu am fi avut sansa sa avem patru ministri din 14, sapte secretari de stat si un vicepremier", a mai spus Marko Bela.


“Tigrii” ratează întâlnirea cu “Steaua norocoasă”

Posted: 14 Feb 2010 02:47 PM PST

BC Mures Targu-Mures a cedat in fata formatiei Steaua Turabo cu scorul de 81-74 partida disputata sambara seara la Bucuresti in cadrul etapei a XXI-a a campionatului masculin de baschet. Desi au castigat trei din cele patru sferturi ale partidei, echipa mureseana nu a reusit sa refaca handicapul de zece puncte de la pauza, dupa un joc foarte slab realizat in sfertul secund.

 

Inceput bun de meci

Debutul partidei a apartinut elevilor lui Audrius Prakuraitis. Peciukas a deschis scorul cu una din doar cele patru aruncari de trei puncte reusite de oaspeti pe tot parcursul partidei. Cu cele peste zece puncte avantaj luate cand erau mai putin de trei minute din primul sfert (20-9) se parea ca muresenii se indreapta spre dorita victorie. Bucurestenii au reusit sa reduca diferenta la sase puncte la finalul primei parti, pe fondul ratarilor formatiei muresene.

 

Sfert nefast pentru "tigrii"

Sfertul secund a fost insa unul nefast pentru "tigri" si gazdele au intors scorul in favoarea lor la 27-26. Targumuresenii au reusit din nou sa treaca in avantaj prin reusitele lui Pora (27-30, apoi 30-34). "Treita" lui Voinescu a marcat insa intoarcerea definitiva a avantajului in favoarea Stelei la 38-36. In ultimele trei minute inainte de pauza muresenii n-au reusit niciun punct si la cabine s-a intrat cu un handicap de zece puncte (46-36).

 

Cursa de urmarire nereusita

La reluare oaspetii reusesc sa reechilibreze jocul, dar diferenta de pe tabela de marcaj ramane constant la limita celor zece puncte si se dicteaza a patra greseala personala impotriva lui Peciukas. La intrarea in ultimul minut al sfertului trei ambele formatii au cate cinci greseli de echipa si se joaca minute bune doar tactic, pe aruncari libere. La acest capitol oaspetii sunt mai eficienti si diferenta scade (62-54).

 

Final pe muchie de cutit

Ultimul sfert debuteaza insa cu doua reusite a lui Mack, cel mai eficient jucator al partidei, imitat de Myles si avantajul creste din nou. Muresenii reusesc doar doua puncte in aproape patru minute si Peciukas paraseste terenul la mijlocul ultimei parti. Ultimele minute apartin din nou "tigrilor". Doua reusite de trei a celor doi americani relanseaza partida (70-66), dar stelistul Wiggins inscrie si el o "treita". Ultimele secunde sunt din nou tensionate, se joaca din nou pe aruncari libere. Parasesc terenul pentru a cincea greseala Voinescu de la gazde si Tomic de la mureseni. Cooley transforma doua aruncari libere, urmate de alte doua puncte si tabela arata 79-74 cu 13 secunde inainte de final. Aceasta este inchisa cu doua aruncari libere a lui Mack si BC Mures paraseste invinsa terenul.

Au evoluat formatiile: Steaua: Voinescu 10 (2x 3 puncte), Timus 6, Mack 24 (2), Wiggins 10 (1), Popescu 14 (2), Myles 14, Papic 3 (1). BC Mures: Tomic 8, Peciukas 16 (1), Masiulis 15, Cooley 19 (1), Pora 11(1), Sheard 5 (1), Melnic.

 

 

Rezultatele etapei:

CSU Atlassib Sibiu - Dinamo Bucureşti 81-86

Steaua Turabo - BC Mureş 81-74

CSU Asesoft Ploieşti - CSM Bucureşti 93-58

BC Argeş Piteşti - CSU Cuadripol Braşov 96-67

CS Energia Rovinari - SCM U Craiova 91-69

CSM Oradea - Gaz Metan Mediaş 78-97

 

Clasamentul:

1. CSU Ploiesti 21 18 3 1861-1508 39

2. U-Mobitelco Cluj 20 18 2 1651-1456 38

3. Gaz Metan Medias 21 17 4 1828-1484 38

4. CSU Atlassib Sibiu 21 15 6 1645-1578 36

5. BCM U Pitesti 21 12 9 1644-1546 33

6. CS Otopeni 20 12 8 1583-1561 32

7. Energia Rovinari 21 10 11 1601-1637 31

8. Elba Timisoara 20 11 9 1647-1613 31

9. Steaua Turabo 21 10 11 1686-1702 31

10. BC Mures 21 10 11 1719-1718 31

11. CSM Oradea 20 8 12 1534-1581 28

12. CSM Bucuresti 21 7 14 1568-1686 28

13. Dinamo 21 7 14 1480-1608 28

14. Gladiator Cluj 20 5 15 1551-1727 25

15. SCM U Craiova 20 3 17 1503-1731 23

16. Cuadripol Brasov 21 2 19 1508-1873 23


Am fost colegi la “Serafim Duicu” in clasa D primara

Posted: 14 Feb 2010 02:47 PM PST

Gimnaziul "Serafim Duicu" din cartierul Mureseni functioneaza cu patru clase intai, dintre care cea de la etajul doi este cu predare in limba maghiara. Ajunsa la usa clasei m-am oprit locului, ascultand cantecul vesel interpretat de niste voci cristaline. Invatatoarea clasei I D, institutor Babos Ibolya de 19 ani se afla la catedra."M-am nascut la Sabed, acolo am terminat clasele primare si imi amintesc cu drag de invatatoarea mea, Fodor Margit, care a fost un exemplu pentru mine, prin tot ce a facut atat in clasa cat si in viata de familie, fiind pentru noi toti o pilda vie", povesteste absolventa Institutului Pedagogic Karoli Gaspar din Ungaria.

Sala in care invata 21 de copii (azi lipseau trei dintre ei) este la fel de frumoasa ca toate celelalte din scoala. Parchet laminat, geamuri mari, perdele albe, flori, un calculator si mult material didactic menit sa faca mai atractiv procesul educativ. Un trio de copii cu ochi mari si frumosi imi atrag atentia. Doi baieti si o fata, foarte curati si imbracati decent, cu cizmulite, blugi si gecute la moda. Nici ghiozdanele lor nu se deosebesc cu nimic de ale celorlalti. Stam de vorba si aflu ca cei trei locuiesc in padurea din marginea orasului. "Intr-o casa de lemn, nu prea mare,(masoara din ochi coridorul) numai o camera", imi spune cel mai mare dintre ei, masurandu-ma cu oarecare precautie. Fetita nu scoate o vorba, dar e atenta la ce discutam. Ascult povestea lor si imi sta mintea in loc: in secolul XXI acesti copii locuiesc in "casuta din padure", fara apa, ("aducem apa de la izvor, cinci kile el, cinci eu"), fara incalzire, ("facem foc cu lemne"), fara curent electric,("avem lumanari"), fara televizor, fara calculator..."Si nu lipsesc nicio zi de la scoala,"adauga invatatoarea. Cel mare are 12 ani, cel mijlociu 11 iar fetita sapte, dar au venit impreuna in clasa intai, ca sa le fie mai usor. Lajos, imi spune ca de cand se stie locuiesc in padure si imi explica cum spala mama lor hainele, de sunt asa de curate: "Noi aducem apa cu bidonul de la izvor si o turnam in troaca, si acolo spala. La uscat le pune in padure", adauga Lucian. Apoi ma asigura amandoi ca o iubesc pe Bianca si au grija de ea! Ne intoarcem in clasa dupa ce ii linistesc ca nu vreau sa- i iau cu mine, dar voi scrie despre ei in ziar. Suna de iesire si cei trei se grabesc sa dispara de acolo cat mai repede: ce e sigur, e sigur!


12.500 de someri ajutati de AJOFM sa se angajeze in 2009

Posted: 14 Feb 2010 02:46 PM PST

Peste 12.000 de mureseni au fost incadrati anul trecut prin masuri active de stimulare a fortei de munca. Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Mures a subventionat peste 5 milioane de lei pentru incadrarea acestor persoane.

Mai multe masuri active pentru persoanele din judetul Mures aflate in cautarea unui loc de munca, au fost derulate anul trecut: informarea si consilierea profesionala, medierea muncii, formare profesionala, consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri, completarea veniturilor salariale ale angajatilor, precum si stimularea mobilitatii fortei de munca. 620 de someri s-au incadrat inainte de expirarea somajului, 808 someri s-au incadrat in munca prin organizarea cursurilor de formare profesionala. De asemenea a fost incadrat un somer care mai avea trei ani pana la pensie, 140 de absolventi aflati la prima incadrare, etc. In total, de aceste masuri active au beneficiat 12.500 de persoane, la care AJOFM Mures le-a subventionat suma de 5.187.859.

Persoanele aflate in somaj care reusesc sa se reangajeze inainte de perioada pentru care sunt indreptatiti sa primeasca indemnizatie de somaj, sau cei care se angajeaza la mai mult de 50 de km de casa, primesc completari ale venitului. Cei care se angajeaza in timp ce ar mai putea primi somajul, beneficiaza de completarea veniturilor salariale in cuantum de 30% din indemnizatia de somaj primita in luna anterioara incadrarii. Cei care vor face naveta pe o distanta de cel putin 50 de km vor primi o prima de incadrare egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara. "Persoanele carora li s-a stabilit dreptul de indemnizatie de somaj potrivit legii si care se incadreaza pentru programul normal de lucru si ca urmare a angajarii le inceteaza plata indemnizatiei pentru somaj, beneficiaza din momentul angajarii pana la sfarsitul perioadei pentru care erau indreptatite sa primeasca indemnizatia de somaj, de o suma lunara acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, representand 30% din cuantumul indemnizatiei de somaj stabilita si actualizata conform legii.

Nu beneficiaza de aceste prevederi persoanele care se incadreaza la angajatorul cu care au fost in raporturi de munca sau de serviciu in ultimii doi ani, precum si persoanele pentru care plata indemnizatiei de somaj a fost suspendata", a declarat Reghina Farcas, directorul coordonator al AJOFM Mures.


„Pepiniera artistilor” nu i-a sensibilizat pe mureseni

Posted: 14 Feb 2010 02:46 PM PST

„Pepiniera artistilor" sau „haideti sa încurajam tinerele talente ale orasului nostru" a strâns vineri, la Galeria Kromart din Mures Mall, peste 40 de lucrari ale elevilor de la Liceul de Ara din Târgu-Mures. A fost o expozitie cu vânzare, sau o licitatie a lucrarilor în care tinerii artisti si-au varsat sperantele. Majoritatea lucrarilor au fost pictate în ulei, pe pânza sau carton si au cuprins teme de la portret si reproduceri dupa lucrari consacrate pâna la peisaje. Aceasta expozitie cu vânzare a fost mai deosebita prin faptul ca autorul lucrarii si-ar fi însusit întreaga suma a obiectului vândut. S-a putut intra în legatura directa cu cei ce au realizat lucrarile. Preturile au început de la 100 lei si s-au „întins" în functie de complexitatea tabloului. Expozitia cu vânzare era programata doar pe vineri seara, pâna la închiderea galeriei. Din cauza ca nu s-a vândut nicio lucrare, expozitia a ramas deschisa pâna duminica seara. Nimeni nu s-a oprit la lucrarile elevilor, pâna duminica dimineata nu s-a vândut nici o lucrare. Am fost acolo si le-am admirat si eu. Se vedea clar delicatetea si munca tinerilor artisti, lucrari frumoase si demne de apreciat. Vina lor nu a fost, au încercat doar sa aduca un strop de arta caselor voastre. Nu l-a primit nimeni, desi era ieftin si caritabil într-un anumit sens. Poate nu a existat destula promovare, sau poate...

 

 

„Speram sa vindem ceva. Cu sumele pe care le primim ne-am putea îndeplini visele artistice, ne-am cumpara culori de ulei pe care nu ni pe permitem acum, fiind foarte scumpe. Multumim profesorilor care ne-au sprijinit su Universitatii de Arta Teatrala cu care am colaborat extrem de bine."

Denisa Nistor, clasa a XII-a C


Clubul Femeilor Independente din Reghin lupta împotriva cancerului de sân

Posted: 14 Feb 2010 02:46 PM PST

Clubul Femeilor Independente din Reghin, coordonat de femeia de afaceri Rodica Rusu, a fost de acord înca din luna octombrie a anului trecut sa se implice în actiunile proiectului de informare si educare a femeilor cu privire la metodele de diagnosticare precoce a cancerului de sân, acordând o atentie speciala dobândirii de catre acestea a cunostintelor si abilitatilor necesare autocunoasterii sânului, organizând mai multe campani de informare.

 

Manual despre incidenta cancerului de sân

Pentru a afla ce îsi doresc femeile sa stie si pentru a le aduce la cunostinta ce ar trebui sa stie despre cancerul la sân, mai multe organizatii non-profit au cerut sprijinul organizatiei "Susan G. Komen for the Cure" din SUA care a lansat o initiativa globala pentru constientizarea asupra cancerului de sân. Asa s-a ajuns ca prin organizatia americana sa se deruleaze în aceasta perioada un proiect de cercetare în cinci judete din România. Organizatorii spun ca procesul de cercetare se va materializa la finalul lunii martie într-un manual foarte bine structurat care va cuprinde date legate de incidenta cancerului la sân pe judetul Mures cu ultimele date statistice referitoare la numarul de femei raportat pe zone si pe grupe de vârsta.

 

O suta de femei din Reghin, informate despre proiect

Întrucât unul dintre judetele cuprinse în proiect este si Mures, în data de 10 februarie cercetarea a ajuns si la Reghin, evenimentul desfasurându-se la sediul Fundatiei Laurentia. Clubul Femeilor Independente din Reghin a organizat în colaborare cu "Grupul de Intitiava pentru Sanatatea Sânului Mures" un "Focus Grup,, la care au luat parte aproape o suta de femei care au fost informate despre tot ce înseamna initiativa globala de constientizare asupra cancerului la sân. La întâlnire au luat parte 60 de femei asistente medicale generaliste, 20 de la clasa de asistenti medicali din cadrul Fundatiei Laurentia si mai multe femei de afaceri din Reghin. La finalul cercetarii va începe scrierea a doua proiecte care vor fi finantate de Organizatia "Susan G. Komen for the Cure,, cu valoare de 5.000 de dolari fiecare.

Organizatorii au precizat ca finantarea unuia dintre cele doua proiecte a fost obtinuta de municipiul Reghin. Una dintre femeile cele mai active din Clubul Femeilor Independente din Reghin, care a decis sa devina voluntara si sa se dedice trup si suflet informarilor tuturor femeilor despre cunoasterea riscurilor legate de aceasta boala necrutatoare este femeia de afaceri Daniela Pui.

 

 

 

Rezultatele cercetarii, peste doua saptamâni

"Este o etapa în care un grup inimos de la Târgu-Mures care se numeste "Grupul de initiativa pentru sanatatea sânului Mures,, doreste sa porneasca implementarea unor proiecte în beneficiul femeilor din judet. Momentan am ajuns la etapa de cercetare calitativa a unor "Focus Grupuri". Concluziile vor aparea când se va finaliza procesul de cercetare. Urmeaza un "Focus Grup" în Deda si abia peste circa doua saptamâni vom avea si rezultatele cercetarii."

Violeta Horgoianu, Societatea de Educatie Cotraceptiva si Sexuala Bucuresti

 

 

Vom contribui la aceasta initiativa globala

"Ma bucur ca am fost gazda la acest eveniment important pentru femeile din Reghin. scoala noastra a gazduit acest "Focus Grup" la care în afara testelor care s-au efectuat pentru femeile din municipiu am oferit organizatorilor de la Bucuresti clasele noastre de asistenti medicali de farmacie si asistenti medicali generalisti unde au sustinut prelegeri despre importanta, riscurile descoperirii la timp a cancerului la sân. Este un proiect de lunga durata, vom încerca sa fim din nou gazde si vom contribui la aceasta initiativa globala."

Laurentia Grosu, manager, Fundatia Laurentia

 

 

E nevoie de mai multa informare

"Mi se pare un lucru benefic si care era absolut necesar sa se întâmple si la noi în oras. E nevoie de o informare mult mai mai mare în rândul femeilor pentru constientizarea asupra cancerului la sân. Însa dat fiind faptul ca nici o abordare singulara a problemei sanatatii sânului nu va da rezultate pe plan mondial, pentru ca abordarea diagnosticarii si tratamentul acestei boli difera mult în functie de cultura si mijloacele economice ale fiecarei tari, comunitatile locale trebuie sa puna în practica programe inovatoare si adaptate nevoilor locale."

Violeta Oltean, femeie de afaceri

 

 

E important sa stim factorii de risc

"În cadrul activitatilor femeilor independente din Reghin, am început în luna octombrie 2009 constientizarea asupra cancerului la sân si am continuat pâna acum si de acum înainte pe parcursul acestui an cu mai multe actiuni de acest fel pentru ca în programul nostru de activitate avem cuprinsa sanatatea, foarte importanta pentru o femeie. E important ca toate femeile sa stie ce cauzeaza cancerul la sân, ce pot face pentru cunoasterea sânului, care sunt factorii de risc si de ce trebuie facute mamografiile si consultul la sâni."

Rodica Rusu, coordonatoare, Clubul Femeilor Independente din Reghin


Dezlegarea iubirii, alaturi de voi

Posted: 14 Feb 2010 02:46 PM PST

Vineri, 12 februarie, în holul Bibliotecii Judetene (BJ) Mures a avut loc un nou eveniment organizat de Fundatia "Alaturi de Voi" (ADV) Târgu-Mures. "Fii Responsabil, iubeste cu grija!" s-a numit campania de informare, educare si constientizare derulata începând cu ora 11.00, în holul BJ Mures.

Prin campania de Valentine's Day s-au derulat o serie de activitati de informare. S-au donat opt carti BJ Mures, carti care cuprind informatii strânse în sapte ani de fundatia ADV, manuale de buna practica, ghid de asistenta sociala, rolul scolii, asistenta juridica, curajul de a spune adevarul, etc pe care oricine le poate împrumuta de la biblioteca. A existat un stand de vânzare a produselor realizate de tinerii cu dizabilitati în cadrul unitatii protejate autorizate „Util Deco", stand cu produse numai de Valentine's Day. S-au împartit pliante cu informatii despte HIV/SIDA, prezervative, etc. Atractia evenimentului a fost integrama realizata de colegul nostru, Alex Toth, actor social al fundatiei ADV. Un joc de 1.500 de cuvinte, printre care 50 de „te iubesc" în tot atâtea limbi, impriata pe 1,8/1,2 metri a carei dezlegare a fost începuta de realizatorul ei. Integrama a ramas în holul bibliotecii, urmând sa fie completata de oricine doreste. Pâna sâmbata seara era deja completata într-un procent de aproximativ 90%.

 

 

 

"Am gândit acest eveniment de Valentine's Day pentru ca profitam de orice ocazie sa informam mai ales publicul tânar, privind modalitatile de transmitere ale infectiei cu HIV, sa tragem un semnal de alarma mai ales la transmiterea HIV pe cale sexuala."

Carmen Ciulea, directoarea Fundatiei ADV Târgu-Mures

 

 

„Avem încheiat un parteneriat de colaborare cu ADV România, încearcam sa pregatim diverse evenimente care sa scoata în evidenta faptul ca biblioteca nu este numai o institutie culturala care organizeaza activitati cu caracter cultural, ci si o institutie cu un puternic caracter social. Împreuna vrem sa promovam ideea ca exista iubire si ca aceasta iubire se poate practica cu responsabilitate si trebuie sa ne legam unii de altii prin sensimente de iubire, sa recunoastem faptul ca toti suntem la fel si nu ne deosebeste nimic."

Scriitoarea Liliana Moldovan, fosta directoarea a Bibliotecii Judetene Mures

 

 

„Implicarea în problemele societatii reprezinta o datorie de onoare pentru orice cetatean responsabil. Fundatia ADV mi se pare a fi una dintre cele mai serioase organizatii nonguvernamentale din Mures. Nu pot decât sa-i felicit si sa le urez succes în continuare."

Alex Toth, rebusist


“Valentine’s Day Party” în Jazz’n’Blues Club

Posted: 14 Feb 2010 02:46 PM PST

Prea multe de spus nu sunt, voi lasa pozele sa povesteasca. Sâmbata. Seara/noapte de Valentine's Day. Muzica pe masura. Cupidon nu a lipsit. JB Club a fost de necirculat. Fetele au primit flori. Party-ul s-a întrins pâna dimineata la patru.


“Piateta”, o noua premiera a Teatrului Studio

Posted: 14 Feb 2010 02:45 PM PST

Vineri, 12 februarie, Universitatea de Arte din Targu-Mures si-a prezentat ultima premiera, piesa "Piateta" de Carlo Goldoni, care si-a facut debutul in repertoriul UAT duminica, 14 februarie, ora 19, pe scena Teatrului Studio.

Dupa premiera spectacolului "The Glory of Living", piesa "Piateta" este a doua premiera a Universitatii de Arte Targu-Mures si ii are in distributie pe studentii-actori ai UAT Targu-Mures. Regizorul noii premiere este Mona Chirila, directoarea Teatrului de Papusi din Cluj Napoca şi totodată lector la Universitatea de Teatru şi Televiziune din Cluj. Cu ocazia premierei spectacolului de Goldoni, Mona Chirila se intoarce la Targu-Mures ea fiind studentă la UAT din Targu-Mureş, "Piateta" fiind prima colaborare cu universitatea targumureseana. "M-am simtit foarte bine aici, studentii au fost foarte cooperanti. Se lucreaza altfel cu studentii, decat cu actorii profesionisti. De asemenea, astep ca ei sa-si gaseasca curajul si sa faca marea trecere catre o cariera teatrala, care, cel putin in occident, comedia dell'arte are locul ei bine definit, un teatru care implica un standard ridicat in ceea ce priveste calitatea actorului. In concluzie, aceasta prima colaborare cu UAT-ul a fost una foarte pozitiva", a declarat Mona Chirila.

 

Goldoni, reformatorul comediei dell'arte

Distributia spectacolului cuprinde studentii-actori ai UAT Targu-Mures, ea fiind una extinsa, astfel ca un numar cat mai mare de studenti sa aiba posibilitatea sa joace. "Goldoni reformeaza teatrul de tipul comediei dell'arte si gestul sau este unul radical si emblematic. In idea ca acest tip de teatru era un fel de teatru purificat care se facea cu actorii care utilizau masti si care aveau o tehnica speciala de joc cu masca, ce presupune o tehnologie interioara de respiratie si de control a campului vizual. Practic, Goldoni aduce o reforma a comediei dell'arte, reinventeaza intreaga tehnologie de joc, nu doar prin conceperea textului integral, ci si o reinventare a meseriei de actor", a mentionat Mona Chirila.


Ioan Sacarea a avut mereu succes la femei

Posted: 14 Feb 2010 02:45 PM PST

Preşedintele Filialei Mureş a Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", Ioan Săcărea a împlinit 60 de ani, sambata, 13 februarie, sarbatorind inconjurat de 60 de invitaţi la restaurantul Black Lord din Târgu-Mureş. "Au fost 60 de ani, de pregătire continuă profesională şi socială şi chiar mă gândesc ca la implinirea celor 70 de ani sa dezvalui si grozava trecere ce am avut la femei,"spunea amuzat Ioan Săcărea.

Familia liderului i-a pregătit o mulţime de surprize, cel mai impresionant a fost poate proiecţia unui film cu sute de fotografii cu cele mai frumoase momente culese din cei 60 de ani de viaţă.

Tot în cadrul evenimentului sau pus bazele unui Club +60 la iniţiativa invitatelor Maria Rezi şi Georgeta Curticăpean unde a fost acceptat şi sărbătoritul astfel devenind cel mai tânăr membru al clubului care urmează în scurt timp să dobândească şi un sediu.

De 40 de ani in slujba educatiei, Ioan Sacarea rămâne acel lider sindical care prin activităţile desfăşurate în cele cinci mandate a demonstrat o înaltă competenţă, energie constructivă, perseverenţă în promovarea adevărului şi a dreptăţii.

Redacţia cotidianului Zi de zi îi urează La mulţi ani, sanatate şi împlinirea viselor!

 

 

 

Ioan Săcărea a terminat un liceu real, apoi facultatea de filologie. În 1972 a fost repartizat ca profesor de română-istorie în satul Fânaţe unde a predat timp de 11 ani. Acolo şi-a întemeiat şi familia şi locul unde sau născut cei trei copii ai familiei Săcărea. În 1989 a devenit director adjunct la liceul din Band, iar în 1990 a fost detaşat la şcoala nr.15 din Târgu-Mureş. In 1993 a căştigat prin concurs funcţia de Preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" din judetul Mureş.

 


Voleibalistele de la Penicilina, “imune” în fata “medicinistelor”

Posted: 14 Feb 2010 02:45 PM PST

Formatia de volei feminin CSU Medicina CSS Târgu-Mures a pierdut cu scorul de 3-1 (17; 18; -20; 22) partida cu Penicilina Iasi din cadrul etapei a XVII- a a Campionatului National, divizia A. Disputat sambata in sala UMF, jocul avea insemnatatea lui. Dupa disputarea ultimei etape, fiecare echipa va organiza in cadrul turneelor cate unul acasa, iar rezultatele directe dintre ele vor conta in alcatuirea clasamentului final. In partida din turul campionatului, muresencele au cedat la Iasi tot cu scorul de 3-1, partida in care au reusit victoria in setul trei, dupa ce le- au pierdut pe primele doua la 23 si 14. Au cedat in setul patru la 17 si totodata cele doua puncte. Istoria aproape s-a repetat in jocul de sambata. CSU Medicina, condusa din nou de pe banca de Branko Gajic, a cedat primele doua seturi la 17 si 18. Ambele seturi au avut perioade cand jocul a fost echilibrat. In primul, pana la 15, dupa care iesencele s- au desprins decisiv la 16-23. In setul secund muresencele au jucat in continuare fara determinare si oaspetele s- au desprins din start la patru puncte (1-5), avantaj marit constant si setul a fost castigat fara emotii de catre moldovence.

 

Revenire tardiva a "medicinistelor"

Setul al treilea a debutat cu o echipa gazda mult mai sigura pe ea. Muresencele s-au eliberat de complexe, au facut un joc foarte curajos, toate compartimentele au functionat si au condus in permanenta. Iesencele au simtit pericolul si s-au agatat de fiecare punct. Au revenit de la 16-19, dar au cedat setul la 20. "Intrate in meci", gazdele, impulsionate si de publicul din tribune au condus in prima parte a setului si se parea ca partida va fi decisa la tie- break. Au revenit de la 10-15, si au avut un avans de doua puncte prin doua blocaje si un atac in teren al Ioanei Baciu. Cele mai importante si mai disputate puncte s-au consumat dupa ce muresencele au fost egalate la 18, dupa ce au condus cu 18-16. O minge norocoasa scoasa cu piciorul si alte doua foarte disputate au adus Penicilina in avantaj. Gazdele au cedat in final la 22 si le ramane optiunea pregatirii pentru turneele din play-off-ul locurilor V- VIII. "Platim in continuare tribut lipsei de experienta. Acest lucru s- a vazut cel mai bine in finalul setului patru, dar si in al doilea. Alternam perioadele foarte bune cu cele mai putin inspirate tocmai datorita tineretii lotului", a fost declaratia de la finele meciului data de antrenorul Branko Gajic. Acesta a folosit urmatoarul lot de jucatoare: Salaoru, Ciubuc, Baciu, Ivanof, Pintea, Bunea, Dimeny - libero, Ciocian, Martiniuc, Breban, Foca.


“Municipalii” termina cu remiza turneul din Ungaria

Posted: 14 Feb 2010 02:45 PM PST

Sambata divizionara secunda de fotbal FC Municipal Targu-Mures a terminat la egalitate, 1-1, partida din ultimul joc de verificare disputat in cadrul turneului de pregatire efectuat in Ungaria. Partida s-a disputat pe un teren sintetic in localitatea Zalaegerszeg cu formatia locala. Gazdele se afla pe locul V al campionatului ungar, cu un parcurs foarte bun spre finalul sezonului, cand au integistrat cinci victorii consecutive in ultimele cinci etape.

Jocul de sambata a fost unul de mare angajament si un test util pentru cele doua echipe. Formatia maghiara a deschis scorul spre finalul primei reprize (minutul 42) prin golul lui Rudnevs, iar targumuresenii au reusit golul egalizator prin Vancea spre finalul meciului (minutul 88). Muresenii si-au creat cateva bune situatii de gol, in special prin Bitis si Roman si li s-a refuzat o lovitura de pedeapsa.

 

Cosmin Bodea multumit de rezultat

Antrenorul Cosmin Bodea a inceput jocul in urmatoarea formula: Şteţca - Vârtic, Lupuţ, Gongolea, Szilagyi - Anton, Stere, Sfârlea, Bitiş - Dan Roman, Vancea. In partea a doua a jocului au mai evoluat Dănălache, Maghici, Vagner, Bălău şi Şaim. "Am realizat un meci destul de bun împotriva unui adversar valoros. In mare, sunt mulţumit de cum s-a lucrat în acest cantonament. Chiar daca sunt puţin dezamăgit de evolutia unor jucatori. Per ansambu sunt satisfăcut de jocul echipei. Baietii au muncit serios si sper ca pana la prima etapa din campionat sa atingem o forma cat mai buna", a declarat la finalul partidei Cosmin Bodea. "Am intalnit un adversar foarte bine organizat din toate punctele de vedere si am reusit un joc foarte reusit. A fost un meci echilibrat, reflectat si prin rezultat. Turneul a fost foarte util si sper ca acest lucru sa se oglindeasca prin rezultatele din campionat", este parerea presedintelui executiv al FC Municipal, Alex Krenek.

 

Cu gandul la FC Arges

Bilantul jocurilor amicale dupa turneul din Ungaria este de o victorie, doua rezultate de egalitate si o infrangere, golaveraj 3-3. Cele trei goluri au fost inscrise da Vancea (2) si Bitis. Dupa meci FC Municipal a pornit catre casa, unde au ajuns in cursul diminetii de duminica. Dupa doua zile libere, lotul isi va relua antrenamentele in vederea primei etape a returului, cand vor primi replica celor de la FC Arges Pitesti. Următorul joc amical il vor sustine sâmbăta pe teren propriu, împotriva celor de la Avântul Reghin.


Mureşenii au reuşit un set împotriva liderului

Posted: 14 Feb 2010 02:45 PM PST

Formatia de volei masculin CS Torpi Targu-Mures a pierdut sambata pe teren propriu in fata liderei Campionatului National, CVM Tomis Constanta, scor 1-3 (15-25; 25-23; 19-25; 15:25). Era de asteptat o victorie facila a oaspetilor, cunoscuta fiind valoarea lotului si faptul ca muresenii antrenati de Ovidiu Macarie au pierdut trei dintre jucatorii de baza dupa reluarea returului, prin plecarea celor trei sarbi.

Daca primul set a fost la discretia oaspetilor, Torpi si-a revenit mult mai repede in comparatie cu precedentul joc. Marti, in partida restanta cu Dinamo, gazdele si-au dat drumul la joc doar cand s-au vazut condusi cu 2-0 la seturi si au rezultat alte doua seturi echilibrate si spectaculoase. Sambata, dupa un prim set modest realizat de catre gazde cu multe mingi disputate, acestia au realizat un set secund care i-a surprins pe constanteni. Dupa 10-7, echipa de la malul marii s-a vazut condusa chiar cu 18-11. In ciuda eforturilor din finalul setului, Torpi a rezistat si a obtinut victoria la 23. Chiar daca urmatoarele doua seturi au consfiintit scontata victorie a constantenilor, gazdele au realizat un joc bun, in care o buna bucata s-a mers cap la cap pana spre finalul seturilor. Plusul valoric si omogenitatea si- au spus cuvantul dar, formatia mureseana are aproape asigurat un loc in turneul play-off pentru locurile V- VIII. La fel s-a petrecut si la inceputul sezonului, cand dupa cateva infrangeri jocul echipei a inceput sa creasca valoric de la meci la meci si s- au obtinut victorii, unele chiar surprinzatoare, in deplasare.

Ovidiu Macarie a utilizat urmatorul sextet: Milotin, Dinu, Schiesz, Toronyai, Pietraru, Filip. Libero: Szekely Zoltan. Au mai evoluat: Pop, Farcas si Parpala.

 

 

„Am avut din nou un inceput mai timorat, dupa care ne- am revenit. Nu ne asteptam la prea multe de la aceasta partida dar faptul ca am castigat un set este important pentru noi. Din echipa din toamna doar doi mai sunt in echipa de baza, echipa trebuie sa fie recladita dupa situatia actuala. Aceste doua partide cu frunatsele Dinamo si Tomis ne da incredere in viitor. Acum cel mai important joc a devenit cel cu Clujul de peste doua saptamani."

Antrenorul CS Torpi, Ovidiu Macarie.

 

 


CFR Turism scoate la închiriat un hotel din Sighisoara

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Societatea Feroviara de Turism SFT CFR SA a anuntat demararea unei licitatii pentru închirierea a doua spatii din judetul Mures.

Primul dintre ele are suprafata de 67,66 de metri patrati (mp), se afla la Depoul de linie îngusta din Târgu-Mures si va fi închiriat pentru un tarif de 3,5 euro/mp/luna. Cel de-al doilea imobil de închiriat este Hotelul Sighisoara din localitate, cladire alcatuita din 30 de camere pentru odihna personalului plus alte spatii si anexe, suprafata totala construita fiind de 299,40 mp, iar cea desfasurata de 1.197,60 mp, pretul chiriei urmând sa fie stabilit în functie de solicitarile primite. "Referitor la Depoul de linie îngusta Târgu-Mures, societatea noastra ofera spere închiriere doua camere în suprafata de 26,53 mp fiecare, un hol de acces de 6,6 mp precum si un grup sanitar de 8 mp din cadrul cladirii existente în locatie. Perioada de închiriere este de minim un an si maxim de cinci ani, în functie de solicitari, iar tariful de închiriere este de 3,5 euro/mp/luna", a declarat, pentru cotidianul Zi de zi, Ionut Grigore, director general al Societatea Feroviara de Turism SFT CFR SA.

Potrivit acestuia, cladirea Hotelului Sighisoara dispune de 30 de camere pentru odihna personalului si birouri ale personalului de instruire si control, doua bucatarii, doua bai si magazii de obiecte de inventar, plus un vestiar si centrala termica. "Aria construita a hotelului este de 299,40 mp, iar cea desfasurata de 1.197,60 mp. Mentionam ca în prezent cladirea este nefunctionala, iar perioada de închiriere este de maxim cinci ani. În functie de solicitarile ce se vor primi se va organiza licitatie, tariful de închiriere lunar va fi stipulat în contractul de închiriere ce se va perfecta între societatea noastra si solicitantul declarat câstigator al licitatiei", a precizat Ionut Grigore.

Licitatia va avea loc marti, 16 februarie, iar în cazul neadjudecarii spatiilor, în termen de cinci zile lucratoare Societatea Feroviara de Turism SFT CFR SA va organiza o a doua licitatie.


Vânzatorii de martisoare asteptati cu cererile la Primarie

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Ultima zi de primire a cererilor pentru comercializarea de martisoare si flori cu ocazia „Sarbatorii Martisorului" este miercuri, 17 februarie, a anuntat Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mures. „Numarul total al amplasamentelor propuse este de 134, suprafata unui amplasament va fi de 9 mp obligatoriu, iar mobilierul impus la pavilionul expozitional trebuie sa fie de 3 x 3 m cu minim doua laterale, care va fi achizitionat pe seama si cheltuiala comerciantului. Fiecare comerciant si producator va primi doar un singur amplasament", a precizat Dorin Florea.

Potrivit primarului, pentru zona P-ta Trandafirilor în prima etapa se vor trage la sorti 35 de amplasamente pentru producatorii de flori din judetul Mures, iar în etapa a doua se vor trage la sorti amplasamentele pentru comerciantii de flori si martisoare cu domiciliul în Târgu-Mures. „În etapa a treia se vor trage la sorti pentru amplasamentele pentru comerciantii de flori si martisoare din judetul Mures. În situatia în care dupa efectuarea tragerilor la sorti ramân amplasamente libere, se va proceda la o noua tragere la sorti pentru comerciantii din alte subiecte", a încheiat edilul.

Tragerea la sorti va avea loc 22 februarie, la ora 11.00, la sediul Primariei Târgu-Mures.

 

 

Locatia amplasamentului Numar amplasamente

P-ta Trandafirilor, scuar 80

B-dul 1848, cinema Unirea 8

P-ta Teatrului 7

Tudor, zona Fortuna 7

Tudor, zona complex „Diamant" 6

Cornisa, zona Casa Tineretului 5

Mureseni, zona complex „Record" 4

Zona Spitalul Judetean 4

Cartierul Unirii 4

P-ta Garii 3

Tudor, B-dul Pandurilor 2

Str. 22 Decembrie 2

Cartierul Aleea Carpati 2

 

 

Calendarul „Sarbatorii Martisorului"

26 februarie – 9 martie: comercializare de flori si martisoare

26 februarie – 1 martie: comercializare de martisoare

2 martie – 9 martie: comercializare de flori

 


20 de joburi disponibile la Primaria Târnaveni

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Primaria municipiului Târnaveni a scos la concurs un numar de 20 de posturi de muncitori necalificati, pe perioada determinata, la sectoarele întretinere reparatii domenii, servicii de dezvoltare publica cladiri si sere – zone verzi. Candidatii trebuie sa fie înregistrati la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Târnaveni ca fiind în cautarea unui loc de munca si sa aiba studii generale sau medii. „Selectarea candidatilor se face prin interviu, la data de 25 februarie, ora 9.00, la sediul institutiei. Termenul de depunere a cererilor este 20 februarie, ora 15.00. Relatii suplimentare se pot obtine la camera 26, Serviciul organizare, salarizare si resurse umane sau la numarul de telefon 0265-443.400, interior 35", a declarat Alexandru Adrian Matei, primarul municipiului Târnaveni.

 

 


Seara de rock în clubul de jazz

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Duminica, 21 februarie, Jazz'n'Blues Club va gazdui un puternic concert rock. Protagonistii vor fi trupele Godmode din Cluj Napoca si Icory din Târgu-Mures. Concertul va începe la ora 22.00.


Ajutor financiar de la UE pentru someri

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Persoanele care si-au pierdut locul de munca sau risca sa si-l piarda, care doresc sa creeze o firma cu mai putin de zece salariati si cu o cifra de afaceri de cel mult 2 milioane euro si care intampina dificultati in accesarea unui credit bancar, pot apela la un program initiat de Uniunea Europeana ce prevede acordarea de microcredite de pana la 25.000 euro, potrivit unui proiect aprobat saptamana trecuta de parlamentarii europeni. Acestia au cazut de acord asupra unui buget de 100 milioane euro pentru o perioada de patru ani, din care 60 milioane euro vor proveni din programul UE pentru solidaritate si locuri de munca "Progress", iar 40 de milioane din sumele nealocate ale bugetului UE. In 2010 vor fi disponibile pentru aceste microcredite 25 milioane euro.

 


Bloc alimentar dupa standarde europene la SCJU

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Astazi va avea loc inaugurarea blocului alimentar al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures, modernizat la standarde europene. La eveniment vor participa reprezentanti ai Consiliului Judetean Mures si ai Primariei Targu-Mures. Inaugurarea va avea loc de la ora 13.00.


Hotii de cablu telefonic erau din Band

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Politisti din cadrul Biroului Ordine Publica pentru mediul rural de la Politia municipiului Târgu-Mures în colaborare cu lucratori din cadrul posturilor de politie Band si Madaras au identificat joi, 11 februarie, suspectii în cazul furtului de cablu telefonic, comis în noaptea de 7 spre 8 februarie 2010 de raza comunei Madaras. „Este vorba despre noua indivizi cu vârste cuprinse între 19 si 41 ani, toti cu domiciliul în comuna Band, care în noaptea de duminica spre luni au sustras circa 200 de metri de cablu telefonic subteran, valoarea prejudiciului evaluat de catre reprezentantii companiei de telefonie fiind de 7.500 lei", a declarat comisar de politie Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean Mures.


Marko Bela vrea manuale speciale de limba româna

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat, vineri, la Târgu-Mures, dupa consfatuirea specialistilor din învatamântul maghiar din România, ca elevii maghiari trebuie sa învete limba româna înca din clasa întâi, dar dupa manuale speciale. "Copiii maghiari vor fi obligati sa învete limba româna pentru ca viata te obliga. De aceea eu însumi afirm ca, înca de la început, înca din clasa întâi, trebuie sa se puna un accent deosebit pe însusirea limbii române. si aici s-a facut o greseala atunci când deja în clasa întâi copiii maghiari sau minoritari care nu cunosteau, în unele zone, deloc limba româna s-au confruntat cu aceeasi programa scolara ca si copiii români. Vor stapâni doua limbi foarte bine, si odata si-odata n-ar fi rau daca acest lucru ar deveni un avantaj si nu un dezavantaj. Trebuie sa învete deja din clasa întâi, dar dupa manuale scolare speciale", a a declarat Marko Bela, citat de Agerpres.

 

 

 


Expozitie „Molnar Denes” la Sângeorgiu de Padure

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Cu ocazia împlinirii a zece ani de la trecerea în nefiinta a graficianului Molnar Denes, la Centrul de documentare si informare al Grupului scolar „Sfântul Gheorghe" din Sângeorgiu de Padure va fi organizata o expozitie de ex-librisuri realizate de artist în perioada 1970 – 1980. Vernisajul va avea loc azi, de la ora 12.00 si va fi deschisa de bibliotecarul – documentarist Szekely Ferenc, conducatorul galeriei „Molnar Denes", înfiintata în anul 2000, în satul Vadas, comuna Neaua, locul natal al graficianului.


Dezbatere despre coruptie la Hotel Continental

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Centrul de Resurse Juridice organizeaza dezbaterea cu tema „Integritate si coruptie: rolul cetatenilor", care va avea loc 17 februarie, de la ora 11.30, la Hotelul Continental din Târgu-Mures. Potrivit organizatorilor, evenimentul are loc în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacitatii ONG-urilor locale de monitorizare anticoruptie", implementat cu ajutorul financiar al Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

 


Populatia tarii, în scadere

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Populatia României a scazut, în decembrie 2009, comparativ cu luna anterioara, cu 7.865 de persoane, fenomen determinat de diminuarea numarului de nascuti-vii la 1.000 de locuitori, arata datele operative publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS) si citate de Agepres. Potrivit statisticilor, în luna decembrie a anului trecut, s-au nascut 17.198 copii (9,4 nascuti-vii la 1.000 locuitori), cu 108 mai putini decât în noiembrie. Pe de alta parte, numarul persoanelor care au decedat în luna decembrie a fost de 25.063 (13,7 decedati/1.000 locuitori), mai multe cu 3.133 comparativ cu intervalul anterior. Din cauza excedentului de persoane decedate fata de numarul nascutilor-vii, numarul populatiei a scazut, în decembrie, cu 7.865 persoane.


“Joia gurmanzilor” la Restaurantul Arena

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

"Joia gurmanzilor" este o campanie lansata de revista "Gastromedia" ce are ca scop cresterea încrederii consumatorilor în calitatea produselor si serviciilor oferite de restaurante si promovarea traditiei serivirii mesei în afara casei. Restaurantul Arena din Târgu-Mures s-a alaturat campaniei, astfel, joi, 18 februarie restaurantul ofera o reducere de 50% la toate preparatele de bucatarie. Rezervari se pot face la numarul de telefon 0365-430.988 sau reservation@arenahotel.ro.


Concert Paula Seling si Ovi în Jazz’n’Blues Club

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Paula Seling si Ovi pleaca în turneu pentru Eurovision 2010. În data de 28 februarie, duminica, Jazz and Blues Club îi va avea ca invitati pe cei doi interpreti, finalisi la Eurovision. Recitalurile celor doi cuprind cântece din repertoriul fiecarui interpret, dar si o multime de cover-uri ale unor succese internatioanle. Studentii vor avea reducere cu Studcard la intrare: 10 lei pentru posesorii de Studcard si 15 lei pentru cei fara Studcard.


Profit de 1,75 milioane lei în 2009 pentru Mobex

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

SC Mobex SA Târgu-Mures a obtinut în anul 2009 un profit net de 1.751.314 lei,...


PIB-ul României, în scadere

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Produsul Intern Brut al României (PIB) a scazut în 2009 cu 7,2% comparativ cu anul 2008, conform primelor estimari publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS), citate de Agerpres. PIB în trimestrul IV 2009 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1,5% comparativ cu trimestrul III 2009 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2008, PIB (serie bruta) a înregistrat o scadere cu 6,6%. În varianta finala a prognozei de toamna, Comisia Nationala de Prognoza a estimat pentru 2009 o scadere economica pentru România de 7,7%, anticipând pentru 2010 o crestere de 0,5%. (S.G.)


Profit de 2,44 milioane lei în 2009 la Azomures

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Producatorul de îngrasaminte chimice Azomures Târgu-Mures a raportat un profit net de 2,44 milioane de lei în 2009, de peste 20 de ori mai mic comparativ cu rezultatul net de 50,576 milioane de lei afisat în 2008. Potrivit informatiilor financiare remise Bursei de Valori Bucuresti de conducerea combinatului si citate de Agerpres, Azomures a realizat anul trecut venituri totale de 737,037 milioane de lei, de 1,8 ori mai mici decât în 2008 si a efectuat cheltuieli de 734,57 milioane de lei, fata de 1,263 miliarde lei în 2008. De asemenea, cifra de afaceri neta a producatorul de îngrasaminte chimice a fost la finele lunii decembrie de 743,309 milioane lei, în scadere cu peste 35% fata de 2008, când a totalizat 1,114 miliarde lei, iar datoriile companiei s-au cifat la 125,559 milioane lei (102,763 milioane lei anul trecut), iar creantele la 79,607 milioane de lei (61,03 milioane lei în 2008).


Atestat pentru administratorii de imobile din Târnaveni

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Primaria municipiului Târnaveni organizeaza examen pentru atestarea administratorilor de imobile, a anuntat Alexandru Adrian Matei, primarul orasului. Candidatii trebuie sa aiba studii medii, cu diploma de bacalaureat si sa prezinte un dosar alcatuit din cerere, copie deupa actul de studii, copie dupa actul de identitate, cazier judiciar, curriculum vittae, copie de pe carnetul de munca, adeverinta medicala de la medicul de familie si aviz psihologic. „Termenul de depunere a dosarelor este pâna la data de 20 februarie, ora 15.00, la sediul institutiei, camera 6. Relatii suplimentare si bibliografia se pot obtine la camera 26, Serviciul organizare, salarizare si resurse umane", a declarat Alexandru Adrian Matei.


Bonusuri pentru posesorii de carduri BCR

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Banca Comerciala Româna (BCR) si-a rasplatit clientii posesori de carduri cu o bonificatie totala de aproximativ 1.950.000 lei pentru platile facute cu cardul direct la POS-urile comerciantilor sau pe internet în perioada 1 octombrie 2009 - 15 ianuarie 2010, a anuntat conducerea bancii. Astfel, posesorii de carduri BCR au beneficiat din plin de avantajele platii cu cardul si au utilizat mult mai frecvent cardul pentru plata bunurilor si serviciilor cumparate. În decembrie 2009 tranzactiile prin POS la comercianti au crescut cu 30% ca numar si cu 13% în volum fata de decembrie 2008, ajungând la o pondere de 26% din totalul tranzactiilor cu carduri. "Programul special de loialitate adresat clientilor nostri a motivat semnificativ posesorii de carduri BCR sa foloseasca intensiv cardul pentru cumparaturile specifice finelui de an. Între 1 si 24 decembrie 2009 am dublat numarul de puncte adresat clientilor ce au efectuat tranzactii cu cardurile de credit BCR", a declarat Igor Zganjer, director al Directiei Carduri din cadrul BCR.


Locuinte colective pe strada Predeal

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Consiliul local Târgu-Mures a aprobat documentatia de urbanism „Plan Urbanistic de Detaliu, studiu de amplasament pentru construire cladire de locuinte colective". Acestea vor fi construite pe str. Predeal nr. 67, pe un teren de 450 mp, proprietate privata a SC Autocomplet SRL. Prevederile PUG Municipiul Târgu-Mures se vor completa cu propunerile de amenajare si dezvoltare urbanistica a zonei studiate.


PUBLICAŢIE DE VÂNZARE BUNURI

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Administraţia Finanţelor Publice Tg. Mureş, anunţă organizarea la sediul instituţiei din str. Gh. Doja, nr.1-3, în data de 26.02.2010, ora 11:00, a licitaţiei publice pentru vânzarea următoarelor bunuri în scopul recuperării creanţelor bugetare restante, proprietatea:

 

S.C. DIABOLO IMPEX S.R.L. CUI 14067779 - Tg. Mureş, str. 1 Decembrie 1918, nr. 273, ap. 1 - Dosar de executare nr. D 468/2010

- Laptop TOSHIBA SATELLITE 460 lei

 

S.C. NELBI S.R.L. CUI 15757823 – localitatea Tg. Mureş, str. Lăcrămioarei, nr. 23 - Dosar de executare nr. N 300/2010

- Presă cafea Elite Ro 225 lei

- Staţie Taxi Maxon 100 lei

- Cântar electronic 100 lei

- Ceas Taxi, 2 buc. 86 lei/buc.

- Mobilier interior 200 lei

- Calculator Pentium II 25 lei

 

 

S.C. TCM BUILDINGS S.R.L. CUI 21917619 – localitatea Livezeni, str. Principală, nr. 294 – Dosar executare nr. CM T 1168/2010

- Macara mare CATTANEO CM601 23.270 lei

- Macara mică CATTANEO 64S2 26.190 lei

- Staţie de beton IMER 400 7.150 lei

 

- Barieră automată 1.400 lei

- Container 1.150 lei

- Generator, 2 buc. 1.400 lei/buc.

- Generator 30 KW 3.750 lei

- Generator 40 KW 3.450 lei

- Laptop 250 lei

- Maşină pentru adăugare aditivi în beton 3.050 lei

- Picamer 1.000 lei

- Pompă apă 450 lei

- Staţie beton mare 113.500 lei

- Stabilizator trifazic 750 lei

- Tractor basculant Dumper (autotransportator) 4.850 lei

- Maşină şlefuit 4.450 lei

- Vibrocompactor 4.250 lei

 

S.C. TRANS GLOBAL S.R.L. CUI 15701725 - localitatea Tg. Mureş, str. Gheorghe Doja, nr. 133 - Dosar executare nr. T 803/2010

- Autoturism DACIA LOGAN 1.4 MPI, MS-86-PET, 2005 4.600 lei

- Autoturism DACIA SOLENZA, MS-07-HIJ, 2004 1.950 lei

S.C. SS SISTERS S.R.L. CUI 18461120 - localitatea Ungheni, str. Principală, nr. 67, Bl. B, Sc. II, ap. 10 - Dosar executare nr. S 1515/2010

- Maşină de cafea GEM 2.849 lei

- Maşină de făcut gheaţa WIRLPOOL K 20 868 lei

- Coltar Pegas - 3 buc. 340 lei/buc.

- Mobilier bar - masă rotundă - 5 buc. 26 lei /buc.

- Mobilier bar - masă dreptunghiulară - 3 buc. 26 lei/buc.

- Mobilier bar - scaune de bar - 5 buc. 28 lei/buc.

- Casa de marcat DATEDC MP 55 195 lei

- Canapea 748 lei

- Canapea 390 lei

- Amplificator PHONIC MAX 2500 600 lei

- Amplificator PHONIC MAX 1500 500 lei

 

 

Preţurile nu includ TVA

În conformitate cu prevederile art. 162, alin. (4), lit. i) din O.G. nr. 92/2003, republicată, privind Codul de procedură fiscală, invităm pe toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor, să înştiinţeze despre aceasta organul de executare înainte de data stabilită pentru vânzare.

Totodată potrivit prevederilor art.162 alin. (4) lit. j) din actul normativ mai sus amintit, invităm pe toţi cei interesaţi în cumpărarea bunurilor să se prezinte la termenul de vânzare la locul fixat în acest scop şi până la acel termen să prezinte oferte de cumpărare.

Potrivit prevederilor art.162 alin. (7) din actul normativ mai sus amintit, pentru participarea la licitaţie ofertanţii depun, cu cel puţin o zi înainte de data licitaţiei:

- oferta de cumpărare;

- dovada plăţii taxei de participare;

- dovada, emisă de organele fiscale, că nu are obligaţii fiscale restante faţă de acestea, precum şi celelalte acte şi documente prevăzute la acest articol.

Taxa de participare la licitaţie, 10% din preţul de pornire a licitaţiei, se va achita în contul RO74TREZ4765067XXX005643 deschis la Trezoreria Tg.Mureş pe seama DGFP Mureş, cod fiscal 4322629.

Relaţii suplimentare privind desfăşurarea licitaţiei se pot obţine la sediul Administraţiei Finanţelor Publice Tg Mureş , din str.Gh. Doja nr.1-3 , sau la tel.268437, 268967, 262173, 269132, int. 167.

 

 

 

 

Moldovan Ibolya Muntean Alexandru

Şef Administraţie Şef Administraţie Adj.

 

 

 

Lăcătuşu Dumitru

 

Şef Serviciu

 


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Centrul de Exploatare Sighişoara – PL Sovata, str. Praidului nr. 87, tel. 0265-570.232

Call Center Distribuţie: TelVerde 0800-801.929

 

Vă aducem la cunoştinţă că in perioada 15 – 18.02.2010, între orele 800-17 00, in vederea efectuarii unor lucrari in instalatiile electrice, vor avea loc o serie de intreruperi alternative in alimentarea cu energie electrica, de aprox. 3 ore. Intreruperile se vor inregisrta pe raza conunei Eremitu, dupa cum urmeaza: 15.02.2010 – Campul Cetatii; 16.02.2010 – Eremitu; 17.02.2010 – Matrici; 18.02.2010 – Damieni si Calugareni.

Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.

 

*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro

Conducerea S.D.E.E. Mureş

 


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Centrul de Exploatare Luduş - PE Târnăveni, str. Industriei nr. 15, Târnăveni, tel. 0265-446252

Vă aducem la cunoştinţă că marti 16.02.2010, miercuri 17.02.2010 si joi 18.02.2010; zilnic între orele 0900 – 1400, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice in localitatea DAMBAU. Com. ADAMUS pe strazile: Mica de la nr. 8 – 70A, Republicii de la nr. 32 – 74, Cimitirului.

Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.

*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro

Conducerea S.D.E.E. Mureş

 


Sucursala de Distribuţie a Energiei Electrice Mureş

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Centrul de Exploatare Luduş, str. 1 Mai, nr. 20, tel. 0265/411.771

Call Center Distribuţie: TelVerde: 0800-801.929

 

Vă aducem la cunoştinţă că luni 15.01.2010, între orele 09.00-16.00, se va întrerupe alimentarea cu energie electrică, pentru efectuarea unor lucrări în instalaţiile electrice din urmatoarele localitati: Loc. Saulita si Loc. Mogoaia.

Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri cauzate de aceste întreruperi şi vă mulţumim pentru înţelegere.

*Întreruperile programate pot fi vizualizate şi pe www.electricats.ro

Conducerea S.D.E.E. Mureş

 

 


Acord de mediu pentru Clinica de stomatologie I

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Târgu-Mures, titular al proiectului „Reamenajare Clinica de stomatologie I în vederea mutarii Clinicii buco-maxilo-faciale" pe amplasamentul din Târgu-Mures, B-dul 1 Decembrie 1918 nr. 24, anunta depunerea documentatiei în vederea obtinerii Acordului de mediu la Agentia de Protectia Mediului (APM) Mures. Informatii suplimentare pot fi obtinute la sediul APM Mures, str. Podeni nr. 10 Târgu-Mures, zilnic între orele 9.00 – 12.00.


Locatari surprinsi de suma datorata Energomur

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Locatarii arondati Asociatiei de proprietari nr. 851 din Târgu-Mureş nu sunt de acord cu suma uriasa impusa de Energomur drept restanta. Potrivit Energomur, datoriile asociatiei se ridica la aproape 14.000 lei, iar apa calda a fost sistata pe fondul unei datorii mai vechi de aproape 100.000 lei. Locatarii spun ca suma este prea mare, diferenta de 80.000 lei nefiind justificata. Energomur a decis reluarea furnizarii de apa calda, dar si analizarea amanuntita a acestei datorii.


Mai multe terenuri în inventarul public

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Consiliul Local Târgu-Mures a aprobat completarea si înscrierea în inventarul domeniului public al municipiului a tuturor terenurilor din jurul blocurilor de locuinte. Acest lucru se va întâmpla cu mentinerea regimului juridic actual, respectiv domeniul privat pentru terenurile aferente acestor blocuri, la nivelul amprentei de sol a acestora. Administratia Domeniului Public a fost împuternicita sa procedeze la identificarea punctuala a tuturor imobilelor si la efectuarea procedurilor legale la înscrierea acestora în inventarul municipal.


Pregatiti-va de stand up comedy!

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Jazz and Blues Club va gazdui din luna martie o alta serie de stand up comedy. Primii pe „lista" vor fi Teo, Vio si Costel, miercuri, 10 martie. Dan Badea va presta marti, 23 martie iar Teo se va întroarce, singur, în 14 aprilie. Show-urile vor începe la ora 21.00, iar pretul unui bilet va fi de 20 lei. Studentii au reducere.


Concurs de sigle la BC Mures

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Conducerea divizionarei A de baschet masculin BC Mures a anuntat demararea unui concurs pentru realizarea unei sigle reprezentative pentru club. Astfel, fanii care au idei sunt asteptati, pâna cel târziu în 28 februarie, sa expedieze siglele pentru concurs pe adresa de e-mail office@bcmures.ro, mentionând în titlul mailului cuvântul „sigla". Totodata, e-mailul trebuie sa contina numele si prenumele expeditorului, numarul cartii de identitate si un numar de contact. Autorul siglei câstigatoare va fi premiat cu o minge de baschet semnata de jucatorii BC Mures, iar ceilalti participanti vor fi recompensati cu premii simbolice.


Cupa LPS merge la Budapesta

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Cea de- a III- a editie a Cupei LPS la minibaschet baieti a fost cucerita de formatia Vasas Budapesta. Pe locul secund s- a clasat formatia organizatoare, Liceul cu Program Sportiv Targu- Mures iar treapta a III-a podiumului a fost ocupata de Gimnaziul Dan Dacian Bucuresti. La competitia organizata pe durata a trei zile in sala de sport a Liceului Electromures in perioada 12-14 februarie au mai participat echipele Bega Timisoara, U Mobitelco Cluj si Phoienix Galati, clasate in aceasta ordine in clasamentul final. Organizarea a fost asigurata de antrenorul echipei LPS, Nagy Istvan, cu sprijinul directorului institutiei Fazakas Arpad.


Un nou produs Touareg

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Volkswagen a prezentat, în premiera mondiala, ultima generatie a modelului Touareg. Modelul SUV de la Volkswagen cântareste cu 208 de kilograme mai putin si este mai economic cu 20%. Noul Touareg ofera o interpretare complet noua pentru ideea de SUV – gratie unei game de propulsoare mai economice cu aproape 20 de procente si a unei varietati ridicate de noi sisteme de asistenta si siguranta. Touareg va fi disponibil de asemenea si într-o versiune hibrid. Cu un consum de numai 8,2 litri de carburant, acesta impune noi standarde în categoria modelelor SUV cu motor pe benzina, compatibile fara rezerve pentru offroad. Pâna la o viteza de 50 km/h, versiunea hibrid a modelului Touareg se poate deplasa exclusiv cu ajutorul propulsorului electric si, prin aceasta, fara emisii poluante.


Totusi, se va amana returul?

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

In urma masivelor caderi de zapada din ultimele zile, oficialii mai multor cluburi de liga a II-a au cerut amânarea startului returului. Motivul este initial cel că majoritatea terenurilor sunt impracticabile. Unii aşteaptă încălzirea vremii, dupa care vor da zăpada şi vor lăsa terenul să se usuce. Pe de alta parte, mai multi conducatori de club profita de situatia ivita pentru a putea pasui datoriiile pe care le au fata de FRF sau jucatori. Unii chiar se bucura deoarece si- au reluat pregatirile foarte tarziu, neputand reuni loturile unde jucatorii au de primit sume restante din contracte.


Horoscop

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

 

Berbec

Dacă vreţi să obţineţi un ajutor sau o recompensă, folosiţi-vă de cunoştinţele, relaţiile şi prieteniile legate. Nu este momentul să fiţi modest. Nu trebuie să călcaţi pe nimeni în picioare. Doar trebuie să vă promovaţi

 

Taur

Evitaţi excesele de orice fel şi încercaţi să vă odihniţi. Azi veţi avea discuţii cu partenerul de viaţă, mai ales în privinţa copiilor. Sunteţi invidiat pentru ceea ce faceţi, dar şi pentru felul dumneavoastră de a fi.

Gemeni

Va trebui să alegeţi între a merge mai încet cu maşina şi a vă grăbi. Diferenţa este că veţi avea de plătit o amendă pentru exces de viteză, dar nu va mai conta, mai ales dacă veţi reuşi să rezolvaţi problemele urgente.

 

Rac

La locul de muncă aveţi o mare capacitate de concentrare, sunteţi răbdător şi perseverent, iar aceste calităţi vă permit să vă apropiaţi de obiectivele propuse. Vor veni şi recompensele, aşa că nu munciti în zadar.

 

Leu

Aveţi parte de un veritabil menage a trois, iar această situaţie nu pare deloc să vă deranjeze. Dimpotrivă, vi se pare destul de incitantă. Din punct de vedere financiar reduceţi cheltuielile şi lucraţi mai organizat.

Fecioară

În dragoste există suişuri şi coborâşuri, cu excepţia cuplurilor deja consolidate. Nu aveţi foarte multă răbdare să vă terminaţi de plătit toate datoriile, însă ar trebui să vă gândiţi şi la consecinţele de care veţi avea parte.

 

Balanţă

Relaţiile cu persoanele la care ţineţi vor fi afectate, căci atmosfera nu este deloc prielnică pentru conversaţii calme. Aveţi grijă de bani şi nu vă aventuraţi în afaceri periculoase. Veţi reuşi cu siguranţă.

Scorpion

În familie trebuie să fiţi autoritar, mai ales cu cei mici. Mai târziu vă vor reproşa că i-aţi lăsat să facă ce-au vrut, în loc să-i ţineţi în frâu. Vă pregătiţi cu răbdare momentul în care veţi păşi pe un alt drum în carieră.

Săgetător

Cineva din familie se află într-o stare mai proastă din punct de vedere moral. Trebuie să-i oferiţi sprijinul şi afecţiunea dumneavoastră, ca să treacă peste acest moment. Aveţi tendinţa de a vă izola.

Capricorn

Dacă aveţi de făcut unele demersuri administrative, este cazul să le duceţi la bun sfârşit. Nu faceţi nimic care să poată provoca critici sau care v-ar ştirbi din reputaţie. Sunteţi încăpăţânat, dar aveţi nevoie de un sfat.

 

Varsător

Riscaţi să treziţi tensiuni în viaţa conjugală. Sunteţi în dezacord cu partenerul de cuplu în privinţa mai multor lucruri. Este cazul să depuneţi eforturi serioase ca să priviţi lucrurile obiectiv. Sunteţi pus pe surprize.

Peşti

Tindeţi să acordaţi prioritate vieţii dumneavoastră private. Aţi putea trece printr-o perioadă în care moralul vă este scăzut şi sunteţi în căutarea unei raţiuni de a exista. Din fericire, este doar o stare trecătoare.

 


Recomandarea zilei: Tochitură moldovenească

Posted: 14 Feb 2010 02:42 PM PST

Ingrediente: 500g carne de porc cu puţină grăsime, 3 linguri de bulion, 2 cepe albe, 4-6 ouă intregi, faina de mălai, si telemea.

Mod de preparare:

 

Se curăţă şi se taie ceapa, care se pune apoi la călit. După ce s-a prăjit bine, se taie carnea de porc în cubuleţe şi se adaugă langă ceapă, amestecând uşor pană cand carnea se rumeneşte bine. Cand sunt gata, se toarnă peste carne 2-3 linguri de bulion subţiat cu o lingură de apă. În acelaşi timp, se pregăteşte şi mămăliga potrivit de tare şi, cat fierbe mămăliga, se fac şi ouă ochiuri pentru exact cîte persoane sînt la masă. Se aşează tochitura în farfurie cu mămăliga alături, iar oul ochi este aşezat pe mămăligă şi peste toate se rade puţină telemea.

 

 


Pentru a citi mai departe faceti click pe butonul

Niciun comentariu:

Stiri romanesti ~ stirile din Romania