Zi de Zi

Zi de Zi


S-o ajutam pe Raluca!

Posted: 03 Dec 2009 04:58 AM PST

Raluca Pop este o tanara de 22 de ani pentru care, de la varsta de cinci ani, viata a incetat sa mai fie o bucurie. De 17 ani, soarta i-a rezervat o lupta continua cu boala, cu necazurile. Raluca a fost diagnosticata cu parapareza spastica.

La varsta de cinci ani, mama Ralucai a observat cum coloana fiicei sale incepe sa se deformeze. Au inceput vizitele pe la spitale. I s-a recomandat gimnastica medicala, iar de la sapte ani a inceput sa poarte corset. "De la un timp si cu corsetul i se deforma coloana. La acea vreme nimeni nu mi-a recomandat o analiza a osului. Poate ca s-ar fi observat ca Raluca are o problema a coloanei. A inceput sa se deformeze tot mai tare si, la 12 ani cand i-am dat corsetul jos parca s-ar fi rupt ceva. S-a dus coloana intr-o parte", a inceput sa povesteasca trista, Victoria Pop, mama Ralucai.

Prima operatie, un esec
In 2000 a urmat prima interventie chirurgicala la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti, unde i s-au pus tije de titan. Dar aici s-a lovit de alte ziduri. Banii pentru operatie. Solutia gasita de parintii Ralucai a fost sa vanda apartamentul unde stateau si sa cumpere unul mai mic. Astfel, au putut salva viata fiicei lor. Dar dupa aproape trei ani, tijele introduse in 2000 au inceput sa i se desprinda, fapt care a adus-o pe Raluca din nou pe masa de operatie la Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucuresti. "L-am intrebat atunci pe medic este nevoie de altceva? E problema cu osul? M-a asigurat ca osul este sanatos, totul este in regula. Dupa un an a inceput din nou sa se deformeze, coloana ii apasa plamanii, iar Raluca de abia mai respira 30% cand a ajuns din nou la operatie", a continuat mama Ralucai. In 2005 a ajuns din nou la Bucuresti la operatie, de data aceasta la Spitalul Clinic de Ortopedie Foisor. Dar si aici, familia Pop s-a lovit de problema banilor. Au apelat la cunostinte, sponsorizari, la banca si au reusit sa stranga banii necesari. Dar medicamentele si sederea in Bucuresti au costat-o pe Viorica Pop alti 3000 de euro, imprumutati din banca. Aici, intr-o perioada de doua luni si jumatate, Raluca a suferit doua interventii chirurgicale, unde i s-au introdus tije fixe.

Un necaz nu vine niciodata singur
"Dupa operatie a purtat  un halou pe cap, dar la o luna a trebuit sa il dea jos pentru ca Raluca s-a plans ca vede niste punctulete negre. Nu am crezut ca poate sa pateasca ceva, dar cand am venit acasa, la o luna de zile si-a pierdut vederea la ochiul drept. I s-a atrofiat nervul optic", isi aduce aminte, aproape plangand, Viorica Pop. La un an de la operatie, Raluca a facut pareza. Pana in 2008 a mai reusit sa mearga cu cateva caderi la pat de cate doua-trei luni. In iunie 2008 a inceput sa faca kinetoterapie, timp de trei luni, lucru ce a ajutat-o o perioada. Dar din octombrie 2008, a ramas mobilizata la pat definitiv. Iar anul acesta in august, si-a pierdut vederea si la ochiul stang. Medicii pe care i-a abordat familia Pop, nu i-au mai dat sanse de recuperare, singura solutie ramasa fiind medicina alternativa. "De aproape doua luni a inceput sa umble la presopunctura. La inceput mergeam zilnic si ne costa mult. Acum mergem de trei ori pe saptamana, pentru ca si deplasarea cu taxiul costa", a mai spus mama Ralucai. Dar pe langa aceasta Raluca mai are nevoie de vitamine, care o costa peste 200 lei lunar, depinde de Pampers, care necesita alti 250 lei pe luna. Din perioada in care Raluca a fost operata au ramas si ratele la banca, iar din vara acestui an, situatia financiara a familiei nu le-a mai permis sa plateasca datoriile la consum. Iar singura speranta de vindecare a Ralucai, medicina alternativa, costa. Familia Pop, face un apel umanitar catre persoanele cu inima buna, care i-ar putea ajuta. Familia poate fi contactata la numarul de telefon 0365-429.251.


"Imi doresc sa ma fac bine, sa pot sa fac din nou lucrurile pe care le faceam inainte, sa ies afara, sa ma plimb. Am incredere ca ma voi face bine".
Raluca Pop


Victoria comunistilor din 1946, considerata înaltatoare de Dorin Florea

Posted: 03 Dec 2009 04:56 AM PST

Presedintele PDL Mures, Dorin Florea, a considerat înaltator momentul câstigarii alegerilor de catre comunisti în 1946, în cadrul discursului pe care l-a sustinut marti, 1 decembrie, cu ocazia manifestarilor prilejuite de Ziua Nationala a României. „Îmi place sa va spun, an de an, ca Ziua Nationala a României trebuie aparata, nu prin declaratii publice, ci prin ceea ce facem ceas de ceas. Românii trebuie sa înteleaga câteva zile din istorie. Sigur, sunt multe frumoase, dar cele mai înaltatoare sunt Unirea Principatelor, Unirea cea Mare din 1918, anul 1946 si 1989. Va asigur ca nu au ei atâtea televiziuni cât puteti dumneavoastra sa întelegeti si sa aparati, daca doar aceste patru lectii de istorie ne vor calauzi de acum încolo", a afirmat Dorin Florea în discursul rostit la Monumentul Latinitatii.
La finalul manifestarii, liderul PDL Mures a spus ca tine foarte mult la patru sarbatori: Unirea Principatelor, Unirea din 1918, momentul 1946 „când s-au spulberat aceste lucruri" si când „a fost decapitata o elita" si cel din 1989 care „a aratat cum sa nu faci ceva pâna la capat".


„Zece pentru Mures”, gala celor mai apreciati mureseni

Posted: 03 Dec 2009 04:54 AM PST


Îmi amintesc cum în anul 2002 a luat nastere „Omul anului", manifestare menita sa-i recompenseze pe cei mai buni dintre cei mai buni târgumureseni. Grupate pe domenii de activitate, ierarhiile erau stabilite în urma unor studii sociologice, iar distinctiile erau oferite într-un cadru cât se poate de ales, oferit de un eveniment special, de unde nu lipseau invitati asijderea, personalitati de calibru ale vietii publice din România.
Asa cum era firesc, proiectul initiat de Imagine Communication si Metro Media Transilvania a crescut de la an la an, treptat, devenind un brand si totodata un reper al manifestarilor de calitate organizate în Târgu-Mures. Si pentru a evita monotonia (desi când e vorba de calitate ea nu deranjeaza, ci dimpotriva!), organizatorii manifestarii au decis sa mai schimbe din coordonate, fara însa a modifica ideea centrala a proiectului si anume punerea decidentilor orasului fata în fata cu cetatenii de rând, cei care i-au propulsat în functii publice. Pentru ca înainte de toate, vocea strazii este cea care ofera pulsul real al unei societati.
Astfel, „Zece pentru Mures" a luat locul „Omului anului", continuând sa premieze cei mai merituosi concetateni de-ai nostri.
Am participat anul trecut la eveniment si marturisesc ca am asteptat cu nerabdare editia din acest an pentru a vedea nu numai cine sunt cei mai apreciati mureseni din 2009, ci mai ales pentru a ma reîntâlni cu atmosfera speciala, de sarbatoare, a galei.
Sunt sigur ca si în acest an organizatorii au facut tot posibilul pentru a aduce pe scena nume respectate si mai ales iubite de comunitate, Florin Piersic, Raed Arafat si Ladislau Boloni fiind veritabile exemple în acest sens. Cine vor fi celelalte personalitati distinse în cadrul galei „Zece pentru Mures" urmeaza sa vedem în aceasta seara, de la ora 19.00, la Teatrul National...


Militarii mureseni în defilare la Arcul de Triumf

Posted: 03 Dec 2009 04:50 AM PST


Militarii garnizoanei Târgu-Mures au participat marti, 1 decembrie,  la manifestarile dedicate aniversarii Zilei Nationale a României în judetul Mures si în Bucuresti. „În plus fata de efectivele participante la ceremonia din Piata Victoriei din municipiul Târgu-Mures, garnizoana a fost prezenta cu militari si tehnica de lupta la parada militara de la Arcul de Triumf din Bucuresti. O subunitate de militari a facut parte din garda de onoare constituita în orasul Ludus si la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mures", a declarat maior Dorel Danciu, ofiterul de relatii publice al garnizoanei Târgu-Mures.
Totodata, efective de militari au depus o coroana de flori si au tinut un moment de reculegere la mormântul eroului-maior (p.m.) Tiberius Petre în Cimitirul Eroilor Târgu-Mures.


Aceeaşi organizare pentru turul II al alegerilor

Posted: 03 Dec 2009 04:50 AM PST

Instituţia Prefectului Judeţul Mureş face pregătiri ca alegerile din data de 6 decembrie să se desfăşoare în condiţii normale, fără a exista incidente neplăcute. „În judeţul Mureş vor fi amenajate, ca şi la primul tur de scrutin, 645 de secţii de votare, din care 105 secţii de votare speciale. Dintre acestea, 4 vor fi deschise în municipiul Targu-Mureş (2 la căminele studenţeşti, 1 la Grup Şcolar Electromureş şi 1 la Autogară), iar restul de 101 vor funcţiona câte una în fiecare municipiu, oraş şi centru de comună din judeţ. În ceea ce priveşte buletinele de vot, în judeţul Mureş, au fost aduse 562.390 de buletine de vot, 3.225 de ştampile cu menţiunea VOTAT şi 645 de ştampile de control. Pentru cele 105 secţii de votare speciale, au fost solicitate 25.900 de buletine de vot. Numărul acestora a fost stabilit ţinând cont de numărul de persoane înscrise pe liste speciale la alegerile prezidenţiale din 2004. Conform Deciziei nr. 2 a BEC, în secţiile de votare speciale nu vor exista urne mobile. Secţiile speciale vor fi dotate cu camere web şi calculatoare. Îmaginile din secţiile de votare vor fi stocate pe DVD sau carduri de memorie, care vor fi predate odată cu borderourile şi buletinele de vot", a declarat Marius Paşcan, prefectul judeţului Mureş.
Conform Centrului Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Populaţiei, în judeţul Mureş se înregistrează 487.011 cetăţeni cu drept de vot. Persoanele care împlinesc 18 ani, inclusiv în ziua votului, se pot prezenta, cu cartea de identitate la secţia la care sunt arundate, vor fi trecute pe tabel şi vor putea vota. Persoanele care depun cerere la Birourile electorale ale secţiilor de votare şi fac dovada, cu acte medicale, a faptului că sunt netransportabile, pot beneficia de urnă mobilă. "În ceea ce priveşte fondurile alocate bunei desfăşurări a alegerilor, judeţului Mureş i-au fost repartizaţi, pentru ambele tururi de scrutin, 3.363.000 lei, din care 2.462.000 pentru cheltuieli de personal, 874.000 pentru materiale şi 27.000 pentru investiţii. Toate cheltuielile aferente turului întâi, inclusiv îndemnizaţiile membrilor secţiilor de votare, au fost achitate integral", a mai spus Marius Paşcan.


Rosu, galben si albastru, ziua noastra-i ca un astru

Posted: 03 Dec 2009 04:49 AM PST


S-au împlinit 91 de ani de la Marea Unire, iar bucuria ar fi trebuit sa fie la fel de mare ca-n 1918. Manifestarile dedicate zilei de 1 decembrie au început la ora 11.00 cu adunarea festiva de la Monumentul Latinitatii, din Piata Victoriei. Mii de târgumureseni: mamici, tatici, bunici, copii au fost prezenti de dimineata, cu steaguri si suflete pline pentru a lua parte la evenimentele ce-i mai ridica înca.

"Sa fim mai buni cu noi însine!"
S-a intonat imnul României apoi profesorul universitar dr. Cornel Sigmirean a avut primul cuvânt, vorbind despre semnificatia sarbatorii. A urmat apoi discursul prefectului judetului Mures, Marius Pascan care a îndemnat cetatenii sa fie mai buni cu ei însisi si doar apoi sa ceara tarii sa fie mai buni cu ei. Cuvinte de încurajare, pe lânga cele ale primarului Dorin Florea, a avut si presedintele Consiliului Judetean Mures, Lokodi Edita Emoke care a pus în fata idealurile dreptatii si stralucitul viitor pe care l-am putea creea cu bunavointa. Au fost depuse coroane la Monumentul Latinitatii de catre reprezentantii tuturor institutiilor publice, structurile MAI, ale MApN, precum si reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale muresene.

Patria la înaltime
Depunerea de coroane a fost urmata de traditionala defilare a efectivelor Sistemului National de Aparare cu prezentarea tehnicii si instrumentelor de interventie. În tot acest timp, "atractia cerului" a fost survolarea, deasupra Pietei Victoriei, avionului pilotat de Ioan Mateiu, ce tragea mându parca, dupa el, un imens tricolor. "Patria la înaltime" sau suflete sarace piedute-ntr-un astru ce înca n-a cazut.


Românescul suspendat în voci ce mai rasuna...

Posted: 03 Dec 2009 04:49 AM PST

Evenimentele din ziua de 1 decembrie au continuat la ora 17.00 cu nelipsitele concerte de muzica populara. Un public deschis ce a pastrat românescul spirit aproximativ patru ore alaturi de solisti de muzica populara si ansambluri locale. Ansamblul Miorita, Ansamblului Artistic Profesionist Muresul (Maria Sântean Faghiura, Dorina Grad, Dorina Oprea, Leontina Pop), Cununa Mureseana, Grupul de dans german „Sonnenschein" al Colegiului National Alexandru Papiu Ilarian si faimosii interpreti: Ioan Bocsa, Ionut Fulea, Sergiu Cipariu, Ovidiu Olari, Veronica Macarie, Roxana Reche si Ciprian Istrate au scos "inimile de români" din toti cei prezenti, marti, în Piata Victoriei. Focul de artificii, ce a luminat întreg centrul pentru câteva minute, a fost punctul culminant al serii, bucuria copiilor, pentru ca apoi sa înceapa concertul Morandi ce i-a pus în miscare pe adolescentii nerabdatori si înfrigurati. La multi ani români, la multi ani România.


APDO LIDER stă cu lupa pe „turiştii electorali”

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

APDO Lider va supraveghea atât în turul întâi cât şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale, modul în care transportatorii publici de persoane din judeţul Mureş şi nu numai, vor utiliza mijloacele de transport în scopul fraudării alegerilor.


Într-un comunicat de presă emis ieri, APDO LIDER solicită instituţiilor locale implicate în organizarea alegerilor să facă publice o serie de informaţii legate de problematica transporturilor speciale de persoane la vot. Asociaţia civică îşi motivează gestul „în condiţiile în care au existat un mare număr de declaraţii, inclusiv ale liderilor politici, cu privire la utilizarea de către unele persoane, fie aceştia chiar membri sau simpatizanţi ai partidelor sau formaţiunilor politice, a mijloacelor de transport public". Concret, APDO doreşte să afle „În ce măsură există din partea Asocierii Transport local SA – Siletina, angajamente cu privire la transportul de persoane, în ziua votului, în judeţul Mureş şi în afara acestuia, pentru unul sau mai multe mijloace de transport deţinute" În acest sens, APDO cere conducerii Asocierii, respectiv Consiliului Local Municipal şi Primăriei Municipiului Tîrgu–Mureş să pună la dispoziţie toate contractele încheiate, cu privire la mijloacele de transport deţinute, pentru intervalul de timp 20 noiembrie – 7 decembrie 2009. În al doilea rând, APDO cere ca „Autoritatea Rutieră Română să aducă la cunoştinţă publică dacă, din partea transportatorilor de persoane din judeţul Mureş, au fost formulate cereri de modificare sau completare a traseelor de transport atribuite pentru anul 2009, solicitări vizând intervalul de timp 20 noiembrie – 07 decembrie 2009". A treia solicitare a Asociaţiei este adresată Consiliului Local Muncipal Tîrgu–Mureş, care, prin intermediul executivului acestuia, respectiv Primarul şi Primăria Municipiului Tîrgu – Mureş, „să pună la dispoziţia opiniei publice, pentru a putea fi monitorizate permanent, lista tuturor mijloacelor de transport deţinute de către Asocierea Transport Local SA – Siletina, la data formulării prezentei cereri.". În al patrulea rând, instituţia Prefectului Mureş este solicitată „să dispună, de urgenţă, prin intermediul Corpului de Control, verificări la toţi transportatorii publici de persoane care îşi au sediul în judeţul Mureş, privind utilizarea mijloacelor de transport persoane în ziua votului, respectiv existenţa unor contracte de transport cu persoane fizice sau juridice, din judeţul Mureş sau din alte judeţe." APDO cere ca datele acestui control să fie aduse la cunoştinţă publică până, cel mai târziu, în data de 20 noiembrie 2009.

Transportatorii sub supraveghere

    „Considerăm obligatorie clarificarea tuturor acestor aspecte în condiţiile în care, cu prilejul tuturor scrutinurilor anterioare care au avut loc în România au existat situaţii în care transportatorii publici de persoane au utilizat mijloacele de transport aflate în dotarea acestora pentru fraudarea alegerilor. APDO Lider va comunica datele obţinute prin intermediul prezentei solicitări tuturor instituţiilor Statului român implicate în procesul electoral, organizaţiilor neguvernamentale din România şi cetăţenilor români, în vederea eliminării oricăror supiciuni cu privire la derularea scrutinului electoral în condiţiile legii, pentru ca toţi cei interesaţi să ştie dacă mijloacele de transport  vor fi utilizate în campania electorală şi ziua votului, în judeţul Mureş sau în alte judeţe ale ţării.", se arată în comunicatul Asociaţiei, semnat de preşedintele acesteia, Cornel Brişcaru.
„În situaţiile în care vor fi constatate încălcări ale legislaţiei în vigoare prin stimularea „turismului electoral", APDO Lider va sesiza organele de anchetă penală cu privire la săvârşirea unor astfel de fapte încadrate şi pedepsite ca infracţiuni. În acest sens avem în vedere atât comportamentul conducătorilor acestor societăţi de transport public de persoane cât şi al angajaţilor acestora care vor participa în orice mod la astfel de activităţi.", susţine Brişcaru.


CINE FACE JOCURILE ÎN SPATELE CORTINEI?

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST


Stau în umbră şi fac cea mai importantă muncă. Sunt plătiţi cu bani grei pentru că îi învaţă pe candidaţi ce să spună în discursuri sau în emisiunile televizate. Sunt cunoscuţi de foarte puţină lume iar rezultatele lor revin în totalitate politicienilor care i-au angajat. Vorbim de oamenii de campanie, mercenarii angajaţi de partide, cei care fac munca de jos. Nu-i uităm nici pe liderii zonali, care coordonează şi sponsorizează campania electorală la ei în curte.  

Frătean merge pe mâna lui Bălaş şi Brişcaru

B & B sunt iniţialele numelor cele doi consilieri de campanie în care are încredere Alexandru Petru Frătean. Alianţa PSD+PC din judeţul Mureş a păstrat o parte din echipa de campanie de la parlamentarele din toamna anului 2008. Şi anume pe Radu Bălaş. La matca social-democrată s-a întors şi Cornel Brişcaru. Primul venit din zona presei, dar „bătătorit" în câteva campanii electorale ca şi consultant politic, iar cel de-al doilea, în ultimul timp, din spaţiul generos al societăţii civile, dar atât de obişnuit în culisele de campanie. Bălaş, finul deputatului PD-L, Doru Oprişcan, arată cât de flexibile sunt relaţiile politice. Brişcaru, fost candidat liberal la alegerile parlamentare, s-a reîntors la vechea iubire roşie, atât de încercată când era director de cancelarie al prefectului Ovidiu Natea.
Liderul PSD Mureş speră că împreună cu cei doi va obţine cel puţin voturile de la ultima campanie, unde PSD a obţinut trei mandate de parlamentari. Ei sunt cei care, sub supravegherea echipei mari de la Bucureşti, fac strategia de campanie social-democrată pentru judeţul Mureş. Lângă ei, în echipa judeţeană de campanie, se mai alătură şi o serie de activiştii de partid. Secretarul general executiv Mircea Pop, analistul economic Horea Soporan sau investitorul Dinu Socotar, din partea PC, sunt cei care pun umărul pentru ca Mircea Geoană să fie preşedinte pentru următorii 5 ani.
În judeţ, liderii PSD-işti vor coordona şi finanţa parţial campania pe diferite zone. La Reghin, viceprimarul Maria Precup, nu va precupeţi niciun efort pentru a aduce cât mai multe voturi pentru Mircea Geoană.  Sighişoara, condusă cu mână de fier de primarul Dorin Dăneşan, va decide dacă realizările edilului local sunt suficiente pentru a transfera voturile de la locale şi prezidinţiabilului susţinut de acesta.  Angela şi Rareş Bircea vor trage sforile în familie la Iernut. Luptă grea cu duşmanul declarat Ioan Nicoară, câştigătorul primăriei în 2008. Ovidiu Dancu la Luduş şi Mahomed Barmou, pesedistul de origine siriană la Tîrnăveni, vor completa lista restrânsă de campanie a PSD din judeţul Mureş. Liderii de mai ieri din deconcentrate vor fi alături de Frătean în lupta politică pentru preluarea puterii.


Florea crede doar în echipa de partid

Democrat-liberalii mureşeni nu şi-au angajat o echipă pentru această campanie. Merg pe mâna propriilor „specialişti". Echipa de campanie la nivel judeţean este formată din trioul Dorin Florea, Claudiu Maior şi Ioana Roman. Ei vor coordona şi planifica acţiunile menite a-l păstra pe Băsescu încă 5 ani la Cotroceni. Cel puţin din punctul lor de vedere. Florea şi Maior sunt veterani ai campaniilor democrate, mai mult sau mai puţin liberale. Luptători încercaţi în numeroase confruntări electorale. Ioana Roman are parte de botezul focului. Venită din zona presei libere mureşene, proaspătul consilier local PD-L, îşi va ajuta partidul să aibă o cât mai bună vizibilitate. Materiale publicitare, articole, spoturi, bannere sau afişe, totul va trece prin mâna consilierei pedeliste. Realitatea este că antenele televiziunilor vor emite pe frecvenţă portocalie în această lună de campanie. Ei au cele mai mari resurse...
Baza voturilor pentru Băsescu se vrea a fi în municipiul portocaliu reşedinţă de judeţ, unde reţeaua de partid este cea mai puternică. Bannerele PD-L care au împânzit oraşul încă din prima zi de campanie arată că Florea nu-şi permite  pierderea multor voturi în această zonă. Se va vedea dacă tîrgumureşenii vor transfera voturile din campania de la locale şi pentru cele  prezidenţiale.
Nici judeţul nu a fost lăsat de izbelişte. Liderii locali se vor bate ca nişte lei pentru a creşte în ochii lui Florea. Proaspătul preşedinte PD-L  Reghin, Dan Dorul Rus, va trebui să confirme încrederea oferită cu atâta dărnicie de partid. Şi pentru el va fi un test acapararea votanţilor fideli până acum ai lui Vadim către vaporul lui Băsescu. La  Târnăveni, Adrian Matei doreşte să ofere o nouă surpriză şi să câştige cele mai multe voturi în oraş şi în localităţile din zonă. Deşi este extrem de apropiat de social democratul Mihail Antonie. Iernutul lui Vasile Cornea va sancţiona poate plecarea acestuia pe plaiuri tîrgumureşene la conducerea APIA Mureş. Lipsa din Iernut şi neimplicarea în problemele oraşului s-ar putea să fie fatale pentru Cornea. Florin Urcan, primarul de Luduş, vrea să transforme câmpia în regiune portocalie. Magnatul local Urcan finanţează din bani publici ziarul purtătorului său de cuvânt, Luduşanul, evident din bani publici, fără nicio licitaţie cum ar fi fost firesc. La Ungheni, Teodor Giurgea şi-a adus o echipă bătăioasă pentru a spăla ruşinea de la alegerile locale, când a fost bătut de primarul Ioan Covrig. Sighişoara senatorialului Petru Başa va avea de ales între un parlamentar şi un primar. Nu sunt de neglijat Jurnalul, televiziunea şi radioul Son, deţinute de Başa.


Lupii tineri din UDMR conduc campania din Mureş

La UDMR, campania electorală la nivel judeţean a fost întotdeauna făcută de oamenii de casă ai Uniunii. Conservatori şi disciplinaţi, liderii UDMR au păstrat aceleaşi persoane în staff-ul judeţean de campanie care au vegheat ca mesajele lalelei să ajungă acolo unde trebuie, prin mass-media, afişaj electoral sau direct de la candidaţi. La votantul maghiar căruia i s-a insuflat dorinţe diverse în funcţie de miza electorală - autonomie, regionalizare, şcoală în limba maternă şi multe, multe altele. Până acum, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Szabo Arpad, şeful de campanie pe judeţ, şi preotul reformat Brassai Zsombor, nu au dat greş. Recrutată de doar câţiva ani, consilierul judeţean Csep Andrea a făcut ca relaţiile cu presa, fie de limba română, fie de limba maghiară să fie cordiale, iar campaniile negative împotriva candidaţilor maghiari – temperate. Nici în acest an, strategii de imagine ai UDMR nu par să fi schimbat coordonatele de campanie. Vor munci disciplinat, astfel încât în 22 noiembrie, prezidenţiabilul Kelemen Hunor, la braţ cu liderul Uniunii, Marko Bela, şi cu un grup restrâns de lideri, să poată negocia în numele UDMR cât mai multe voturi, iar după 7 decembrie, capii maghiarimii să se regăsească în barca învingătorilor.


Testul Dobre pentru Crin

După evadarea liderului Eugen Nicolăescu, „dirigintele de şantier" în construirea campaniilor liberale, întreaga responsabilitate a bătăliilor electorale i-a revenit deputatului Ciprian Dobre, noul preşedinte al PNL Mureş. Cu sprijinul tot mai inexistent al deputatului, la acea vreme, şi încă lider al partidului Eugen Nicolăescu, dar din poziţia de ex-prefect şi încă cu imaginea de fost reprezentant al Guvernului în teritoriu neatinsă, lui Ciprian Dobre i-a fost destul de uşor să lupte pentru fotoliul de preşedinte al Consiliului Judeţean şi să atragă cel mai bun scor electoral obţinut vreodată de PNL la alegerile locale. La parlamentare însă, semn că săgeată nu putea să bată mai departe, liberalii au scos un singur parlamentar – pe Ciprian Dobre, care şi-a făcut de fapt campanie aproape separat de sigla partidului. Şi pentru prezidenţiabilul Crin Antonescu, împotriva căruia a jucat însă la alegerile interne, va lucra tot o echipă condusă de Ciprian Dobre, care se va baza pe structura de partid şi, de data aceasta, mai puţin pe mercenari de campanie. Din staff-ul care va încerca să-şi repare imaginea şifonată la parlamentare va face parte Ovidiu Vulc, acum câţiva ani strategul social-democraţilor, noul şef de cabinet parlamentar liberal, Marius Cerghizan, pe parte de mobilizare a voluntarilor tineri la lipit afişe, Alina Badiu, pe organizare internă, Akos Mora, responsabil mai mult de închiderea decât de deschiderea puşculiţei partidului, iar Marcela Achim şi Niculae Havrileţ vor încerca să ne „întreţină" informaţi. În teritoriu, maşinăria de vot liberală care a funcţionat aproape ca unsă la localele din 2008, dar a dat mari rateuri la parlamentarele din acelaşi an, mai ales pe ruta Luduş – Târnăveni – Sighişoara, va trebui să arate că data de 30 noiembrie 2008 a reprezentat doar un accident. Oamenii pe care se va baza centrul sunt Ionel Rînja, Ioan Chirteş şi Daniel Gliga la Reghin, Eugen şi Dan Bândea, Adrian Ghercă la Sighişoara, primarul Ioan Nicoară la Iernut, Liviu Botezan la Luduş, Sorin Megheşan – Ovidiu Butuc la Târnăveni, Victor Prodan, la Ungheni.


Noi suntem românii ... din PRM

Sărăcie lucie în PRM Mureş. Conducerea a recunoscut lipsa totală a banilor pentru campania electorală. Cei care au mai rămas în partid vor trebui să se lupte nu numai cu competitorii politici ci şi cu criza de oameni şi idei. Preşedintele Constantin Amza  şi a sa mână dreaptă Maria Diaconescu vor conduce campania. Deputatul Adrian Moisoiu a rămas doar în consiliul de onoare al peremiştilor. Arma lor principală rămâne şi acum numele şi mesajul lui Corneliu Vadim Tudor. Nu trebuie să-i uităm sau subestimăm pe primarii de Petelea, Sorin Pompei, şi de Chiheru, Emanoil Hurdugaci, un adevărat potenţial pentru Vadim şi România Mare.


Becali de Iernut  

Simona Turcu, viceprimarul Noii Generaţii din Iernut, îi va face campanie lui Gigi Becali în judeţul Mureş. Dacă fostul preşedinte, Felicia Moldovan, a produs la alegerile locale din 2008 o surpriza plăcută, obţinând aproximativ 10 mii de voturi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, Turcu se va bate acum pentru voturile de pe Câmpie. Rezultatele vor fi condiţionate de cuantumul sponsorizării venite de la latifundiarul din Pipera. Cât despre fanii lui Steaua, latifundiarul din Pipera nu mai are mari şanse să obţină voturi după comportamentul de-a dreptul agresiv împotriva acestora.


Oprescu şi echipa din umbră

Deşi neconfirmaţi oficial ca şi reprezentanţi ai lui Sorin Oprescu în judeţul Mureş, fostul senator Cristian Georgescu şi ex-prefectul Ovidiu Natea vor fi cei care vor încerca să aducă voturi pentru primarul Capitalei. Vom vedea dacă va fi folosit marketingul media şi politic al fostului senator PSD sau banii fostului ex-lider social-democrat! Cert este că cineva se va bate şi pentru doctorul care vrea să ajungă preşedintele României. Încă nu se arată totuşi cine este liderul formal al grupului de sprijin.
1. Ce face efectiv şeful de campanie (echipa de campanie) pentru demersul electoral al partidului/candidatului?
2. Cine scrie discursul candidatului: echipa de campanie sau şi le scrie el?

Cornel Brişcaru – PSD

1.    Utilizează toate mijlocele prevăzute de legislaţie pentru ca mesajul candidatului să ajungă complet şi la timp către cei cărora le este adresat.
2.    Întrucât vorbim de campanie electorală pentru prezidenţiale, de regulă staff-ul de campanie de la Bucureşti se ocupă de formularea sloganelor, a mesajelor către presă. În schimb, dacă vorbim de locale, în funcţie de pregătirea candidatului, respectiv a modului în care este perceput de către oameni, se formulează mesajul optim".


Niculae Havrileţ – PNL

1.    Campania este coordonată de un şef de campanie care transmite de la nivel central în fiecare zi programul manifestărilor electorale, forma acestora pentru mass-media, întâlniri, relaţia cu asociaţiile neguvernamentale. De asemenea, transmite mesajul electoral al candidatului şi analiza activităţilor electorale. Staff-ul de campanie de la nivel central transmite programul electoral la nivel de judeţ unde avem un birou de presă.
2.    Discursul candidatului este făcut chiar de către el, fiind de altfel o calitate a acestuia de a transmite mesajul său. Acesta este ajutat şi de către staff-ul de campanie în ceea ce priveşte forma discursului.

Szabo Arpad – UDMR

1.    Şeful de campanie organizează activităţi legate de evenimente, întâlniri, imaginea candidatului. În deplasările acestuia în Mureş sunt stabilite întâlniri pe toată raza judeţului. Echipa de campanie din judeţ se consultă în permanenţă cu staff-ul de campanie de la nivel central şi împreună stabilesc programul candidatului, întâlnirile care au loc şi conferinţele de presă.
2.    Discursul candidatului este scris de către candidat şi, în funcţie de situaţie, acesta este ajutat şi de către echipa de campanie.

Claudiu Maior – PD-L

1.    Şeful de campanie organizează echipele şi iese în teritoriu. Echipele se împart pe cartiere, lucrăm din uşă în uşă întrucât prin mass-media nu se poate ajunge la oameni în totalitate.
2.    Mesajele sunt trimise de la Bucureşti.
Locomotiva naţiunii

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

De la sfârşitul celui de-al II lea război mondial, când întreaga Europă era devastată, întâlnim două grupuri mari de interese: SUA si URSS. Statele Unite doresc o revenire rapidă a ţărilor vestice, impulsionându-le, pentru a putea estompa expansiunea comunismului sovietic şi interesele URSS, care dorea extinderea influenţei sale şi în vestul Europei. Asa cum spunea Dick Leonard (Guide to the European Union, The Economist Newspaper Ltd., 1998, p. 11) "catalizatorul" integrării europene a fost, intr-o abordare mai mult sau mai puţin simplistă şi simbolică, nimeni altul decât Adolf Hitler, care a izbutit, prin forţa armată, să reunească majoritatea statelor care în prezent formează Uniunea Europeană. În acest context, statele occidentale ale Europei, doresc să scape de presiunea celor două mari forţe, pe de o parte pentru a contracara o întărire prea mare a influenţei americane în zona europeană, iar pe de alta parte pentru a face faţă dominaţiei crescânde a URSS, manifestată cu preganţă în estul Europei (1948 - "Lovitura de la Praga", URSS şi-a impus dominaţia cu forţa în Cehoslovacia). Aceste surse de presiune au determinat coalizarea Europei Occidentale. Soluţia găsită a fost aceea de a diviza Germania şi de a o impulsiona din punct de vedere economic, pentru a rezista expansiunii comunismului.
Ideea reconcilierii franco-germane şi a unităţii europene  a avut susţinători marcanţi, unul dintre aceştia fiind premierul britanic Winston Churchill, care îndemna în anul 1946 Franţa şi Germania să construiască Statele Unite ale Europei". La fel era Aristide Briand, iar la Conferinţa de la Haga, care a pus bazele Consiliului Europei, s-au raliat Alcide de Gasperi, Paul Henry Spaak, precum alţii.
În 1948 a luat naştere O.E.C.E. - Organizaţia Europeană de Cooperare Economică, menită să gestioneze şi să distribuie, între statele membre, ajutoarele destinate reconstrucţiei, acordate de către SUA, prin Planul Marshall. În 1961, s-a constituit OECD - Organizaţia Economică de Cooperare si Dezvoltare. De fapt încă din 1948 s-a semnat la Bruxelles un tratat, pe 50 de ani, sub denumirea de Uniunea Europei Occidentale, avându-i drept iniţiatori Marea Britanie, Franţa, Belgia, Olanda şi Luxemburg, 6 ani mai târziu se alătură Germania şi Italia, ulterior Portugalia, Spania si Grecia. Aceasta organizatie prinde putere prin Tratatul de la Maastricht, conform căruia este chemată să devină "braţul înarmat al Uniunii Europene".
Toate aceste discuţii au fost iniţiate de către şefii acestor state. Pe cât de celebră şi pe atât de istorică este întâlnirea celor trei mari şefi de state, Franklin Delano Roosevelt, Iosif Visarionovici Stalin şi a primului ministru Winston Churchill, de la Yalta, când cele trei mari puteri împărţeau lumea. Această instituţie a cunoscut o evidentă evoluţie în ceea ce priveşte formele, structurile, împuternicirile, protocoalele etc.
În viziunea mea, şeful unui stat, pe lângă răspunderile pe care le are, spre exemplu în România: imunitatea, răspunderea politică, răspunderea penală, mai are şi o altă raspundere: aceea de a face lobby de ţară.
Preşedintele unei ţări este omul ce reprezintă o întreagă naţiune. Dacă preşedintele e ştirb, ceilalţi vor crede că ţara din care acesta face parte nu are o cultură în igiena orală. Şi exemplele pot continua. Vizitele unor şefi de state importante atrag după sine lumina reflectoarelor marilor investitori, a oamenilor de ştiinţă, a politicienilor, a turiştilor, aducând beneficii statului. Dacă acea vizită este bine reprezentată.
Relatiile externe ale regelui Carol I au făcut ca România să prospere din punct de vedere economic, aveam primul oraş electrificat din Europa, calea ferată creştea vâzând cu ochii. Reţinem doar unul dintre numele celebre din rândul marilor industriaşi ai vremii, Nicolae Malaxa, cel mai mare om de afaceri al perioadei interbelice s.a.m.d.
Nicolae Ceauşescu a întreţinut relaţii externe foarte bune cu China, precum şi cu ţările arabe, ştiut fiind faptul ca unul dintre prietenii lui a fost  Mahomed Reza Pahlavi Aryamehr, Şahul Iranului.
În anul 1978, cuplul Ceauşescu a fost invitat în Marea Britanie, acel an a adus după sine alte vizite, precum a cancelarului vest-german Helmut Schmidt, a preşedintelui Egiptului, Anwar El Sadat, şi a şefului diplomaţiei israeliene Moshe Dayan. Călătorise şi el a treia oară în SUA, apoi în China, Coreea de Nord, Vietnam, Laos şi India în acel an. Presa vremii arată că în acea epocă şeful statului comunist era un om care conta în politica externă. Elena Ceauşescu are parte de veritabile ceremonii ca "savant de renume mondial". La Londra i se conferă calitatea de membru de onoare al Institutului Regal de Chimie şi titlul de "Profesor Honoris Causa" al Institutului Politehnic, iar lui Nicolae Ceauşescu i se lansează o carte din "gîndirea lui creatoare", în engleză. După vizita la Bristol şi demonstraţiile tehnice din incinta firmelor British Aerospace şi Rolls-Royce, preşedintele României Socialiste a semnat contracte cu renumitele firme britanice. România nu era ocolită în acea vreme de mai marii puterilor mondiale. Nu pot să nu amintesc de invitaţia preşedintelui SUA, Richard Nixon, de a vizita Casa Albă.
Anii de după 1989 aduc schimbări majore în viaţa presedintelui Romaniei. Recent scăpaţi de sub jugul comunist, trebuia să arătăm lumii întregi noua viziune a României asupra noului mers al Europei Occidentale. Anii sub dictatura comunistă au făcut ca România să nu fie membră a NATO, UE, nemaivorbind de o participare în Consiliul Europei sau la Tratatul de la Roma.
Dar despre evoluţiile externe ale preşedinţilor de după 1989 şi cât de importante sunt relaţiile internaţionale ale României de azi, în numărul următor.


Locomotiva Naţiunii (II)

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

Ion Iliescu, primul preşedinte de după anul 1989, este preşedintele cu cele mai multe mandate, în total a stat la cârma ţării 10 ani. El a dus, în cele din urmă, România în NATO, dupa numeroase apropieri periculoase faţă de Rusia, care puteau arunca ţara sub influenţa acesteia. În prima parte a anilor '90, România a avut o politică externă ezitantă, preşedintele ţării provenea, el însuşi, din clasa politică (comunistă) pe ale cărei ruini încerca să reconstruiască ţara. Acesta a manifestat o uşoară reticenţă faţă de Vest, păstrând relaţii apropiate cu Federaţia Rusă. Se ştie despre vizita ministrului de Externe sovietic, Eduard Sevarnadze, care a sosit la Bucureşti imediat după Revoluţie, asigurându-se că lucrurile sunt păstrate "sub control". Punctul cheie al poziţiei României în relaţiile internaţionale a fost în anul 1991, când Ion Iliescu a negociat tratatul bilateral pe care România trebuia să îl semneze cu Uniunea Sovietică, care ne-ar fi interzis intrarea în NATO, a fost atunci când, proaspătul în funcţie ca ministru de Externe, Evgheni Primakov, a aflat, după aterizarea la Bucureşti, că tratatul nu se mai semnează. Acest moment a fost decisiv, pentru istoria post decembristă a României. Până la finele anului 1996, de ambele părţi ale Atlanticului s-a tras concluzia că nu putem fi excluşi din procesul de integrare a Europei Centrale, în câmpul civilizaţiei occidentale, de care, fără doar şi poate, aparţinem prin tradiţie, istorie. În concluzie, nota dominantă a politicii externe româneşti postdecembriste a fost marcată de înlăturarea "braţului de fier" şi reorientarea României în ton cu vremurile.
    Odată cu preluarea preşedinţiei de către Emil Constantinescu, România a continuat această reorientare, cursul era dat deja de către predecesorul său. Au urmat ani grei în politica externă a României, reformele din ţară mergeau împiedicat, privatizarea economiei mergea foarte greu, condiţiile de aderare erau foarte aspre şi foarte dificil de îndeplinit de către o ţară fost comunistă în care relicvele trecutului erau prezente. Cum schimbarea de strategie se produsese deja, ţara a devenit membră NATO în scurt timp, iar în decembrie 1999 ni s-a făcut invitaţia oficială de aderare la Uniunea Europeană şi s-au deschis negocierile cu Comisia de la Bruxelles.
    Un alt pas pe care trebuia România să îl facă în acea perioadă a vremii era de a obţine recunoaşterea statelor vecine ca ţară democratică. În acest sens, Emil Constantinescu a început o nouă politică diplomatică, cea a  "trilateralelor", la care au fost invitate să participe statele din jurul României, mergând înspre Nord-Vest până la Polonia şi în Sud-Est până la Turcia. Această mutare confirma noua "filozofie" a Bucureştiului "în curs de integrare euro-atlantică": în noile condiţii, era perfect normală creşterea de vizibilitate regională a unei ţări de dimensiuni apreciabile (teritoriu, populaţie) şi în revenire de imagine, decisă să-şi accelereze reformele şi să prindă din urmă trenul occidental. "Trilateralele" n-au condus la cine ştie ce rezultate, iar presa de la sfârşitul anilor '90 le-a cam ironizat, dar concepţia lor trebuie recunoscută ca fiind logică şi pozitivă.
Ultimul mandat al lui Ion Iliescu – 2000-2004 - a pus semnătura pe tratatul de aderare la NATO. Oficial am devenit membrii acestei organizaţii, vizita preşedintelui american, George W. Bush, din noiembrie 2002, arătând încrederea pe care ne-o acorda şi sprijinul SUA, nu numai ca şi ţară membră NATO dar şi în aderarea României la U.E. O vizită foarte importantă pentru România, din toate punctele de vedere. În acea perioadă, când prim - ministru era Adrian Nastase, România a înregistrat o creştere reală a economiei, implicit a puterii de cumpărare.
În anul:
•     2000: 8 noiembrie, Comisia Europeană adopta o nouă serie de Rapoarte Anuale privind progresul înregistrat de ţările candidate.
•    2000: La summitul de la Nisa, din 7-11 decembrie, Statele Membre au adoptat o nouă formulă instituţională a Uniunii Europene. Tratatul de la Nisa reprezinta o premisă necesară a procesului de extindere, întrucât conţine prevederi referitoare la echilibrul puterii şi procesul decizional în cadrul Uniunii, în contextul unei structuri cu 27 de State Membre.
•    2001: La 26 februarie, Tratatul a fost adoptat de către guvernele Statelor Membre. Tratatul va intra în vigoare dupa ratificarea sa de către toate parlamentele naţionale.
•    2001: 13 noiembrie, Comisia Europeană adoptă Rapoartele Anuale şi reînnoieşte Parteneriatele de Aderare.
•    2002: Consiliul European de la Barcelona, din 15-16 martie, s-a remarcat prin participarea istorică a şefilor de stat sau guvern, precum şi a miniştrilor de afaceri externe şi finanţe ai tuturor celor 13 ţări candidate, alături de omologii lor din statele membre UE.
Toate aceste condiţii, precum şi altele, au fost îndeplinite de către România, sub conducerea preşedintelui Ion Iliescu, a primului ministru Adrian Năstase, a ministrului de Externe Mircea Geoană, a celui al Finanţelor, samd.
 Dovada acestui fapt este că România a semnat sub conducerea preşedintelui Traian Băsescu, tratatul de aderarare la Uniunea Europeană.
Pe fondul revoluţiilor din Georgia şi Ucraina, şeful statului încearcă o apropiere faţă de aceste ţări, însă declaraţiile controversate venite de la Kiev cât şi cele de la Bucureşti fac ca această relaţie să fie la fel de încordată. Traian Basescu, în viziunea mea, continuă traiectoria predecesorilor săi în relaţiile de politică externă. Pe de o parte încearcă să coopereze, din perspectiva calităţii de membru al comunităţii euroatlantice şi pe de altă parte să gestioneze unele probleme care privesc exclusiv raporturile României cu vecinii - situaţie în care apar divergenţe.
Din anul 2005 şi până astăzi România a încercat permanent să creeze un concern regional informal de state care să aibă o orientare pro - occidentală, care să reunească statele membre NATO riverane Mării Negre, ai căror şefi de state îşi exprimaseră dorinţa de a se integra în Alianţă, în vederea formării unei platforme de sprijin a agendei şi intereselor de securitate euroatlantice. Din păcate însă, incapacitatea politicii externe a României, de după 2005, de a obţine sprijinul Turciei pentru initiaţivele sale privind Marea Neagră, a facut ca această acţiune să fie un eşec.


CONSILIERII PREŞEDINŢILOR

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

Oameni de bază ai oricărei campanii electorale. Nu dau înapoi de la munca de jos. Se zbat pentru fiecare vot. Îşi cunosc oraşele, satele,  străzile, blocurile sau casele din localităţile unde au fost aleşi. Voturile lor decid unde merg banii din bugetele locale. Sunt mii în fiecare judeţ şi zeci de mii la nivel naţional. În Mureş, deciziile şi implicarea lor în lupta electorală vor decide rezultatul din 22 noiembrie. Un rol serios îl are şi modul în care îşi fac treaba, ce votează şi, mai ales, cum sunt percepuţi de electorat. Vorbim de consilierii locali, parlamentarii oraşelor şi comunelor mureşene.

Judeţul Mureş este „special" şi în domeniul aleşilor locali. Împărţirea etnică a  localităţilor, uneori echilibrată alteori disproporţionată, duce la situaţii bizare din punct de vedere administrativ. Decizii, care în alte zone ar părea cât se poate de normale, la noi se aplică mai deloc. Situaţia este şi mai complicată când este vorba de adunat voturi pentru candidaţii de la Cotroceni.

Competiţie vs colaborare


Cel mai echilibrat consiliu local din punct de vedere etnic din judeţ este fără îndoială cel din Tîrgu-Mureş. Un număr aproximativ egal de aleşi locali stau mărturie. Majoritatea în CL Tîrgu-Mureş este decisă de mulţi ani de un singur ales local. Având în vedere că deciziile cele mai importante se iau cu două treimi din voturi, colaborarea sau trocul politic este esenţial în oraşul trandafirilor. Nu neapărat cei ai PSD, mai ales după ultimele alegeri.
În acest moment, în capitala de judeţ, în categoria românilor, există 8 consilieri PD-L, 2 PSD, 2 PNL şi unul PRM. Trădarea lui Constantin Florea a redus numărul real al liberalilor la modesta sumă de UNU. Un Pui care nu are încă voce printre veteranii din CL. În partea stângă a sălii de şedinţe stau cei 10 consilieri UDMR, cel mai numeros grup de aleşi locali din forul tîrgumureşean. Alianţele s-au format imediat după alegerile din 2008: PD-L+PSD+PRM contra UDMR+PNL. Până în ianuarie 2009, majoritatea o aveau ultimii enunţaţi. După „transferul" doctorului Constantin Florea în sfere portocalii, timp de 10 luni conducerea a fost luată de partea română. Pentru prima oară după 20 de ani. Revenind la subiectul alegerilor prezidenţiale să vorbim de rolul aleşilor în competiţia principală a anului 2009.

Benedek îşi urechează colegii
 

Udemerişii din CL Tîrgu-Mureş au cam uitat de îndatoririle de partid. O spunea în urmă cu câteva săptămâni liderul lor de la nivel local, medicul profesor Benedek Istvan. Poate, pentru prima oară în istoria lor, membrii UDMR şi-au spălat rufele în public. Într-o conferinţă de presă, preşedintele UDMR Tîrgu-Mureş îşi făcea cu ou şi cu oţet colegii din Consiliul Local. Efectul s-a văzut imediat. La prima apariţie a lui Kelemen Hunor în oraş, aleşii maghiari s-au îngrămădit să-i arate susţinerea. Peti Andras l-a urmărit la întâlnirile cu oamenii de afaceri şi tinerii din Tîrgu-Mureş. Kolozsvari Zoltan i-a „sorbit" cuvintele în timpul discursului de la forumul de campanie desfăşurat în cartierul Dâmbu Pietros. Ceilalţi, mai puţin public, au adunat electoratul maghiar la manifestări, au împărţit afişe, au mers prin cartiere la discuţii cu oamenii.
Relaxarea, amendată de Benedek, are şi un motiv bine întemeiat. Consecvenţa electoratului maghiar de până acum şi lipsa oricărei împotriviri din partea competitorilor politici de aceeaşi etnie. Lipsa de notorietate şi influenţă a candidatului la preşedinţie poate fi alt motiv care ar duce la puţina implicare de până acum a celor din UDMR. Trezirea ar trebui produsă de realitatea că voturile obţinute în primul tur de scrutin vor aduce beneficiile după cel de-al doilea. Molnar, Csegzi, Torzsok, Mozes, Balint & company vor trebui să pună osul la treabă pentru a-şi păstra privilegiile obţinute cu atâta greutate în ultimii 20 de ani.
Şi o parte a finanţării campaniei ar trebui susţinută de cei 10 muşchetari din administraţia locală a municipiului reşedinţă de judeţ. Mai ales că vorbim de unii dintre cei mai înstăriţi oameni din oraş. Caritatea caritsană a lui Benedek cu restul afacerilor imobiliare mai mult sau mai puţin cunoscute, veteranul Koloszvari de la Plasmaterm sau specialistul în domeniul apei Torzsok de la Aquaserv se pot dovedi sponsori importanţi ai campaniei UDMR. Şi David Csaba şi ale sale firme de avizare pentru lucrări în domeniul hidrotenic ar putea aduce ceva fonduri pentru tânărul Hunor.  Şi cum banii nu au miros, în joc mai poate intra şi Molnar Gabor.
Nici scandalurile din ultima perioadă nu dau bine la electoratul din Tîrgu-Mureş. Vizibila colaborare dintre o parte a consilierilor UDMR în frunte cu Benedek Isvan şi executivul portocaliu al Primăriei, nu a trecut neobservat de electoratul maghiar. Gafele legate de statuia generalului Ştefan Guşă unde aleşii locali ai UDMR şi-au arătat somnolenţa sau interesul, sau cele privind unele afaceri locale desfăşurate în colaborare cu primarul Dorin Florea. Grupul format din Benedek, Mozes, Csegzi şi Bakos au aprobat tacit pe parcursul ultimilor ani anumite proiecte care nu neapărat au adus beneficii oraşului.

PD-L-iştii toţi ca unul

Grupul de consilieri PD-L votează întotdeauna în funcţie de dorinţele lui Dorin. Aflaţi sub mâna de fier a lui Claudiu Maior, „fiii lui Băsescu" din Consiliul Local nu au avut în ultimul mandat prea multe iniţiative individuale. „Lupii tineri" din PD-L: Ioana Roman, Ioan Fărcaş, Gheorghe Urcan şi chiar Maria Georgescu au fost aduşi în forul local pentru a face un singur lucru: să voteze fără crâcnire proiectele edililor locali. Vocea lor se aude foarte rar în plen, iar când se întâmplă, motivul principal sunt propriile interese sau cele generale, de grup. Lipsa lor de vizibilitate va duce inevitabil la pierderea voturilor care le-ar fi putut aduce pentru candidatul lor pentru Cotroceni. Poate unul din 10 tîrgumureşeni cunosc aceste nume. Suflul tânăr la care ne-am fi aşteptat să fie adus în Consiliu de prezenţa acestor persoane s-a decimat sub dictatura veteranilor pedelişti, cei cu experienţă şi nume în acest oraş.
Vorbim aici de Claudiu Maior, Dumitru Matei, Liviu Todoran, cei trei muşchetari ai lui Florea. Ei par să taie şi să spânzure, a lor voce se aude pregnant în plen, ei ridică degetul sau îl coboară pentru a comanda colegilor cum să voteze. Ei sunt cei care pot şi îi vor aduce voturi lui Băsescu în Tîrgu-Mureş.
Dintre cei 8 consilieri democrat-liberali doar câţiva participă activ la campania electorală pentru prezidenţiale.
Capul de afiş este Claudiu Maior, coordonatorul campaniei portocalii din judeţul Mureş. El este cel care, în lipsa lui Dorin Florea, conduce maşinăria PD-L. Ca mână dreaptă, pe probleme de media şi publicitate electorală, o are pe fosta vedetă media Ioana Roman. Ea se ocupă de tot ce înseamnă relaţii cu presa, machete, spoturi sau clipuri electorale. Contractele de publicitate se fac tot la sfatul celei care a obţinut funcţia de director  al noului trust de presă din oraş: Ştii TV - Radio Son - 24 de ore Mureşene.
Liviu Todoran are rolul de a strânge în jurul său nostalgicii naţionalişti săturaţi de mesajele agresive ale lui Vadim Tudor sau Funar. Relaţiile sale, legăturile făcute timp de 20 de ani în judeţ şi nu numai pot atrage spre sfera lui Băsescu voturile nehotărâţilor patrioţi.
Foarte important este şi generalul de la Inspectorat, Dumitru Matei, fost  secretar de stat în guvernul Tăriceanu. El are în mână o masă de oameni formată din profesori, directori, femei de serviciu, secretare ale şcolilor din Mureş şi mulţi, mulţi alţii. Prin el mesajul lui Băse poate ajunge în casele părinţilor de elevi de gimnaziu sau liceu. Deciziile şi modul în care conduce soarta învăţământului mureşean poate acapara intenţiile electorale ale intelectualilor din zonă. Vom vedea spre ce direcţie.
Un alt ales local portocaliu implicat activ în campanie este şi Ioan Fărcaş. Fiul unui prosper om de afaceri din oraş, Fărcaş are misiunea de a strânge în jurul său tinerii mondeni ai Tîrgu-Mureşului, pe filiera cafelei foarte bune vândută de el în zona centrală a oraşului.
Să nu o uităm totuşi nici pe Maria Georgescu, cadru universitar la „Petru Maior". Mediul universitar, atât de formator de opinii, poate fi adus spre Băsescu cu ajutorul blondei profesoare. Indiferent că vorbim de studenţii de la cursuri sau de subordonaţii din biroul pe care îl conduce, Georgescu trebuie să aducă voturi pentru portocalii.

Socialiştii capitalişti

Sunt doar doi, dar fac cât patru. Florin Vlas şi Bogdan Buda sunt unii dintre cei mai potenţi, financiar vorbind, oameni din oraş şi din judeţ. Primul deţine câteva dintre cele mai importante hoteluri din oraş, restaurante, săli de conferinţă şi nu numai. Bogăţia sa a devenit proverbială în oraş. Va aduce voturi pentru Mircea Geoană, în primul rând prin influenţa pe care i-o dau banii, iar în al doilea rând prin  influenţa pe care o are în urbe. Doar dacă angajaţii lui Vlas l-ar vota ar fi totuşi un câştig pentru candidatul social-democrat la preşedinţie... Mai mult, este deosebit de implicat în campania pe municipiul Târgu Mureş şi umblă vorba ca va aduce 20.000 de voturi pentru preşedintele Mircea Geoană. Trebuie să ţinem seama că de multe ori, chiar prieten fiind cu primarul urbei, Vlas a fost vocea raţională a românilor din CL, pentru toţi cetăţenii din Târgu Mureş.
Noua voce pesedistă în Consiliul Local, Bogdan Buda, a adus un suflu nou în zona românească. Spre deosebire de tradiţia clasică a consilierilor PSD, Buda s-a afirmat din primele zile ca un opozant deschis al conducerii Primăriei. Şi şi-a asumat-o dincolo de o serie de încercări de presiuni, discrete deocamdată. Motivaţia sa este pe de o parte binele public, dar într-o oarecare măsură propria imagine pentru o construcţie viitoare. Fost patron de presă, Bogdan Buda a câştigat bine din vânzarea unei televiziuni locale, bani pe care poate să-i investească acum în politică, spre o posibilă carieră de deputat sau senator. Implicat în industrie şi în imobiliare, dar cu afaceri externalizate deciziilor politice din judeţul Mureş, Bogdan Buda este unul dintre iniţiatorii Agendei 2009, un proiect al oamenilor de afaceri români şi maghiari, deopotrivă, dincolo de doctrine şi ideologii, menit a da un altfel de suflu tipurilor de abordări de bussines în judeţul Mureş.
Vlas şi Buda au intrat în campanie din vara acestui an, când au început să atace sau să critice proiectele administraţiei locale. În acest moment nu există şedinţă de consiliu în care cei doi pesedisti să nu-şi atace colegii din PD-L, că e campanie electorală, nu glumă.


1 liberal + 1 liberal , face tot... 1 liberal

Liberalii nu au avut noroc în acest mandat. Marius Ichim şi Victor Mora s-au văzut aleşi de tîrgumureşeni şi, mai surprinzător, primul s-a trezit peste noapte chiar viceprimar al Târgu Mureşului. Din ianuarie 2009 a început ghinionul. Totul a început cu demisia lui Mora din CL, care l-a adus pe Constantin Florea în postura de consilier local. Viceprimarul Ichim, după mai multe luni de persecuţie, a decis să renunţe la titluri şi obligaţii şi a plecat învins din funcţie. Constantin Florea, rămas singur în mijlocul unei mări portocalii, a decis că e mai bine să schimbe tabăra şi să îmbrăţişeze regulile majorităţii. I-a oferit pe tavă lui Claudiu Maior funcţia de viceprimar şi continuă şi acum să voteze, deşi a fost exclus din partid. După multe zbateri, liberalii l-au pus în funcţie pe înlocuitorul lui Ichim, în persoana dascălului Sebastian Pui. Acum lupta se dă pentru înlocuirea lui Florea, care ar readuce pe val vechea majoritate, UDMR - PNL.
Posibilităţile liberalilor de a-l sprijini pe Crin Antonescu din Consiliul Local Tîrgu-Mureş sunt extrem de reduse. Niciunul dintre proiectele lor, ce ar putea aduce voturile tîrgumureşenilor, nu poate trece cât timp se află în opoziţie.

Peremiştii cernuţi prin Sita

Unicul consilier PRM din Tîrgu-Mureş, stomatologul Ioan Sita, se zbate mai mult pentru el decât pentru Vadim Tudor. Aliat cu duşmanii de moarte ai Tribunului, pesediştii lui Geoană şi portocalii lui Băsescu, Sita se scuză cu pavăza apărării românismului. Cât timp vocea sa nu se va delimita de cea a primarului Dorin Florea, consilierul PRM va fi un sprijin minimal al candidatului naţional-extremist pentru scaunul de la Cotroceni.


REGHINUL VIORILOR  ELECTORALE

Cel mai important bazin electoral românesc este fără îndoială zona Reghinului. Multe se joacă aici, într-un judeţ în care aproape jumătate din populaţie e maghiară. La Reghin, reprezentanţii lui Geoană, Băsescu, Crin sau Vadim se vor bate  pe viaţă şi pe moarte pentru întâietatea electorală.


Echipa lui Nagy bate statisticile

Cel mai nonconformist oraş din Mureş este fără îndoială Reghinul viorilor. Statistica arată că 25 la sută din populaţie este de etnie maghiară, restul români şi rromi. Cu toate acestea, proporţia din Consiliul Local arată altfel: 9 consilieri UDMR şi 10 din partidele româneşti. Succesul de la localele din 2008 se datorează, în cea mai mare măsură, primarului ungur Nagy Andras. Reghinenii, indiferent de naţionalitate, au decis să voteze apolitic şi non-etnic, sancţionând astfel lipsa de profesionalism şi caracter a politicienilor români.
Aleşii locali reghineni, din partea română, vor trebui să muncească dublu pentru a spăla ruşinea localelor. Indiferent de partid, vor trebui să confirme acum pentru a rămâne lideri politici ai oraşului viorilor. Bătălia se va da pentru voturile românilor care i-au ales la nivel local pe cei de la  UDMR.

Precup tace şi face

Cei trei consilieri locali PSD s-au aliat cu udemeriştii pentru funcţia de viceprimar, deţinută acum de Maria Precup. Este greu de crezut că buna colaborare de la alegerile locale de acum mai bine de un an va continua şi la alegerile prezidenţiale. Relaţia dintre Nagy Andras şi Maria Precup nu mai este ce a fost odată. Chiar s-a răcit vizibil. Maria Precup a rămas cu rezolvarea problemelor locuitorilor, Nagy Andras, la sfatul lui Aszalos Gavril, se preocupă mai mult de investiţii. Ce le va aduce mai multe voturi, vom vedea pe 22 noiembrie. Există totuşi informaţii că la Reghin vor fi o serie mare de votanţi maghiari care îşi vor da votul lui Mircea Geoană.


Dorul de PD-L

Ultima surpriză electorală din Reghin a fost, fără îndoială, migraţia peremistului Dorul Rus spre sfere portocalii. Omul de afaceri şi-a pierdut astfel statutul de consilier local dar şi l-a câştigat pe cel de preşedinte interimar al PD-L Mureş. Acum îi are drept subordonaţi pe foştii săi colegi din consiliu: Călin Biriş, Dorel Cioba şi Gheorghe Horea. Cu ei va trebui să lucreze din opoziţie, în Consiliul Local reghinean. Va trebui să marşeze pe lipsa de realizări ale administraţiei locale conduse în ultimele luni de tandemul Nagy-Precup. În ciuda prieteniei care l-a legat şi îl mai leagă de viceprimarul Precup, a acceptat şi poziţia de manager al sucursalei Reghin a Aquaserv, omorând regia locală care presta serviciile de apă-canal, salubritate şi transport. Din noua poziţie îi va convinge oare pe reghinenii naţionalişti să-l părăsească pe Tribunul Vadim şi să treacă odată cu el în barca lui Băsescu? Rezultatele sale de la aceste alegeri îi vor aduce încrederea sau dizgraţia preşedintelui Dorin Florea care l-a adoptat cu atâta uşurinţă în partidul momentan prezidenţial.


Crinii liberali de Reghin

Echipa lui Antonescu din Consiliul Local Reghin are o misiune grea la aceste alegeri. Ionel Rânja, Sorin Pui sau Ion Tuşnea au de recuperat moralul pierdut la alegerile parlamentare când nu au reuşit să câştige niciun mandat de parlamentar pentru liberali în Colegiul Uninominal Nr. 8. Acum, când sunt în opoziţie în cadrul Consiliului Local, cei trei şi-ar dori niscavaia funcţii de conducere în deconcentratele judeţene. Pentru asta, cel puţin primii doi au de partea lor conturile propriilor afaceri, pentru Crin, în timp ce Tuşnea mizează, pentru a strânge voturi, pe notorietate. Fără rezultate la alegeri, nu va exista nici răsplata de după eventuala victorie.


PRM în agonie


Plecarea lui Dan Dorul Rus din PRM şi din CL Reghin a adus organizaţia local în agonie. Finanţator, lider incontestabil şi om politic de succes, Dorul Rus reprezenta întreaga organizaţie locală a partidului lui Vadim Tudor. Adrian Crăciun s-a trezit peste noapte preşedinte al PRM Reghin şi nu a avut timp să se obişnuiască cu onorurile funcţiei. Mai ales în mijlocul unei campanii electorale.


Alianţa florilor de Sighişoara


La Sighişoara, ai cărei locuitori nu au recunoscut nicicând supremaţia reşedinţei de judeţ şi şi-au afirmat întotdeauna superioritatea faţă de târgumureşeni s-a dovedit mai mereu atipic şi în privinţa votului din Consiliul Local. În ultimii ani a existat o opoziţie mai mult sau mai puţin făţişă faţă de primarul Dorin Dăneşan, dar cu toate acestea proiectele au trecut în marea majoritate a cazurilor şnur.

Liberalii PSD împotriva PD-L

Cei mai mulţi consilieri ai social-democraţilor, cel mai important grup politic din CL, sunt, cum altfel, nişte liberali în viaţa profesională. Chiar dacă au mai pierdut din simpatie, sighişorenii nu uită că au de lucru datorită afacerilor pe care Constantin Ştefănescu, Cristian Ciucan, finanţistul de la Parat RO, Ioan Ferezan sau Adrian Popa, că vorbim de apă, airbaguri pentru companii puternice de automobile sau turism. Ceea ce înseamnă voturi şi bani pentru prezidenţiabilul PSD. Dar şi o dovadă că oamenii serioşi aduc voturi multiple la coşul prezidenţiabilului social democrat.
Ce anticipăm că nu va fi uşor pentru social-democraţi va fi să se certe cu liberalii, parteneri în atâtea rânduri atât în consiliu cât şi în afaceri. De aceea, potrivit acestei uniuni de voie sau de nevoie, atât PSD-iştii cât şi cei trei liberali – Adrian Burlacu, Ion Adăscăliţei şi Marian Prodan par că vor juca în continuare împreună pentru detonarea PD-L. Nici unul dintre politicienii celor două partide nu au uitat localele din 2008, cu democrat-liberalul Florian Coman – prim solist, dar nici desfiinţarea unor puncte de lucru ale serviciilor deconcentrate, susţinute de ambele partide, din Sighişoara. Care au lovit chiar în declaraţia de independenţă, independenţă pe care sighişorenii o vedeau tot mai aproape.


Opoziţia la putere face jocurile în Târnăveni

La Târnăveni, lucrurile sunt clare. PSD şi PNL convieţuiesc atât de perfect împreună pentru a-l bloca pe primarul democrat-liberal Adrian Matei, încât este străveziu cum se vor alia dac e cazul şi pentru prezidenţiale, în ciuda atacurilor între candidaţii proprii pe televizoarele centrale. Să nu uităm că prietenia lui Adrian Matei cu fostul senator gazist Mihail Antonie e mai vie ca niciodată. Chiar dacă, la Bucureşti, PD-L şi PSD au fost până acum o lună fraţi de guvern şi de guvernare, de mai bine de un an, Adrian Matei şi consilierii săi democrat-liberali, susţinuţi de UDMR, se luptă pentru fotoliul de viceprimar. De fiecare dată a contat însă cum a dictat fostul primar Octavian Popa, unul dintre cei mai virulenţi adversari ai edilului-şef şi al proiectelor sale. Opoziţia puternică a echivalat cu înscăunarea ca viceprimar al fostului arbitru de fotbal Sorin Megheşan. Fiecare partid care prin reprezentanţii săi va suna mobilizarea în Târnăveni se va baza pe nerealizările celuilalt, atâta vreme cât locuitorii tot nu au unde munci, batalurile sunt tot la locul lor, iar perspectivele – încă sumbre.


De partea investitorilor la Luduş


Noua configuraţie politică a CL Luduş, dominat de două partide PD-L şi PSD, dar şi cu un primar venit din zona afacerilor a schimbat şi modul cum se priveşte administraţia. Ca pe o afacere. Doreşte vreun investitor să îşi ridice o fabrică, îl ajutăm, sunt nemulţumiţi afaceriştii de relaţia cu instituţiile statului?, îi aducem preşedintele şi toţi şefii de servicii deconcentrate la Luduş. S-a întâmplat în ultimele două luni într-un oraş care mustea de şomeri. Astfel că echipa democrat-liberală formată din Maria Beldean, Emil Biriş, Tanasie Bologa, Ioan Pop şi Simion Trifan nu prea au emoţii la prezidenţiale. Doar bani au adus, voturile aşijderea, iar scorul la care se aşteaptă e confortabil, astfel încât să nu tremure nici pentrru poziţia politică nici pentru mandatul de ales.
Nu la fel se simt social-democraţii. Trecuţi prin râuri de scandaluri, cel al dosarului nici acum soluţionat al fostului primar Ovidiu Dancu, prin cvasi-ruptura cu boss-ul de la Zahăr, Ioan Armenean, PSD nu se simte bine la Luduş. Chiar dacă la jumătatea anului, liderul PSD Luduş, Ovidiu Dancu, a avut o tentativă de a-i retrage sprijinul politic lui Armenean, influenţa, notorietatea şi finanţele celui de-al doilea şi-au spus cuvântul. Mai mult, Armenean, spre deosebire de şeful său direct pe linie politică, cunoaşte o lecţie importantă, extrem de utilă şi în campania actuală, ţineţi adversarii aproape. Voturile pe care le-a mai dat prin Consiliul Local proiectelor primarului Florian Urcan le poate transforma acum în voturi pentru Mircea Geoană, pentru că, nu-i aşa, nici un favor nu rămâne nerăsplătit? Iar democrat-liberalilor, cu toată siguranţa lor, nu le-ar strica puţine emoţii.
Liberalii sub comanda lui Liviu Botezan, unul dintre cei mai longevivi aleşi locali în CL Luduş, au asigurate locul de chermeze şi niscaiva voturi pentru Crin Antonescu. E drept nu ce a fost odată.
Să vedem dacă implicarea potentatului târgumureşean Cornel Lungu în campania de la Luduş va aduce şi voturi la coşul lui Geoană.
Nu trebuie neglijată nici potenţa de a atrage voturi a UDMR, atâta vreme cât, prin viceprimarul Ferenczi Levente, consilierii locali ai lalelei pot spune că au şi propus, dar au şi votat proiecte pentru dezvoltarea oraşului de pe Câmpie. Voturi însemnate pentru Kelemen Hunor.


Majorităţile se refac şi se desfac la Iernut

În ultimul an, la Iernut, nu ne-am lămurit care e majoritatea, cine a câştigat simpatie şi cine a pierdut voturi. CL Iernut e într-o prefacere continuă. Acum PSD, prin portavocea sa, Rareş Bircea, e împotriva PNL, acum e contra PD-L şi, mai ales, a transfugului Dan Dumitru Simion, acum e cu toată lumea. Iernutul e o altă redută ce poate fi cucerită de social democraţi, dar cu intervenţii majore de la centru de judeţ. PNG-CD, prin cei trei consilieri Simona Turcu, Cornel Truţă şi Felician Truţă, a făcut zid în jurul primarului PNL, Ioan Nicoară, şi al celor şase consilieri liberali. PNG-CD-iştii nu au uitat că astfel şi-au păstrat funcţia de viceprimar pentru şefa organizaţiei.
Nici PD-L nu a fost atât de vocal şi de pus pe războaie, astfel încât şi aici va conta mobilizarea consilierilor pe marginea eşecurilor celorlalţi. Iar pe iernuţean îl doare că nu are de lucru, că nu are drumuri pavate, dar are pavaj cu pavele pe linie de partid. Liberalii ştiu mai bine.


Prezidenţiabilii, în beţia de sondaje

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

Dacă ar fi să dăm crezare sondajelor aruncate pe piaţă în ultimele trei săptămâni, trei candidaţi strâng undeva la 95 % din voturile românilor cu drept de vot. Restul candidaţilor, adică ceilalţi cinci abia ating un 5 %. Oricât ne-ar ameţi cei mai specialişti în domeniul sociologiei, nouă, cu puţină logică şi un gram de matematică, nu ne vine şi nu putem a crede aiurelile elaborate de aşa-numitele institute serioase de sondare a intenţiilor noastre de vot. Cum îşi împart, frăţeşte, preşedintele Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi senatorul Crin Antonescu cele 95 % din voturi încercăm să ne dumirim în cele ce urmează. Pentru frumuseţea poveştii am inserat şi câteva declaraţii ale unor „personalităţi" ale lumii sociologice, care, dacă ar fi să mergem pe mâna lor, sondajele nu „minte"...


Parafrazându-l pe veşnic actualul Ion Luca Caragiale, "eu pe cine sondez", ne întrebăm firesc cum au reuşit trei institute de sondaj să scoată – două în chiar aceeaşi zi – rezultate atât de diferite, dând drept premianţi ai locului I pentru turul al doilea trei candidaţi diferiţi, uniţi de acelaşi gând, fotoliul din Palatul Cotroceni. Dar să vă prezentăm ridicolul sondajelor.Unde mai punem şi de la cine mai luăm?!

Începem cu două sondaje mai uşurele, înainte de începerea mega-bătăliei prezidenţiabililor pentru ecranele televizoarelor, paginile ziarelor, site-uri, panotaj, înainte de multi-polarizarea mass-media către unul sau altul dintre candidaţi. Săptămâna aceasta, Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), altfel considerată, de specialişti nu de noi că nu avem, nu-i aşa, căderea de a ne da cu părerea despre competenţe sau incompetenţe, o firmă sociologică de prestigiu ne-a uimit printr-una dintre creaţiile sale de laborator, adunate prin telefon. Potrivit sociologilor de la CCSB, intenţiile de vot arată cam aşa:
Traian Băsescu – 34%
Mircea Geoană – 28%
Crin Antonescu – 19%
Sorin Oprescu – 12%
Vadim Tudor – 4%
Kelemen Hunor – 2%
Acestea ar fi rezultatele în turul I.: În turul 2, potrivit aceloraşi, şeful statului ar pierde cu oricare dintre candidaţii care ar trece de primul tur de scrutin: Geoană (55%), şi de Antonescu (53%), şi de Oprescu (52%).
Nici INSOMAR nu se lasă mai prejos şi produce săptămâna trecută procentele unui sondaj cu finanţare media. În perioada 8-11 octombrie, rezultatele comunicate de acest institute şi realizate la comanda Realitatea TV, îl dădeau drept câştigător în turul II pe acelaşi Mircea Geoană, cotat cu 50,6% din voturi faţă de 49,4%, cât ar strânge preşedintele în exerciţiu. Bineînţeles nu e de neglijat şi marja de eroare de 3 %.
În primul tur, rezultatele arată astfel:
Traian Băsescu – 33,4 %
Mircea Geoană – 28,5 %
Crin Antonescu – 14,5 %.
Sorin Oprescu – 8,1 %
Vadim Tudor – 6,1 %
George Becali - 4,6 %
Kelemen Hunor – 4,3 %.
Dacă la vârf, sondajele nu ne provoacă nelămuriri, în zona de mijloc şi la coada clasamentului, dilemele ni se înmulţesc. Adică şi cu marja, procentele lui Crin Antonescu, Sorin Oprescu, George Becali nu se pupă. Adică par discret lucrate, în funcţie de cine a dat banii. Dar cele două, hai să spunem că sunt decente. Dar ce urmează…


Cifre otrăvite

În ultima săptămână însă, rezultatele ne-au uluit, ne-au lăsat perplecşi şi ne-au insultat inteligenţa pe care credem că, totuşi, o avem.
CSOP
Traian Băsescu - 35%
Mircea Geoană - 24%
Crin Antonescu - 19%
Sorin Oprescu - 8%
Restul, procente nesemnificative.

INSOMAR
Mircea Geoană - 30%
Traian Băsescu - 29%
Crin Antonescu - 20%
Sorin Oprescu - 7%
Corneliu Vadim Tudor - 7 %
Kelemen Hunor – 4 %
George Becali – 3 %

CURS
Traian Băsescu – 32 %
Mircea Geoană – 24 %
Crin Antonescu – 15 %
Sorin Oprescu – 13 %
Corneliu Vadim Tudor – 7 %
George Becali – 5 %
Kelemen Hunor – 3 %

Biroul de Cercetări Sociale (date oferite doar pe Bucureşti)
Traian Băsescu – 31,2 %
Crin Antonescu – 31,2 %
Mircea Geoană – 14,5 %
Sorin Oprescu – 13,5 %
Corneliu Vadim Tudor – 7,3 %
George Becali – 2,2 %
Adică, oricât am sta şi le-am analiza, vorba unui pişicher, acestea dau cu virgulă. Preşedintele în funcţie, Traian Băsescu dansează de la 29 la 35 %. Mircea Geoană face balet de la 24 la 32 %. Crin Antonescu de la 15 la 20 %, cu un senzaţional scor pe Bucureşti de peste 31 %, iar enumerarea poate continua. La un calcul simplu, vedem unde se duc procentele, dar nu reuşim să înţelegem cum.
Cert este că neconcordanţele strrăvezii între sondajele elaborate de institute diferite a fost observată de mai toată lumea. Reprezentanţii unuia dintre cele mai puternice site-uri româneşti, HotNews.ro, au luat chiar hotărârea radicală de a nu mai da publicităţii rezultatele nici unui sondaj de opinie, indiferent de institutul care-l realizează, pe durata campaniei electorale. "Ultimele sondaje prezintă diferenţe de peste zece procente între scorul candidaţilor la preşedinţie, ceea ce ridică serioase semne de întrebare asupra corectitudinii lor. HotNews.ro nu doreşte să blameze în bloc institutele de sondare a opiniei publice, însă nu doreşte să gireze pretinse cercetări sociologice cu scop evident manipulator", au arătat aceştia într-un comunicat.
Adevărul despre cum stau prezidenţiabilii în sondaje îl vom afla doar pe 22 noiembrie, până atunci, mass-media şi partidele politice ar putea da dovadă de decenţă şi în situaţia în care nu pot să prezinte rezultatele reale, să se abţină de la bombardamentele cu cifre otrăvite şi de la intoxicările alegătorilor.


Ceea ce se întâmplă în privinţa sondajelor în acest an, spun analiştii, este un "plagiat" al celor din 2000. Începutul lui 2000 îl plasa în sondaje drept lider autoritar pe Ion Iliescu şi PDSR. Un INSOMAR din martie îl dădea pe Ion Iliescu la 44,3%, urmat de Emil Constantinescu - 20% şi Teodor Meleşcanu - 18,9%. În aceeaşi lună, CURS îl dădea pe Ion Iliescu la 43%, urmat de Meleşcanu - 20%, Emil Constantinescu - 19%, Corneliu Vadim  Tudor pe cinci, cu 5%, în urma lui Petre Roman. În iunie, Metro Media Transilvania îl dădea pe Ion Iliescu la 51%, Emil Constantinescu 19%, Teodor Meleşcanu 14%, Corneliu Vadim  Tudor 9%, Petre Roman 3%. CURS, tot în iunie, îl scotea pe Ion Iliescu cu 48%, Emil Constantinescu 13%, Teodor Meleşcanu 10%, Theodor Stolojan 10 %, Corneliu Vadim  Tudor 6% iar IMAS dădea următoarele procente: Ion Iliescu 44%, Emil Constantinescu 17%, Corneliu Vadim  Tudor 12%, Teodor Meleşcanu 10%, Roman 6%, Stolojan 5%. În iulie, deşi cotat la 20 %, Emil Constantinescu se retrage din cursă şi renunţă să mai candideze, declarând celebra "am fost învins de sistem".
Până în noiembrie, companiile de cercetare sociologică o ţin tot aşa. În noiembrie, Metro Media Transilvania îl dă Ion Iliescu la 44,5%, urmat de Theodor Stolojan 15,9%, Isărescu 12,5%, Vadim Tudor 11,8%. Pe 17 noiembrie, CURS, în schimb, afirmă că Iliescu ia 47%, Vadim 14%, Isărescu şi Stolojan câte 13%, Meleşcanu - 4%.
Votul avea însă să răstoarne cifrele oferite până atunci de institutele de sondaj. Ion Iliescu a intrat în turul II, dar cu numai 36,35%, iar Corneliu Vadim Tudor l-a secondat cu 28,34%.Istoria care este

Crin Antonescu a plecat de la 1% intenţie de vot la prezidenţiale în lunile ianuarie şi februarie 2009, pentru ca, de atunci, să urce constant. În aprilie avea deja 12 %, potrivit unui sondaj CCSB. La câteva zile distanţe, INSOMAR îl cota cu 20,1% şi îi sufla în ceafă preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. Procentele celor doi sunt relativ aceleaşi şi într-un sondaj al Gallup, din mai, în timp ce şeful statului se relaxa la un 35 %.
Din a doua jumătate a anului, Crin Antonescu urcă şi coboară constant, depinde cine face sondajul. Într-o cercetare Gallup, Crin Antonescu are în luna iulie 20% şi ocupă locul al doilea, înaintea lui Mircea Geoană, iar într-un sondaj BCS, 21,5%, tot în faţa lui Geoană. În aceeaşi lună, CURS răstoarnă rezultatele: Mircea Geoană este cotat la 27 %, iar Crin Antonescu la doar 13 %. Şi este inutil să mergem mai departe, deoarece cifrele continuă să fie la fel de năucitoare şi să fie favorabile candidatului care comandă sondajul.Alin Teodorescu, fost director IMAS – "În România însă, s-a răspândit ideea falsă că tabelele institutelor de sondaje conţin o cantitate obscură de manipulare. Consecinţa este că se răspândeşte ideea că poţi „să cumperi cifre" în sondaje. În 35 de ani de meserie nu am cunoscut vreun asemenea caz. Nu am avut niciodată vreo probă că un cercetător serios a obţinut cifra 20.5% într-un sondaj şi a publicat 30.5% sau 10.5%. Şi în ultimii 18 ani am verificat măcar o bază SPSS provenind de la fiecare casă profesionistă din România".

 
Şerban Lăzăroiu, fost director CURS – "Influenţa sondajelor asupra electoratului este o iluzie, pe care chiar puţini dintre politicieni o mai au. Cert este că sondajele au o influenţă asupra militanţilor şi sponsorilor. Dacă sondajele arată perspective bune, militanţii sunt mai activi şi sponsorii mai generoşi. Asta este adevărata miză a sondajelor mistificate. Sponsorii şi militanţii sunt mai sensibili la aceste barometre ale opiniei publice".


Vasile Dâncu -  Metro Media Transilvania - "Chiar dacă nu ne plac sondajele de acum, asta nu înseamnă că nu sunt adevărate. Vreau să vă spun că nimeni nu putea să controleze datele unui sondaj, şi aşa ştiu că nici acum nu pot fi controlate, e imposibil de aranjat un sondaj".


Mircea Kivu, fost director IMAS – "Numai că alegătorii nu-s chiar bile. Ei refuză uneori să stea de vorbă cu operatorii de interviu; alteori, din varii motive, declară altceva decât au făcut în realitate sau, pur şi simplu, aplică ştampila greşit pe buletinul de vot. Institutele de sondare ne-au comunicat cu precizie câte persoane au intervievat, însă au omis să ne spună ce proporţie dintre cei intervievaţi au refuzat să răspundă – deşi standardele internaţionale prevăd explicit obligaţia comunicării ratei de refuz".


Suntem pregătiţi pentru Parlament unicameral?

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

Pe 22 noiembrie avem alegeri prezidenţiale. Şi REFERENDUM. Cum era de aşteptat prim-planul dezbaterilor din spaţiul public este acaparat de campania pentru desemnarea noului şef al statului român. Se discută prea puţin, mai mult prin pauze, şi despre referendum. Chiar şi atunci, aspectele supuse disputei politice au fost mai degrabă cele legate de legalitatea, moralitatea şi oportunitatea convocării referendumului odată cu alegerile prezidenţiale. Altfel spus se analizează doar forma nu şi fondul problemei. Dacă tot suntem cantonaţi deocamdată în această parte a analizei, pot să afirm eu ceea ce se vede cu ochiul liber. Că acest referendum este o şmecherie dâmboviţeană marcă înregistrată Băsescu, menită să-l pună pe candidatul Traian Băsescu, în campanie, călare pe o temă populară şi să distragă atenţia electoratului de la promisiunile neonorate ale domnului preşedinte. Este evident că este o manevră imorală şi inoportună, poate chiar ilegală şi neconstituţională.
Dincolo de toate aceste aspecte, dacă tot avem referendum haideţi să vedem şi fondul problemei. Ce ne întreabă Traian Băsescu? Cum vom răspunde?
Vom avea două buletine de vot aferente referendumului, fiecare cu câte o întrebare:
1.    Dacă suntem de acord cu reducerea numărului de parlamentari de la 471 la 300.
2.    Dacă suntem de acord cu trecerea la un sistem parlamentar unicameral.
Presupunând că avem minime cunoştinţe despre activitatea parlamentară şi diferenţa dintre sistemul bicameral şi unicameral, nu vreau să întru în interminabila polemică despre superioritatea, avantajele sau dezavantajele unuia sau altuia dintre cele două sisteme parlamentare. Vă propun să facem o analiză pe baze ştiinţifice (poate sună prea savant) a temelor supuse referendumului, din două perspective: una statistică şi una istorică.
    Uniunea Europeană are 27 de ţări membre dintre care 13 au sistem parlamentar bicameral şi 14 un sistem parlamentar unicameral. Până aici părţile sunt sensibil egale. Dacă aruncăm o privire pe Tabelul 1 cu parlamentele ţărilor membre UE, clasificate după populaţie, observăm că primele opt, cele mai mari ţări europene, au toate parlamente bicamerale. Continuând analiza statistică observăm că 9 din primele 11, respectiv 10 din primele 13 ţări UE au parlament bicameral. Altfel spus 10 din cele 14 ţări membre cu parlament unicameral sunt clasate între ultimele 12 locuri în clasamentul după populaţie. Cea mai mare ţară cu parlament unicameral este Grecia, dar elenii au doar 49,5% din populaţia ROMÂNIEI. Dacă analizăm ansamblul mai identificăm un argument puternic, 85,1% din populaţia UE trăieşte în ţări cu parlamente bicamerale, adică din fiecare 7 europeni aproape 6 (5,7) sunt conduşi de parlamente bicamerale. E bine de ştiut şi de reţinut că ROMÂNIA este pe locul 7 ca populaţie între ţările UE, iar populaţia este cel mai important criteriu de clasificare în UE, acesta fiind şi elementul care determină numărul de europarlamentari alocat fiecărei ţări, şi implicit forţa şi influenţa politică pe care o ţară membră o are în Parlamentul European. Suntem una din ţările mari ale Uniunii Europene. Ar fi bine să învăţăm să ne comportăm ca atare.
    În ceea ce priveşte numărul de parlamentari, să privim Tabelul 2, cu conţinut identic ca şi Tabelul 1, clasificarea ţărilor s-a făcut de această dată după un coeficient care ne arată numărul de locuitori ce revin unui parlamentar. Observăm că ROMÂNIA a alunecat un singur loc fiind pe poziţia 8 din 27, adică mult sub media europeană a numărului de parlamentari. Mai zilele trecute am văzut la televizor pe un teoretician tip Goebbels al acţiunilor prezidenţiale, care, afirma că acest coeficient – numărul de locuitori ce revine unui parlamentar – nu este relevant, şi că practica şi teoria constituţională europeană stabileşte numărul optim de parlamentari pentru o ţară ca fiind rădăcina cubică a populaţiei, adică 280 în cazul ROMÂNIEI. Vă mărturisesc că nu cunoşteam acest calcul şi nici nu sunt convins de acurateţea lui ştiinţifică, dar l-am analizat la fel ca pe celelalte criterii. Astfel în Tabelul 2 pe lângă celelalte date am trecut şi rădăcina cubică a populaţiei din ţările UE plus un raport pe care l-am numit abaterea procentuală. Abaterea procentuală este un raport dintre diferenţa numărul real - număr ideal de parlamentari ai ţării respective şi numărul ideal obţinut ca rădăcină cubică. Matematic, acest raport ne indică procentual abaterea numărului existent de parlamentari faţă de acel optim invocat de "deontologi". Iată, descoperim în sfârşit un criteriu după care ROMÂNIA este codaşă, fiind pe locul 21, având un raport abatere de 68,21%. Remarcăm că doar 9 ţări au abateri de sub 20% faţă de acest optim dat de rădăcină cubică. Acest număr mic ne spune ceva despre suportul ştiinţific subţire, mai degrabă conjunctural al acestui criteriu. Îmi permit totuşi să citez cele zece codaşe ale acestui clasament cu abateri de la 57% la 256%: Germania, Polonia, Suedia, ROMÂNIA, Spania, Ungaria, Slovenia, Franţa, Italia, Marea Britanie. Mă simt bine în această companie.
    Istoric, în Principatele Unite, bicameralismul a apărut odată cu promulgarea în 1864 de către Alexandru Ioan Cuza, a unui act numit "Statutul dezvoltător al Convenţiei de la Paris" (nota bene: dezvoltător şi nu dezvoltator), un document cu caracter efectiv constituţional.  Numele actului ne poate induce în eroare, deoarece a fost dat doar pentru a face plăcere Curţii Suzerane şi Puterilor garante, dar în esenţă conţinutul lui se îndepărtează clar de linia Convenţiei, fiind în fapt prima constituţie românească. Corpul Legislativ devine bicameral, compus din Adunarea Electivă, aleasă de cetăţeni prin vot cenzitar, şi Corpul Ponderator (Senatul) numit de Domn. Statutul a fost adoptat în mai 1864 prin plebiscit (referendum) obţinând peste 90% din cele peste 750.000 de voturi exprimate. În 1866, după abdicarea lui Cuza şi instalarea ca domn a lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, se adoptă prima constituţie propriu-zisă, considerată una din cele mai democratice constituţii din Europa. Se păstrează cele două camere legiuitoare care devin Camera Deputaţilor şi Senat, ambele alese de cetăţeni prin vot cenzitar. Senatul avea şi câţiva membri de drept.
    În 1923, în timpul domniei regelui Ferdinand, se adoptă o nouă constituţie care statuează votul universal dar păstrează cele două camere ale parlamentului, şi, în linii mari, componenţa şi prerogativele lor. Din nou vorbim de un act excepţional în contextul constituţiilor europene contemporane. În 1938 regele Carol al II-lea dă practic o lovitură de stat şi instaurează Dictatura Regală pe baza unei noi constituţii, mai restrictive, dar care păstrează cele două camere ale corpului legiuitor. După 23 august 1944 se revine la constituţia din 1923, care va rămâne în vigoare până la instalarea regimului comunist şi va fi efectiv schimbată în 1948, dată de la care începe sarabanda celor trei constituţii comuniste (1948, 1952, 1965). Aceste constituţii limitau drepturile la libertatea opţiunilor politice şi au trecut la un corp legislativ unicameral, şi acela cu titlu nepermanent, bine cunoscut sub denumirea de Marea Adunare Naţională. După revoluţia din decembrie 1989, ultima constituţie comunistă a fost masiv modificată astfel încât după procesul electoral  din mai 1990 a fost aleasă o Adunare Constituantă formată din două camere Adunarea deputaţilor şi Senat. Ulterior în decembrie 1991 a fost adoptată prin referendum noua constituţie post comunistă a României care statuează sistemul tradiţional bicameral. Constituţia a fost modificată în 2003 când s-a încercat, cu un succes relativ, separarea mai clară a atribuţiilor celor două camere legislative.
    Din ultimii 145 de ani de istorie recentă ROMÂNIA a avut 102 ani de parlament bicameral şi 42 de parlament unicameral de tristă amintire. Bicameralismul este una din puţinele noastre tradiţii politice cu adevărat democratice. Astăzi Parlamentul nu este o instituţie prea populară. Prestaţia mediocră, ca să folosim expresii lejere, a parlamentarilor post revoluţionari a discreditat instituţia. Este posibil ca şi numărul parlamentarilor români să fie prea mare în raport cu necesităţile şi posibilităţile ţării. Realist vorbind, nu avem niciun motiv palpabil să credem că un parlament mai mic va fi neapărat mai bun, mai eficient, mai popular. Cu atât mai puţin unul unicameral.
Suntem pregătiţi? Este momentul oportun pentru a renunţa la această tradiţie numai pentru că cei care au fost puşi să reînnoade tradiţia s–au dovedit a fi nepricepuţi? Dumneavoastră sunteţi cei chemaţi să răspundeţi la această întrebare.
Nr.    ŢARA    PARLAMENT            Populaţie (mil/loc)    Populaţie/ parla-mentar
        Camera superioară (membri)    Camera inferioară (membri)    TOTAL (membri)        
1    GERMANIA    611    69    680    82,3    121.029
2    FRANŢA    577    343    920    64,0    69.565
3    MAREA BRITANIE    646    757    1.403    61,1    43.550
4    ITALIA    630    315    945    58,7    62.116
5    SPANIA    350    259    609    40,5    66.502
6    POLONIA    460    100    560    38,4    68.571
7    ROMÂNIA    334    137    471    22,0    46.709
8    OLANDA    150    75    225    16,5    73.333
10    GRECIA    300        300    10,9    36.333
9    PORTUGALIA    230        230    10,7    46.522
11    BELGIA    150    71    221    10,6    47.964
12    CEHIA    200    81    281    10,2    36.299
13    UNGARIA    386        386    10,2    26.425
14    SUEDIA    349        349    9,2    26.361
15    AUSTRIA    183    62    245    8,1    33.061
16    BULGARIA    240        240    7,6    31.667
17    DANEMARCA    179        179    5,5    30.726
18    SLOVACIA    150        150    5,4    36.000
19    FINLANDA    200        200    5,2    26.000
20    IRLANDA    166    60    226    4,2    18.584
21    LITUANIA    141        141    3,5    24.823
22    LETONIA    100        100    2,2    22.000
23    SLOVENIA    180    76    256    2,0    7.813
24    ESTONIA    101        101    1,3    12.871
25    CIPRU    59        59    0,8    13.559
26    LUXEMBURG    60        60    0,5    8.333
27    MALTA    69        69    0,415    6.014

Nr.    ŢARA    PARLAMENT            Populaţie (mil/loc)    Populaţie/ parla-mentar    Răd. cubică a populaţiei    Abaterea procen-tuală
        Camera superioară (membri)    Camera inferioară (membri)    TOTAL (membri)                
a    b    c    d    e    f    g    h    e
1    GERMANIA    611    69    680    82,3    121.029    434    56,68%
2    OLANDA    150    75    225    16,5    73.333    255    -11,76%
3    FRANŢA    577    343    920    64,0    69.565    400    130,00%
4    POLONIA    460    100    560    38,4    68.571    337    66,17%
5    SPANIA    350    259    609    40,5    66.502    343    77,55%
6    ITALIA    630    315    945    58,7    62.116    388    143,56%
7    BELGIA    150    71    221    10,6    47.964    220    0,45%
8    ROMÂNIA    334    137    471    22,0    46.709    280    68,21%
9    PORTUGALIA    230        230    10,7    46.522    220    4,55%
10    MAREA BRITANIE    646    757    1.403    61,1    43.550    394    256,09%
11    GRECIA    300        300    10,9    36.333    220    36,36%
12    CEHIA    200    81    281    10,2    36.299    217    29,49%
13    SLOVACIA    150        150    5,4    36.000    175    -14,29%
14    AUSTRIA    183    62    245    8,1    33.061    201    21,89%
15    BULGARIA    240        240    7,6    31.667    197    21,83%
16    DANEMARCA    179        179    5,5    30.726    177    1,13%
17    UNGARIA    386        386    10,2    26.425    217    77,88%
18    SUEDIA    349        349    9,2    26.361    210    66,19%
19    FINLANDA    200        200    5,2    26.000    173    15,61%
20    LITUANIA    141        141    3,5    24.823    152    -7,24%
21    LETONIA    100        100    2,2    22.000    130    -23,08%
22    IRLANDA    166    60    226    4,2    18.584    161    40,37%
23    CIPRU    59        59    0,8    13.559    93    -36,56%
24    ESTONIA    101        101    1,3    12.871    109    -7,34%
25    LUXEMBURG    60        60    0,5    8.333    80    -25,00%
26    SLOVENIA    180    76    256    2,0    7.813    126    103,17%
27    MALTA    69        69    0,415    6.014    75    -8,00%Unicameral vs. bicameral

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

În timp ce România plăteşte 471 de parlamentari pentru 23 milioane de români, Parlamentul European are 736 de parlamentari pentru 500 de milioane de europeni. Mare Britanie are, în schimb, 1.386 parlamentari la 60,2 milioane locuitori, tot pe sistem bicameral. Care sunt avantajele şi dezavantajele parlamentului unicameral şi cât ar trebui să coste de fapt democraţia?

 
Democraţia costă. O ştim şi o demonstrează şi deconturile parlamentarilor. Cam 20.000-30.000 de lei pentru un singur de deputat sau senator lunar, bani care reprezintă indemnizaţia, cheltuieli de cazare, transport, diurnă, telefon etc. Dar este suficientă reducerea numărului de parlamentari pentru o reformă clară a legislativului ?
E adevărat că mai bine de jumătate din ţările europene au o singură cameră, iar cele care au două camere legislative au un motiv întemeiat : regionalizarea, care în România a rămas la statutul de obiectiv.
Pe de altă parte se vorbeşte că un parlament unicameral ar fi mai eficient şi mai puţin corupt decât unul bicameral. Numai că în această privinţă, părerile sunt împărţite. Analizând activitatea Parlamentului României şi comparând-o cu a altor state, concluziile nu sunt atât de sumbre : de exemplu, în Elveţia, între anii 1875 şi 2005, s-au aprobat 800 de legi. În România, într-o singură zi, s-au aprobat 70 de legi.
Apoi, cei care critică unicameralul spun că acesta este specific ţărilor mici, ca Malta sau Cipru şi că aduce aminte de Marea Adunare Naţională, care apropo avea mai mulţi membri decât Parlamentul României de astăzi. Mai mult, Uniunea Europeană recomandă statelor membre care au parlament unicameral să treacă la structura bicamerală până în 2013.


Argumente Pro unicameral
*Parlamentul unicameral înseamnă reducerea resurseor, reducerea timpului de lucru, reducerea angajaţilor şi reducerea privilegiilor.
* Parlamentul unicameral uşurează relaţia dintre legislative şi executive.
* Cele două camere ale Parlamentului fac practice acelaşi lucru.

Argumente contra unicameral
* Un parlament unicameral e Mi uşor de subordonat unei forţe politice care deţine majoritatea în legislativ sau executiv.
* Un parlament unicameral ar putea limita voinţa populară şi democraţia.
* Fluiditatea în adoptarea legilor ar putea dpună calităţii procesului legislativ.


Cum e la alţii ?
*Austria -245 parlamentari, 8,15 mil. locuitori,bicameral
*Belgia -221 parlamentari,10,5 mil. locuitori, federal bicameral
*Bulgaria - 240 parlamentari, 7,6 mil. locuitori, Adunare Naţională unicamerală
*Cipru - 59 parlamentari, 767.314 locuitori, Casa Reprezentanţilor unicamerală
*Cehia - 281 parlamentari, 10,4 mil. locuitori, bicameral
*Danemarca - 179 parlamentari, 5,4 mil. locuitori, unicameral
*Luxemburg - 60 parlamentari, 468.571 locuitori,unicameral
*Malta -69 parlamentari, 402.668 locuitori, unicameral
*Polonia - 560 parlamentari, 38,5 mil. locuitori, Adunare Naţională bicamerală
*Estonia - 101 parlamentari, 1,3 mil. locuitori, Adunare Naţională unicamerală
*Finlanda - 200 parlamentari, 5,2 mil. locuitori,unicameral
*Franţa - 920 parlamentari, 62,6 mil. locuitori, bicameral
*Germania - 611 parlamentari, 82,4 mil. locuitori, unicameral
*Grecia - 300 parlamentari, 10,6 mil. locuitori, unicameral
*Ungaria - 386 parlamentari, 10 mil. locuitori, unicameral
*Irlanda - 223 parlamentari, 3,9 mil. locuitori, bicameral
*Italia - 945 parlamentari, 58,7 mil. locuitori, bicameral
*Letonia - 100 parlamentari, 2,3 mil. locuitori, unicameral
*Lituania - 141 parlamentari, 3,4 mil. locuitori, unicameral
*Olanda - 225 parlamentari, 16,1 mil. locuitori, bicameral
*Portugalia - 230 parlamentari, 11,3 mil. locuitori,Adunare Naţională unicamerală
*Marea Britanie - 1.386 parlamentari, 60,2 mil. locuitori, bicameral
*Slovacia - 150 parlamentari, 5,4 mil. locuitori, unicameral
*Slovenia - 130 parlamentari, 2 mil. locuitori, bicameral
*Spania - 609 parlamentari, 45,1 mil. locuitori, bicameral
*Suedia - 349 parlamentari, 9,1 mil. locuitori, unicameral
*România - 471 parlamentari, 22,2 mil. locuitori, bicameral


Săptămâna nebună a erectoralelor

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

Nu mai e mult şi o luăm cu toţii razna, după cum se exprima (Amin!) şi popa Ilie Sârbu, vicepreşedintele PSD. Loviturile la pateu şi strânsul de coaie, vorba deontologului SRS, au devenit armele cele mai uzitate în lupta pentru câştigarea Redutei Cotroceni.

A început cu aruncarea peste Dunăre a poetului Dinescu, cel umilit de gaşca lui Băsescu în propria-i ogradă, la Cetate, unde îşi aştepta vechiul prieten la o ciorbă oltenească, fără ardei iute, şi la o stacană de vin, că whisky-ul nu s-a făcut anul ăsta...O obişnuită reglare de conturi, cu o sabie Ninja deasupra capului şi cu gâzii Neţoiu şi Solomon coborâţi din podul unei Românii medievale... unde poala boierului nu are voie să cadă în noroi, iar dacă totuşi se întâmplă acest lucru... limbile întinse ale birarilor o curăţă de îndată.
La scurtă distanţă, în spaţiu şi timp, la Brăila, ministrul Gabriel Sandu, coleg de breaslă la Comunicaţii cu Patriarhul Daniel, după cum se recomandă fără sfială creştinească - deşerta un discurs în stil american în urma căruia, suntem convinşi, sexy-brăilencele au avut fantezii multiple cu preşedintele Băsescu. Revenind în Oltenia, un alt Traian, Ungureanu, calcă în penibil, încercând să încălzească miile de fani portocalii aduşi din alte judeţe cu autocarele pe care le visa Dan Nica. Asemenea scene de poveste s-au repetat pe tot parcursul săptămânii, în mai multe judeţe... Şi în mai multe partide... Geoană a comis-o cu „Nenorrrociţii drrracului!" şi cu vizita secretă la Moscova, unde numai el şi FSB-ul ştiu ce a căutat. Cearcănele îi trădează însă îngrijorarea, degeaba „sondeorii" tocmiţi de cuplul Viorel-Marean îi cântă victoria la ureche. Fortuit sau nu, stenogramele lui Omar Hayssam capătă o nuanţă de roşu pesedist... şi, surprinzător pentru unii, teroristul-şef al României, făcut scăpat de Băsescu, ajunge să-i fure din voturi lui Geoană. Crin s-a scăpat pe el şi a declarat că în turul doi el votează cu oricine, dar nu cu Băsescu... Nu putea să nu zică nimic... Să ocolească elegant răspunsul... L-a sunat apoi pe CTP, să i se spovedească, iară acesta, hulpe bătrână, l-a trântit în ziar. Atacul liberalului la adresa lui Geoană s-a înteţit în ultimele zile, în tandem cu doctorul Oprescu, după ce săptămâni în şir cea mai răsunătoare lovitură dată şefului PSD a fost „trimiterea lui în Cosmos", realizată de gura spartă a lui Ludovic. Dându-şi jos mănuşile, Oprescu a sărit primul la gâtul lui Geoană, încercând să-l lege ombilical (deh, chirurgul!) de Vanghelie şi Hrebenciuc, doar, doar l-o împinge pe Crin în turul II. În toiul acestei încleştări generale, a ieşit la iveală şi înregistrarea în care SRS şi Chirieac ne învaţă pe toţi cum se face o investigaţie jurnalistică (sâc)! Butoiul cu pulbere a sărit în aer! Pedeliştii ţipă ca arşi la buzunare că ziariştii sunt şantajişti, dar se grăbesc să îngroape şi mai bine conturile lui Blaga, Videanu şi Berceanu, lâudând atitudinea „şantajatului" de la ANI... Fostul consilier prezidenţial Cristian Preda părăseşte unul dintre platourile mogulilor... TRU iese val-vârtej şi el... Nu ştim de ce, parcă tot Geoană e de vină, el ar fi fost beneficiarul informaţiilor despre conturile respective... De ce tace Crin? Băsescu face un şpagat între TVR şi B1, şi anunţă, din mers, că România a depăşit recesiunea, apoi că problema „Hayssam" e în curtea PSD. Adicătelea, din nou, că de ce nu l-au anchetat pesediştii pe vremea lor, că aveau destule sesizări, dar nu suflă o vorbă despre cine i-a cumpărat biletul de fugă din ţară... Mai pe seară, un primar din Bistriţa-Năsăud se bate parte-n parte cu corespondentul unei televiziuni naţionale...
Atacurile se înteţesc pe online. Duduie mai ceva ca economia lui Tăriceanu! Oprescu se încruntă pe toate site-urile... inclusiv pe cele de cumpărături... gen... casesigradini.ro. Crin şi Geoană preferă site-uri mai serioase şi lovesc pe blogguri... Băsescu se foloseşte de toate... Inclusiv de You Tube, unde fac senzaţie clipurile în care sunt imitaţi antibăsescienii de la Antene.
Mai e o săptămână şi apoi avem câteva zile ca să tragem aer în piept pentru turul II. Nu mai e mult şi o luăm cu toţii razna!
Afară plouă... Plouă pe banii noştri... Erectorale...


Despre preşedinţi, o zi ploioasă, cu oameni pestriţi

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

Sunt frumoşi, coloraţi, cei mai deştepţi, cei mai binevoitori, cei mai darnici, cei mai sensibili...sunt oamenii care vor să îndrepte cârma ţărişoarei noastre. Ce fac ei? Te pândesc pe tine, trecătorule, de pe fiecare gard, stâlp, bloc, spălătorie, şurubărie, staţie de autobuz, autobuz, cârciumă, etc. Îţi zâmbesc în cel mai sincer mod sau vor să te imbrăţişeze, ar vrea să fie caloriferul ce încălzeşte ca niciun altul, becul ce arde în faţa casei, mâna ce-ţi întinde o felie de pâine. Ei te iubesc şi vor să-ţi demonstreze asta. Tu? Îi crezi? Îi iubeşti? Îi alegi?

Prostituatele nu votează

Joi, 12 noiembrie, ploaie, afişe stropite de toamnă, un decor cenuşiu pronunţat de frig şi de ceaţă. Am pornit la o plimbare pe patru roţi, cu şoferul, prin satele alăturate oraşului nostru, pentru a povesti cu oamenii ce-ndură ploaia la marginea străzii. Am admirat peisajele până la Găleşti unde privirile ne-au fost inundate de-un galben aprins, combinat cu roşu şi roz ce parcă nu-şi avea locul în parcarea de tiruri. Fata vorbea la telefon în maghiară, nu înţelegea întrebările noastre aşa că şi-a chemat colega de muncă. Când au auzit de vot au sărit ca arse: „Nu mergem. Nu merită. Degeaba mergem să votăm, tot în minciună vom trăi" repetau încontinuu cele două dame. „Vărul meu a fost împuşcat în '89 la Bucureşti. A luptat pentru noi, pentru dreptatea şi viitorul nostru. A murit în zadar. Trăim în minciună. Nu ne rămâne decât să ne prostituăm. Lumea râde de noi, ne „ciufuleşte" dar asta e viaţa, dacă nu facem nimic, murim de foame" încerca să-mi bage-n urechi, strigând, cea care ştia puţin mai bine limba română. „Mergem, votăm, tot aşa o să fie! Mai bine nu. Îi stim pe toţi mincinoşii ăştia, e plin oraşul de afişe. Nu ne interesează, nu-i votăm." au încheiat cele două fete. Ne-au dezvăluit, într-un final, valoarea profitului zilnic: 100-120 lei. „Am renunţa oricând la prostituţie pentru un loc de muncă decent de pe urma căruia să putem trăi."

Nea' Dezideriu n-a stat acasă la nici un referendum

Am făcut o întoarcere de 180 grade, întorcându-ne spre oraş. De pe drum, la Murgeşti, l-am zărit pe nea' Dezideriu, stătea la poartă, după ploaie; sprijinit în al său baston, medita şoseaua. A fost încântat de oprirea noastră lăudându-se că nu a ratat nicio votare în cei 75 de ani pe care călcase. „Eu votez cu UDMR-ul deşi sunt slabe şansele de a triumfa. Din partea mea să iasă oricine atâta timp cât ţara merge înainte. Momentan suntem la pământ. Uitaţi-vă la studenţii care fac şcoală degeaba, la şomerii ce nu-şi găsesc locuri de muncă..." ne spune murgeşteanul ce a lucrat toată viaţa ca şofer. Deschizând discuţia despre actualul preşedinte s-a aprins şi flacăra din pieptul bătrânelului: „Băsescu? N-a făcut nimic. Ne-a tras înapoi, a pus ţara pe fundul lumii. Ne trebuie un preşedinte serios!" a încheiat, parcă uşurat, nea' Dezideriu.

Verdele predomină la Murgeşti

Cu câteva sute de metri mai în faţă era să accelerăm peste Şandor; încerca să păstreze traiectoria drumului cu două legături de coceni de porumb la subsuori. S-a oprit bucuros, trăgându-şi sufletul în acelaşi timp. A lăsat cocenii jos, şi-a încrucişat mâinile pe piept şi mi-a mărturisit tare, sigur şi răspicat: „Eu merg la vot de fiecare dată. UDMR-ul e pe primul loc în lista mea. Nu ştiu prea multe despre ceilalţi candidaţi şi într-un fel mi-e indiferent cine iasă. Că e român...că e maghiar. Omul care să facă numai bine nu există, fiecare are câte un minus.". A dat bună seara, a prins de coceni şi a plecat mai departe, pe marginea drumului, mulţumit şi conformat.

Păsărenii zboară spre liberali

Pe doamna Ibolya am abordat-o tot la poartă, se pregătea să intre-n curte după o discuţie cu vecina de alături. Era noroi în faţa porţii, tanti Ibolya era în şlapi aşa că nu am reţinut-o prea mult, dar destul totuşi pentru a-mi dezvălui că-i place de omul galben-albastru. „Mi-e totuna cine iasă. Mai bine nu o să fie, eu aşa cred, doar dacă vine tineretul în faţă să schimbe mentalitatea. Crin îmi pare cel mai tânăr şi mai prezentabil. Cred că voi merge cu el." ne-a mărturisit păsăreanca.

La bar se iau marile decizii

Nagy Iren lucrează la barul din răscrucea Acăţariului, serveşte băuturi sătenilor şi ia parte indirect la toate discuţiile politice. „Acăţari e un sat unde predomină populaţia maghiară, majoritatea merg pe candidaţii maghiari. Eu şi familia mea la fel. Şi acum cinci ani tot cu UDMR-ul am votat. Dacă n-ar fi Hunor aş vota cu Băsescu, care cred că va fi votat de multă lume şi are şanse mai mari. Noi, maghiarii, suntem în minoritate, nu cred că va câştiga Hunor dar vom fi mulţumiţi că ne-am făcut datoria susţinându-ne preferaţii." a declarat doamna Iren, continuând să transcrie de pe un caiet de altul „treburi d'ale ei".

Taximetriştii n-au timp să meargă la vot

Întorşi în oraş, m-am aruncat într-un taxi după ce am luat o cină „roşie" în Dublin. Un taximetrist cu ochelari „a la Vadim" a intrat în discuţie fără să-i fi cerut. „Uite, şi pe taxiuri lipesc abţibilde electorale. Sunte peste tot, parcă ne urmăresc." începe discuţia taximetristul. Întrebat dacă merge la vot mi-a răspuns, parcă jignit: nu! „Nu mă duc, nu am timp. Eu lucrez noaptea şi sunt obosit. Votăm doar minciuni, populaţia e descurajată. Bugetul e zero, să ştie tot analfabetul că nu mai este nici un ban în ţara asta, mergem pe împrumuturi, toate-s răsuflate. Liberalii-s nişte mafioţi, îşi baga mâna până la cot în tot ce a mai rămas bun. Băsescu a zis că aduce toţi căpşunarii înapoi în tară, unde-s? Pentru ce să se întoarcă?" îmi spune enervat taximetristul. Ajunsesem la destinaţie, dar el nu. „Uitaţi-vă la marele canal. Nici un ministru nu a mai pus o dală de beton acolo. Locuri de muncă nu sunt. Pensionarii se confundă cu şomerii. Tatăl cântăreţului Cătălin Crişan are pensie de 40.000 lei. Păi de unde? Cât a cotizat?" îşi continua monologul cel de la volan. Oprise maşina de câteva zeci de minute în faţa blocului. Într-un final şi-a dat arama pe faţă: „Cel mai strălucit e Geoană, aş merge cu el; dar nu, nu am timp de vot!"

Conopidă albă, ceapă roşie

Pe Iuliana o văd în fiecare dimineaţă în piaţa goală din spatele blocului, cu câte un morman de varză, ceapă, murături, salată şi nuci în faţă. Îi place grădinăritul şi e mulţumită cu ce are. Merge la vot de fiecare dată. A fost timidă când am abordat-o dar şi-a dat drumul încet. „Mie-mi place de Geoană, are un plus faţă de ceilalţi candidaţi; îl urmăresc de mult timp, pe el îl voi vota" a început să-mi povestească, hotărâtă, gospodina. „Cred că în turul doi vor intra Băsescu şi Geoană. Sper să nu iasă Băsescu din nou. Nu a făcut mai nimic dar până la urmă nu depinde doar de el. De noi, oamenii depinde soarta ţării. Ar trebui să muncim mai mult. De când lucrez la grădinărit asta am învăţat: întâi pui sămânţa în pământ, ai grija de ea apoi vine răsplata, nu?" a încheiat Iuliana atentă atât la mine cât şi la clienţii care o solicitau.

În concluzie nu-i iubiţi, dar trebuie. Nu-s frumoşi, dar par. Te pândesc pentru că pot. Ar vrea să fie dar nu sunt. Utopii sau poveşti, minciuni sau adevăruri neatinse. Aveţi de unde alege. Alegeţi sau continuaţi să plângeţi?


20 de ani de sloganuri şi lozinci

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

Un slogan bun poate câştiga alegerile. „Yes, it can", cum ar spune americanii. Dar românii au descoperit doar de 20 de ani campania electorală. Iar la primele alegeri prezidenţiale care nu coincid cu cele parlamentare, candidaţii se ceartă deja pe sloganuri şi se acuză reciproc de plagiat. Cât a evoluat sau involuat campania electorală şi democraţia României în ultimele două decenii şi cât de întemeiat ar fi sloganul românilor „20 de ani degeaba"?

La început, campania electorală a fost un spectacol. Descoperită atunci, în 1990, privită cu neîncredere de Occident, campania locală din „proaspăta" Românie democrată a descătuşat energii colosale şi a ţinut cu sufletul, ca la spectacol, o ţară întreagă. Intelectualii ironizau uşor modul candidaţilor de a-şi face campanie dar alegătorii se înghesuiau la urne, să obţină bunăstarea, în schimbul unei singure ştampile. Sloganurile erau inocente: Avem încredere în el", iar campania se ţinea pe un singur front: TVR. În 1992, lucrurile erau aprope identice, dar ceva mai interesante. Oamenii nu ieşiseră din febra democratizării,ba mai mult, ruptura dintre Iliescu şi Roman îi ţinea cu sufletul la gură. Sloganurile aveau ca temă principală aceeaşi «încredere». Emisiunile electorale deveneau ceva mai «prelucrate», dar candidaţii tot vorbeau unii peste alţii, iar emisiile erau încă statice şi destul de plictisitoare. Încet însă, presa câştiga teren în faţa marilor adunări electorale.
Confruntarea finală dintre candidaţii la preşedinţie a fost una dintre cele mai urmărite emisiuni de televiziune din ultimii 10 ani. Experienţa electorală a convins partidele politice că deţinerea unui canal mediatic este vitală pentru rezultatele alegerilor. Astfel încât, imediat după alegeri, partidele câştigătoare şi-au asigurat controlul asupra televiziunii publice iar partidele din opoziţie au trecut la atragerea de fonduri şi investitori pentru a crea noi posturi de televiziune. Radiourile private existau deja din 1990, dar aveau o audienţă relativ modestă faţă de Canalul naţional de actualităţi, condus, evident, de oameni apropiaţi de putere.

Recomandarea şi votul negativ

În 1996, candidaţii au descoperit recomandările. Apăreau diverse personaje care garantau pentru un anumit candidat şi-l recomandau ca soluţie salvatoare în faţa poporului. Mesajul este simplist : «Eu îl votez pe x, votează-l şi tu». Sloganul a căpătat însă un alt ton, «schimbarea» promisă de Constantinescu având un impact mare. Tot atunci au apărut şi sloganele care mizau pe continuitate dar şi publicitatea negativă. Din 2000, lucrurile au început să se aşeze, sloganurile să fie mai lucrate, iar manipularea mai profesionistă. În prim plan a rămas însă votul negativ. În 2000, mulţi români l-au votat pe Iliescu pentru a nu câştiga Vadim, în 2004, mulţi l-au votat pe Băsescu pentru a pierde Năstase, iar în 2009 votul negativ se păstrează la aceeaşi cotă.

 
Cronologia prezidenţialelor
1990 -Cunoscută şi sub numele de "duminica orbului", data de 20 mai 1990 a consfinţit victoria categorică a lui Ion Iliescu, acesta primind un număr de 12.2 milioane voturi, respectiv 85% din total.
1992 - La doar doi ani de la "duminica orbului" s-au organizat din nou alegeri, de data aceasta Iliescu  ajuns însă în turul II, unde l-a invins pe Constantinescu. Numărul voturilor acordate câştigatorului a fost de 5.6 milioane în primul tur şi 7.4 milioane în al doilea tur. Rata de participare la vot a fost de 76%.
1996 -După ce în primul tur de scrutin, Iliescu a luat 4 milioane de voturi, iar Constantinescu doar 3.6 milioane, în turul doi situaţia s-a răsturnat.
2000 - Retragerea din cursa a lui Constantinescu i-a lăsat cale libera lui CV Tudor, acesta obţinând 3.2 milioane voturi în primul tur, dar în turul II a învins Iliescu.
2004 - Lansat spectaculos cu momentul "dragă Stolo", Băsescu a obţinut 3,5 milioane de voturi în primul tur, la o distanţă destul de mare de primul clasat, Adrian Nastase, care a obţinut aproape 4.3 milioane de voturi. După ce a acuzat autorităţile de fraudarea alegerilor în primul tur, Basescu a ieşit învingător în turul doi la o diferenţă de 245.000 de voturi.


Sloganuri vechi şi noi
•    «Să trăiţi bine!», rămâne în opinia specialiştilor cel mai bun slogan al unui prezidenţiabil. Unii susţin că sloganul a fost adaptat de PSD în «Alegeţi bine!»
•    «Băsescu D.A.» a fost adaptat neoficial de PSD, care a propus sloganul «Băsescu PA».
•    Sloganul lui Mircea Geoană «Învingem împreună» pare cam răsuflat în opinia specialiştilor şi, după părerea lor i s-ar fi potrivit mai bine unui independent.
•    În opinia specialiştilor, sloganul lui Oprescu de la alegerile locale avea un impact mai bun decât cel folosit la prezidenţiale «Hai România!». În timp ce actualul slogan te duce cu gândul la un meci de fotbal, «Primul pentru Bucureşti» te ducea cu gândul la primul independent la primăria Capitalei.
•    Sloganul lui Crin Antonescu, «România bunului simţ», este cel mai apreciat de specialişti, dintre toate lozincile actualilor candidaţi la prezidenţiale. Însă, în opinia lor sloganul are şi un neajuns: nu spune cum se îndeplineşte dezideratul «bunului simţ».
•    Sloganul preşedintelui Băsescu pentru referendum «De ce le e frică nu scapă» este mai apreciat decât cel pentru alegerile prezidenţiale «Băsescu pentru România!», deoarece încearcă coalizarea poporului împotriva unei «forţe negative».
•    Sloganul lui Vadim Tudor «S.O.S. România » e caracterizat drept prea alarmist.
•    Sloganul lui Becali «Credinţă, nădejde şi dragoste» e descris drept «prea moale»  şi chiar patetic. Iar în opinia specialiştilor «dragostea» n-avea ce căuta într-un slogan electoral.


„Încredere” de Mircea Geoana, un exercitiu de sinceritate

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

De curând, la Editura Nemira din Bucuresti a aparut cartea intitulata „Încredere" ce are ca autor pe domnul Mircea Geoana, Presedintele Senatului României, Presedinte al PSD si în acelasi timp candidatul PSD la functia de Presedinte al României la scrutinul din 6 decembrie 2009. În cele ce urmeaza voi face câteva aprecieri asupra acestui volum.
Geneza unei carti are în spatele ei motivatii care pot fi mai usor sau mai greu descifrate. În cazul cartii de fata autorul ne ajuta sa identificam acest lucru, declarând explicit: „în paginile care urmeaza voi încerca sa va schitez în linii mari România, pe care sper sa o putem cladi împreuna. Cu ajutorul experientelor si al oamenilor care m-au marcat, voi încerca sa va arat cine sunt, în ce cred si, mai ales, ce sper sa pot face pentru România, pentru a aduce tara noastra mai aproape de destinul pe care-l merita, unul pe masura aspiratiilor si talentului acestui minunat popor".
Parcurcând cartea, în aceasta cheie, nu pot sa nu remarc ca autorul si-a atins scopul, oferindu-ne atât prilejul de a-l cunoaste mai îndeaproape în diferitele momente ale devenirii sale precum si pe membrii familiei domniei sale: parinti, sotie, copii, dar si pe oamenii cu care a venit în contact si care i-au influentat, într-un fel sau altul, faptele, gândurile si optiunile sale.
Structura cartii, scrisa la persoana întâi singular, include un cuvânt înainte, 13 capitole ordonate cronologic, un epilog si o galerie de imagini inedite. Fiecare capitol evoca momente din viata autorului sau oameni importanti ai existentei sale, dar, în acelasi timp, îi ofera autorului prilejul de a face aprecieri, judecati si propuneri pentru multiple probleme sociale, economice, politice sau pentru a defini în stil propriu concepte, dorinte, viziuni personale sau nationale.
Din toata aceasta carte reiese pregnant, indubitabil spiritul social-democrat care domina gândirea, sentimentele si actiunile autorului.
Citind cartea, am descoperit de fapt în aceasta, ideile de baza ale unui program de dezvoltare al României pentru viitor, un rezumat al programului „O singura Românie" al candidatului Mircea Geoana la Presedentia României. Dar trebuie sa recunosc ca l-am descoperit si pe omul Mircea Geoana si familia domniei sale, cu ceea ce-l defineste în fondul sau de om egal semenilor sai dar si cu acele elemente care-i dau un ascendent în planul educatiei si formatiei sale în domeniile de excelenta pe care le intuiam: relatiile internationale, stiintele administrative, relatiile interumane si institutionale precum si capacitatea sa de autoevaluare atât de necesara celor care-si asuma misiunea de lideri.
Am descoperit, de asemenea, un lucru extrem de important pentru un om care aspira la responsabilitatea suprema în stat si anume adeziunea deplina la  valorile culturii recunostintei. Acea cultura  care-l caracterizeaza pe omul care stie ca ajuns la un anumit stadiu de dezvoltare gratie eforturilor sale dar si cu sprijinul explicit sau, de multe ori, implicit al unora dintre semenii sai si nu ezita sa recunoasca acest lucru.
Citind aceasta carte, constati o crestere exponentiala a încrederii în omul, diplomatul, liderul politic si viitorul Presedinte al României., domnul Mircea Geoana.
Lectura cartii are darul sa-l faca pe cititor sa mediteze, prin similitudine, la propria evolutie, la propria viziune despre marile probleme ale societatii noastre, ale tarii noastre si nu numai. Acesta este un semn ca autorul ei a reusit un lucru minunat, a reusit sa comunice deplin cu semenii sai la nivel ideatic, ceea ce pentru un viitor sef de stat este o calitate sine qua non.
În încheierea acestor succinte aprecieri, cred ca este firesc sa-i adresez autorului, în numele cititorilor, multumiri si felicitari pentru eforturile de creativitate depuse si sa-mi exprim încrederea ca peste putine zile, prin vointa natiunii, domnia sa va deveni Presedintele României.
     
Prof. univ. dr. ing. Vasile BOLOS


Primul pas catre piata Chinei prin Semtest BVN

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

Saptamana trecuta, o delegatie chineza a vizitat judetul Mures, motivul fiind dezvoltarea unui parteneriat intre Romania si China, privind exportul de material seminal. Proiectul demarat in urma cu  doi ani, acum a primit raspunsul partii chineze, materializat prin vizita unui grup de experti din China. Acestia au venit sa vada care sunt conditiile din Romania, deoarece pentru a  patrunde pe piata chineza trebuiesc indeplinite anumite conditii sanitar veterinare. Romania are un mare avantaj in acest sens, deoarece este una din putinele tari din Europa care este libera de boala limbii albastre. "Daca indeplinim conditiile impuse de partea chineza, care va intocmi un raport in aceasta privinta, cele doua autoritati sanitar veterinare semnand deja un protocol de colaborare, acesta este inaintat Guvernului, si pe baza acestuia se semneaza acest acord de export. Inca suntem in faza de evaluare, dar faptul ca au venit experti din China, este un semnal bun, si tara noastra poate patrunde pe piata chineza pentru exportul de material seminal", a fost de parere Mircea Roman, directorul Semtest BVN Sangeorgiu de Mures.
Piata din China dorita de Semtest
Partea chineza a acceptat sa vina in Romania, la Targu-Mures, la Semtest, cu o delegatie de patru experti, la nivel de autoritate nationala sanitar veterinara. Pe baza protocoalelor avute, la nivel oficial, au fost analizate si negociate punct cu punct fiecare aspect al proiectului. "Noi consideram un succes, ca avand sprijinul Ambasadei Romaniei din Beijing, am reusit sa convingem partea chineza, ca putem fi un partener credibil. Acum asteptam rezultatele, nu spunem ca este realizat deja acest parteneriat, dar este important acest prim pas care s-a facut. E un mare lucru sa poti patrunde pe o piata cum este cea chineza, doar sa fii luat in calcul de expertii chinezi si tot e o realizare", a mentionat Roman.
Acest posibil parteneriat reprezinta cea mai mare deschidere a Semtest catre o piata externa. Mai exista  colaborari cu Iranul, precum si cu Comunitatea Europeana, dar piata chineza este cea mai mare, dorita de toata lumea. Alt aspect de luat in seama este acela ca, in Romania mai exista inca cinci astfel de statiuni, dar deocamdata doar cea din Targu-Mures a solicitat o asemenea colaborare de o anvergura asa de mare. "Aceasta vizita a reprezentat un prim pas, expertii chinezi dorind sa vada conditiile prin care se produce acest material seminal, si au verificat legislatia si ceea ce se aplica aici, si au ajuns la concluzia ca e conforma, si urmeaza sa-si faca un raport, iar un eventual raspuns se va da in termen de sase luni. Noi trebuie sa obtinem un cod in China, prin care putem face acest export, sa inscriptionam paietele cu acel cod pe care ni-l dau chinezii. Este o treaba foarte elaborioasa, care se va realiza in minim sase-sapte luni", a declarat Harceaga Lucian, medic epizootolog sef din cadrul Semtest BVN Targu-Mures.


City’us Targu-Mures incheie anul la pas

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

In ultima partida din acest an in fata propriilor suporteri, echipa de futsal City'us Targu-Mures a invins cu scorul de 4-1 mai vechea rivala din Odorheiul Secuiesc, ACS. Partida a contat pentru etapa a XII-a, prima a returului. Au inscris Titalo de doua ori, Nuninho si Raymond.
Jocul la care au asistat un numar record de spectatori in aceasta editie a fost dominat in prima repriza de catre gazde, cand au si luat avantaj de doua goluri pe tabela de marcaj (3-1). La reluare muresenii au facut un joc tactic. In primul minut Raymond a ridicat scorul la 4-1, fructificand o minge trimisa in fata portii de catre Nuninho. Cu experienta mai multor partide in care avantajul a fost pastrat cu mari emotii, muresenii au conservat de aceasta data diferenta obtinuta in minutul 21, sacrificand spectacolul pe care probabil suporterii il asteptau. Pana la final oaspetii s-au straduit sa echilibreze jocul. Au reusit sa domine teritorial, au avut o posesie net superioara echipei lui David Goncalves, dar acestia au efectuat un foarte eficient joc de pase. In situatiile cand harghitenii au reusit sa depaseasca apararea gazdelor, bravul portar Carlao s-a aflat la post. Mai mult, acesta a contribuit din nou si la faza ofensiva. City'us n-a fortat insa nota, multumindu-se cu jocul de pase care era in favoarea lor, profitand si de lipsa fortei ofensive si a luciditatii oaspetilor. Spre final, cei de la City'us si-au permis chiar "luxul" de a rata o lovitura de penalitate acordata la cel de-al saselea fault al oaspetilor.Echipa antrenata de David Goncalves se afla in continuare pe locul secund, la egalitate de puncte cu FC Deva, cele doua fiind departajate de golaveraj. In cea de-a doua etapa a returului, ultima din acest an, City'us va juca luni, 7 decembrie la Focsani, cu CSM din localitate, echipa aflata pe penultimul loc. In partida tur, disputata la Targu-Mures, gazdele au invins cu scorul de 7-1.

Sapte din sapte pentru copiii de la Taekwondo Mures

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

Doua medalii de aur, trei de argint si doua de bronz este bilantul luptatorilor Clubului Taekwondo Mures la turneul international Ilyo Cup 2009, desfasurat in localitatea Kosice din Slovacia la sfarsitul saptamanii.
Lotul antrenat de Cristina Alecsandra Matei si Octavia Bigu a fost compus din sapte sportivi, toti reusind clasarea pe podiumul de premiere. La concurs au participat in jur de 200 de sportivi din zece tari europene, printre care Republica Ceha, Croatia, Bosnia- Herzegovina, Italia, Serbia, Polonia, Romania si tara gazda, Slovacia. Cele doua medalii de aur au fost obtinute de Bianca Zamfir (9 ani), la categoria sub 45 kilograme si Toaso Roland (9 ani), sub 40 kilograme. Pe cea de-a doua treapta au urcat Sorina Maria Craciun (9 ani), la categoria sub 27 kilograme, Alexandru Burean Man (8 ani), sub 36 kilograme si Alexandru Baila, tot la sub 36 kilograme, dar la categoria de varsta 11 ani. Cele doua medalii de bronz le-au reusit Gyorgy Anetta (10 ani), sub 30 kilograme si Paul Petan (8 ani), sub 33 kilograme.
Abia intorsi din Slovacia, sportivii clubului muresean au intrat intr-o noua competitie, de aceasta data una interna. In zilele de luni si marti, Sala Sporturilor din Targu-Mures a gazduit intrecerile Cupei Romaniei la Taekwondo pentru toate categoriile de varsta. La competitie au participat sportivi din toata tara, iar muresenii au obtinut mai multe titluri. In numarul nostru de manine vom reveni cu rezultatele acesteia.


Alex Toth mai adauga o fila „Cartii Recordurilor”

Posted: 03 Dec 2009 04:47 AM PST

Este redactor-sef al cotidianului „Zi de zi", omul care va agata semne de întrebare deasupra mintii cu ale lui editoriale. Alex este „seful" meu, iar de aceasta data nu-mi va redacta materialul. În ultimele sapte luni, pe lânga toate orele petrecute la „biroul de lânga geam", a compus cel mai mare careu de cuvinte încrucisate din lume. Recordul îl detinea un belgian, care a reusit sa compuna un careu de 18.000 cuvinte în cinci ani (atentie!). Despre cum a ajuns Alex sa „spintece" recordul, cu un careu de 25.633 de cuvinte compus în sapte luni, mi-a povestit dupa o zi de munca, la un ceai.

Reporter: Povesteste-ne, cum a început toata nebunia asta cu careurile?
Alex: Pe scurt, ca n-avem loc! În '93 eram la mare, pe plaja. Am gasit revista de careuri „Rebustim" pe care am încercat sa o dezleg... în zadar. Mi-am cumparat numarul urmator al revistei si m-am uitat la dezlegarile corecte, astfel am reusit sa dezleg careurile din prima revista. Povestea s-a repetat ceva timp. Când am reusit sa dezleg primul careu, singur, a fost sarbatoare (râde). Îmi placea, iar dupa ceva timp m-am gândit sa compun un careu. L-am trimis prin posta la revista „Rebustim", iar raspunsul, venit dupa trei saptamâni suna cam asa: „ne pare rau, careul dumneavoasta nu este publicabil". Nu m-am lasat si am continuat sa compun. În aprilie '94 a fost publicat primul meu careu. Urmatorii doi ani am continuat sa colaborez cu ei, trimitându-le careuri care erau tot mai bune. A fost ca prima tigara, odata ce am apucat-o n-am mai lasat-o (tigarile le-am lasat, totusi...).
Rep.: La integrame cum ai ajuns? Din câte stiu detii un record „nescris" (si) la integrame...
Alex: Abia în '96 au aparut pe piata integramele. În Târgu-Mures exista atunci editura „Tavis" care scotea cinci reviste de profil pe luna. În '97 m-au angajat ca redactor-sef adjunct. Mi-a fost usor pentru ca aveam experienta cu careurile si îmi placea foarte mult. Salariul era motivant, fiind o afacere buna. Pe scurt, faceam ceea ce-mi placea si mai primeam si bani pentru asta. La „Tavis" am ramas pâna în '99, când s-a desfiintat.
Rep.: Si totusi, recordul?
Alex: Idee mi-a venit în armata. „Daca scap de aici o sa fac cea mai mare integrama din lume!", îmi repetam în fiecare zi. Am scapat, si am început sa compun integrama. Avea 0,8 x 80 metri si a fost expusa în 29 noiembrie 1999 (acum exact zece ani) în foaierul Teatrului National. A fost un record mondial, dar nu a respectat una conditiile puse de cei de la „Guinness Book" asa ca integrama nu a intrat (practic) în „Cartea Recordurilor". Stârnind multa vâlva, acest eveniment a devenit usa deschisa care m-a dus spre marile publicatii nationale.
Rep.: Banuiesc ca de aici începe „grosul". (Înca doua ceaiuri, va rog!)
Alex.: Într-adevar, urmatoarea „destinatie" a fost „Elixir", una din cele mai mari edituri de gen din România. Scoteau într-o luna zeci de reviste care se cumparau pe nerasuflate. Am lucrat aproape cinci ani pentru ei, trimitând lunar între 100-200 de integrame si careuri. Intram din start în concurenta cu alti colaboratori din toata tara. Pentru a-mi fi publicate toate creatiile trebuia sa fiu printre cei mai buni. Acest fapt m-a ambitionat mult, asa ca am început sa ridic stacheta si sa compun la mare arta, folosindu-ma de idei originale si teme bine alese. Însa pe masura ce anii treceau, au scazut si cererile. Dupa cinci ani, am plecat de la „Elixir".
Rep.: Sa terminam cu începutul sau cu nebunia-nebuniilor. Ultimul proiect... de unde atâta vointa si putere?
Alex: Propunerea celui mai mare careu din lume a venit din partea directorului ADV Mures, Carmen Ciulea. Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Ziua Mondiala a Luptei împotriva HIV/SIDA, la Iasi se va încerca realizarea celei mai mari funde umane din lume. Carmen a venit la mine si m-a provocat: "Ce ar fi daca am face cel mai mare careu de cuvinte încrucisate din lume?". Mi-au sclipit ochii! În mai, anul acesta, m-am apucat de lucru. Ceea ce mi-a dat multa energie a fost faptul ca, în pedioada în care ar fi trebuit sa termin careul (adica astazi) se împlineau zece ani de la data în care am terminat cea mai mare integrama din lume, cea despre care ti-am povestit mai devreme.
Rep.: Pe mine ma doare capul doar când ma gândesc. Cum te-ai organizat?
Alex: Am trecut prin trei etape. În prima am realizat ciorna, din coli A4 de caiet studentesc de matematica. Mi-a luat o zi întreaga doar sa pregatesc foile si alte patru luni pentru a le scrie. A doua etapa a constat în crearea grilei pe calculator, iar a treia a fost scrierea definitiilor, tema careului fiind "Lupta împotriva HIV/SIDA".
Rep.: Cât de mare este careul, câte cuvinte contine si unde va fi expus?
Alex: Careul are 4,5 x 2,7 metri, contine 25.633 de cuvinte si va fi prezentat joi (n.r. azi), cu ocazia evenimentului "Gala Implicarii Muresene", care va începe de la ora 16, la Hotelul Continental din Târgu-Mures.
Rep.: Felicitari din partea colegilor de la "Zi de zi", "Ziarul de Mures" si "Fitzuik"! Suntem mândri de tine!

 
"Desteapta-te, române" (1999)
A fost prezentata în foaierul Teatrului National. Avea 80 de metri lungime si a fost dedicata Zilei Nationale a României, una din orizontale continând Imnul National al României.

"Europa" (2005)
Avea 16 metri lungime si a fost compusa în limbile româna, italiana, engleza, franceza, germana si spaniola. A fost oferita spre dezlegare trecatorilor din Piata Trandafirilor, cu ocazia Zilei Mondiale a Jocului.

"Europa suntem noi" (2006)
Avea 6 metri patrati, era compusa în limba engleza si reprezenta o miniharta a Europei. Ar fi trebuit sa participe la o expozitie internationala la Strasbourg, dar a fost uitata la Târgu-Mures de delegatia Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Mures...

"România" (2006)
Reprezenta harta României, cu toate municipiile resedinta de judet, la scara redusa (2,8 metri patrati) si a fost prezentata în cadrul unui forum organizat la Târgu-Mures cu ocazia Zilei Nationale a României.

"Mereu implicat Alaturi de Voi" (2007)
A reprezentat demararea în judetul Mures a programului Fundatiei Alaturi de Voi "Ma implic pentru tine!". A fost expusa la Ceasul cu flori din Târgu-Mures, unde a fost completata de trecatori.

"Enigmele cavalerilor templieri" (2008)
A fost compusa cu ocazia Festivalului medieval organizat în octombrie în Cetatea medievala din Târgu-Mures. Tematica integramei a fost una generoasa, si anume istoria cavalerilor templieri.
Fetele de la FC Municipal ridica stacheta

Posted: 03 Dec 2009 04:46 AM PST


Fetele de la FC Municipal Targu-Mures au invins pe teren propriu cu un categoric 9-0 (5-0) formatia Metalul Vlahita, in ultima partida disputata pe teren propriu in turul campionatului primei ligi la fotbal, contand pentru etapa a X-a. Dupa o partida in care si-au creat numeroase ocazii de a inscrie, elevele antrenorului Seches Carol au punctat prin Sinka Zsuzsanna (3), Adela Ratu si Sipos Kincsa (cate 2), Ioana Stroia si Mathe Tunde (cate unul). Adversara era una dintre echipele care, cu exceptia jocului cu lidera Sporting Craiova (0-12), a inregistrat jocuri echilibrate.
Mai mult, in restanta din cadrul celei de-a V-a etape a reusit sa invinga una dintre favorite, 1-0 cu echipa campioana, Clujana Cluj. Partida disputata pe terenul pe care baietii de la FC Municipal s-a aflat la discretia muresencelor. Acest lucru s-a datorat in special faptului ca ele au invatat sa acorde fiecarui adversar atentia cuvenita. Au deschis scorul in minutul 8 prin Stroia, care a prelungit de la coltul scurt o lovitura de colt executata ca de obicei cu maiestrie de catre Mathe. Aceasta a executat din nou o lovitura de colt care a poposit direct in plasa si scorul a devenit 2-0 in minutul 13. Dupa ce golghetera Sinka Zsuzsi ridica scorul la 3-0 in urma unei actiuni personale, oaspetele au ocazia de a reduce din handicap, dar portarul Papp Timea se afla la post. Tot Sinka Zsuzsi se afla la originea golului patru, inscris in minutul 40, cand a servit-o ideal pe Adela Ratu. Prima repriza se incheie cu o noua actiune personala a lui Sinka Zsuzsanna, care stabileste scorul pauzei la 5-0. Aceeasi jucatoare realizeaza tripla dupa doar doua minute de la reluare, fructificand o centrare a Andreeei Herczeg, in urma unei curse pe partea dreapta. Sora sa geamana, Sinka Monika o serveste la randul sau pe Sipos, care reia din voleu in plasa si taie practic din minutul 49 orice speranta a oaspetelor. Schimbarile efectuate de catre Seches Carol nu afecteaza angrenajul muresencelor, care nu lasa nicio sansa de gol oaspetelor si mai puncteaza de doua ori. In minutul 64 Sipos realizeaza dubla reluand in plasa o minge revenita din bara dupa sutul noii intrate Sarosi Tunde. Adela Ratu o imita transformand cu siguranta o lovitura de pedeapsa in minutul 71.
FC Municipal ocupa in continuare locul doi in clasament, avand 27 de puncte, cu unul mai putin decat lidera Sporting Craiova, care a remizat pe teren propriu cu clujencele de la Clujana, scor 2-2. In ultima etapa a turului vor evolua in deplasare impotriva echipei Fair Play Bucuresti.
Rezultatele etapei:
Sporting Craiova     - Clujana Cluj         2-2     
CSS Târgovişte         - SN Constanta         3-0     
Inter Smef Sibiu     - Alice&Tunes Pitesti     0-1     
Motorul Oradea         - Fair Play Bucureşti      5-1
FCM Tg. Mures     - Metalul Vlahita     9-0     
Smart Bucureşti         - Intercredo Pitesti     4-0


Clasament:
  1. Sporting Craiova             10  9  1   0  50-  3  28
  2. FC Municipal Tg. Mures     10  9  0   1  79-  6  27
  3. Clujana Cluj             10  7  1   2  40-  8  22
  4. CSS Târgovişte             10  7  0   3  43-  9  21
  5. Smart Bucureşti             10  6  0   4  23-15  18
  6. Motorul Oradea             10  5  1   4  33-22  16
  7. Metalul Vlahita             10  4  1   5  18-32  13
  8. Fair Play Bucureşti         10  3  1   6  19-34  10
  9. Alice&Tunes Pitesti         10  3  0   7  12-43    9
10. Inter Smef Sibiu             10  2  1   7  14-54    7
11. SN Constanta             10  2  0   8  13-36    6
12. Intercredo Pitesti             10  0  0 10    0-82    0
      
Doua locuri I la tenis de masa pentru sportivii de la CSS Targu-Mures

Posted: 03 Dec 2009 04:46 AM PST


Daniel Istvan si Urszuly Timea s-au clasat pe primul loc la a IV-a editie a Cupei Eugen Pascanu la tenis de masa. Concursul desfasurat la Bistrita s-a disputat la patru categorii de varsta: juniori I, II, III si Copii. In competitia cadetelor victoria a revenit targumuresencei Urszuly Timea, in timp ce la baieti colegul sau de la Clubul Sportiv Scolar Targu-Mures l-a invins in finala juniorilor III pe luduseanul Vladimir Anca, detinatorul titlului national la copii. Acesta este legitimat in prezent la CSM Cluj si este primul concurs important in care a suferit o infrangere. Dintre elevii antrenorilor Romeo Lupascu si Ungvari Imola au mai obtinut locuri fruntase Ungvari Kinga si Anamaria Sandor, ambele pe locul III la junioare III (nu s-a disputat finala mica), Kiss Levente, locul III la Copii, acelasi loc fiind ocupat si de Kozma Kinga la Cadete. Feher Orsolya s-a clasat a V-a la categoria Copii fete, dar evolutii promitatoare au avut si Andreea Hudusan, Varga Krisztina, Genoveva Rusu si Andreea Bogdan.
De la competitie a lipsit Daniel Zsombor, aflat la un concurs international desfasurat la Buzau. La competitia Euro Kids, organizata de Federatia Europeana (ETTU) targumureseanul a obtinut locul V in printre, aflandu-se printre primii 16 jucatori ai continentului. Tot sub indrumarea forului European, acesta va participa la sfarsitul acestei saptamani la un cantonament desfasurat in Italia, sub egida Olimpic Project 2020. Din pacate pentru echipa sa va lipsi de la ultimul turneu din cadrul Campionatului National, divizia B, care se va disputa la sfarsitul saptamanii viitoare la Resita. Aici, muresenii isi vor disputa unul din locurile fruntase pentru accederea in turneul de calificare pentru promovarea in divizia A.


PSD promoveaza legea privind interzicerea privatizarii Romgaz si Transgaz

Posted: 03 Dec 2009 04:46 AM PST

Cele doua companii vor deveni campioane nationale si regionale în domeniul energiei, ramânând în portofoliul statului român. Deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor va promova, în Parlament, un proiect de lege prin care se va interzice privatizarea Romagaz si a Transgaz. Disperati ca vor pierde alegerile, sustinatorii lui Traian Basescu recurg la tot felul de lovituri sub centura si intoxicari ale oamenilor. În ultima perioada, la Medias, Sibiu, Mures si nu numai, se împart oamenilor fluturasi în care se minte ca, dupa ce va ajunge presedinte, Mircea Geoana ar intentiona sa „dea" Transgazul si Romgazul, speriind oamenii ca îsi vor pierde locurile de munca.

Geoana: "Cel care de fapt a fost la Moscova ca sa faca o companie mixta între GazProm si Romgaz este Videanu"
„În aceasta campanie au început sa apara tot soiul de intoxicari si zvonuri, cum ca eu as pregati privatizarea energiei românesti, ca eu as fi cel care as fi vrut sa instrainez Romgazul, Transgazul si alte firme din companiile energiei românesti. Vreau sa va spun un lucru extrem de clar.  Voi fi cel care va sprijini un sector energetic puternic în România. Nu vreau sa privatizam Romgaz si Transgaz, ci sa le transformam în campioni nationali si regionali, ramânând în portofoliul statului român. Vom face din modernizarea industriei si a sectorului energetic, principala noastra axa strategica de securitate", a afirmat Mircea Geoana. "Cine vorbeste de fapt despre proiectul rusesc SouthStream, de gaze naturale, cel care de fapt a fost la Moscova ca sa faca o companie mixta între GazProm si Romgaz este Videanu si gasca de la PD-L a lui Traian Basescu, Stolojan si Valeriu Stoica", sustine Mircea Geoana.

Sibiu 2009, Geoana: „Romgaz si Transgaz – jucatori multi-regionali"
Cu ocazia unei vizite efectuate în judetul Sibiu, în data de 5 august, Mircea Geoana a vorbit despre importanta companiilor energetice pentru securitatea Romaniei sustinând ca "în acest moment avem o obligatie ca din Transgaz sau din Romgaz, din companiile care sunt în portofoliul statului român, sa le transformam în companii de prim calibru la nivelul regiunii, subliniez înca o data, ramânând în portofoliul statului român".
La Conferinta Forum Invest - "Energy in Central and Eastern Europe 2009", care a avut loc în 2 noiembrie la Bucuresti a declarat ca "putem sa facem un holding integrat care sa fie cu adevarat un jucator puternic, capitalizat si care sa înceapa sa joace pe piata internationala. Vrem în continuare sa fim cei care suntem jucatori minori, în pofida unui potential serios, nu avem decât sa o facem în continuare. Eu nu mai sunt dispus sa fac acest lucru, vreau sa fiu jucator. În acest sens, el considera ca Romgaz si Transgaz trebuie sa fie încurajate de stat pentru a deveni companii mai puternice pentru ca, în contextul realizarii proiectului Nabbuco, aceştia vor "jucatori multi-regionali foarte interesanti".

Geoana vrea energia si resursele în CSAT
Un din propunerile lui Mircea Geoana în vederea dezvoltarii sectorului energetic este includerea în CSAT a ministrilor Agriculturii si Energiei si Resurselor . "Cred ca în viitorul CSAT, cu o lege evident modificata, va trebui sa introducem subiectul securitatii energetice a României si securitatii alimentare a României printre temele constante de preocupare ale CSAT".

PSD promoveaza un proiect de lege privind interzicerea privatizarii Romgaz si Transgaz
Deputatul PSD Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, a anuntat ca va promova în Parlament un proiect de lege prin care se va interzice privatizarea Romagaz si a Transgaz. "Consider energia un domeniu strategic care vizeaza siguranta nationala. Sustin realizarea holdingului energetic ca reper strategic al sigurantei nationale a României si care, în primul rând, anuleaza orice decizie privind privatizarea Romgaz si a Transgaz", a mai precizat Iancu.


Colectie de harti vechi, la Mures Mall

Posted: 03 Dec 2009 04:46 AM PST

ArtPosters este primul producator de tablouri imprimate si postere din România care îsi propune sa  ofere o larga selectie de imagini si reproduceri de arta pentru decorarea spatiilor de locuit, birourilor, spatiilor comerciale, hotelurilor si pensiunilor, dar si a altor locatii. Toate tablourile ArtPosters sunt imprimate pe pânza (canvas) la fel ca cea folosita pentru reproduceri de cele mai renumite muzee din lume. Cea mai noua colectie sub semnatura ArtPosters este colectia de harti vechi, ce a fost expusa (cu vânzare) saptamâna trecuta la Galeria de Arta a Mures Mall. 20 de copii digitale dupa harti vechi, din secolele XVI-XVIII, achizitionate de ArtPosters în urma cu un an, din SUA pot fi admirate pâna în data de 10 decembrie la Galeria de Arta a Mures Mall. Hartile sunt imprimate pe pânze si tratate cu un lac special de protectie, marea majoritate fiind înramate cu rame decorative în stil vechi. Hartile variaza ca marime de la 80x60 cm pâna la 105x150 cm, preturile variind si ele între 240 - 599 lei. Cea mai veche harta dateaza de la 1531 avandu-l ca autor pe Hermannus Veraed, iar cea mai mare ca dimensiune este creatia unuia dintre cei mai celebri cartografi olandezi, Henricus Hondius al II-lea. "Hartile au o valoare decorativa. Ideea de pornire a fost cea de a aduce târgumuresenilor ceva ce nu au mai vazut înca", a declarat Stefan Ormenisan directorul de productie Artposters. Pentru mai multe informatii despre produsele expuse, site-ul www.artposters.ro va sta la dispozitie.


DJ-ii locali si-au prelungit „cazarea” în Downtown

Posted: 03 Dec 2009 04:45 AM PST

Daca ai auzit ca este vreun party cu DJ-i locali în oras, dar nu stii sigur unde va fi, atunci Downtown e raspunsul. Cei „de-ai locului" s-au obisnuit deja, la fel si artistii. O familie ce se reîntregeste lunar, sau chiar saptamânal, în acelasi loc, aceeasi atmosfera, cu aceeasi muzica. Sâmbata seara am ajuns destul de târziu în Downtown. Lumea se rarise mult, din câte mi-a ajuns la urechi. A fost un party pe cinste. Dudawles, Acqzuel, Addo si Dan Bazix au fost cei care au încins butoanele sâmbata seara în Club Downtown. Intrarea a ramas aceeasi, 5 lei iar bautura la fel: 3,5 lei Bere Ursus 0,5l, 3 lei Bere Timisoreana & Stejar 0,5l, 3 lei Jagermeister 25ml, 3 lei Tequila Sierra 25ml si 2 lei Vodca & Grenadine 25ml. Va urma.


Jazz… de necaz?

Posted: 03 Dec 2009 04:45 AM PST

Saptamâna trecuta a fost într-un fel saptamâna dezamagirilor în ceea ce priveste cultura muzicala mureseana. Jazz'n'Blues Club a fost a doua locatie ce m-a lasat cu ochii-n soare (asta pe lânga concertul tinerelor talente) în ceea ce priveste subtirele public. Protagonistii au fost cei trei muzicieni de la trupa de jazz, „Jazz de necaz". Când spun „muzicieni" nu arunc cuvintele aiurea. Pedro Negrescu – contrabas, este unul dintre cei mai cunoscuti din România, un profesor, regizor muzical, contrabasist de jazz si dirijor de muzica clasica; a colaborat cu Armen Donelian, Rick Condit, cântareata austriaca de jazz Elly Wright si cu muzicieni români de jazz: Johnny Raducanu, Anca Parghel, Marius Popp, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Thomas Pandolfi, Ion Baciu Jr., Maria Raducanu, Dan Ionescu, Nicolae Simion, Dan Stefanica si multi altii. A prestat în JB Club alaturi de Gabriela Costa – voce si târgumureseanul Alex Man – chitara, unul dintre cei mai prestigiosi chitaristi mureseni. Un concert de nedescris asa cum jazz-ul e de nedescris. Pacat de noi, pacat de voi…


Unirea si Avantul spera intr-un retur bun

Posted: 03 Dec 2009 04:45 AM PST


In ultima etapa a turului diviziei C la fotbal, cele doua echipe ale judetului Mures au incheiat la egalitate, scor 0-0. Echipa din Ungheni ocupa locul VI al clasamentului inaintea acestei etape in urma victoriei la masa verde in fata Gloriei II Bistrita din etapa a X-a, pierdut pe teren, scor 1-2. Bistritenii au folosit un jucator care nu avea drept de joc in urma cumulului de cartonase galbene. Avantul era detinatoarea „lanternei rosii", dar veneau dupa o victorie la scor in fata unei echipe care mai ieri aspira la promovare, 5-0 cu Bihorul Beius.
Jocul de la Ungheni a fost dominat teritorial de catre gazde, dar cele mai mari ocazii de gol au apartinut oaspetilor. Cele mai fierbinti faze ale partidei s-au consumat in urma loviturilor libere executate in special de catre Fulop. Interventiile portarului Eremias sau suturile care au ocolit de putin poarta acestuia au facut ca tabela de marcaj sa ramana nemodificata pana la final. Unirea a avut la randul sau cateva bune situatii, in special spre finalul jocului, cand ambele echipe au fortat obtinerea celor trei puncte. In urma acestei remize Unirea ramane pe locul VI cu 26 puncte, iar Avantul se apropie la un singur punct de ocupanta penultimului loc, Turul Micula.
Evolutia celor doua echipe muresene, in special spre sfarsitul turului dau sperante de redresare pentru primavara. „Echipa incepe sa mearga din ce in ce mai bine si consider ca avem sanse sa ne salvam de la retrogradare. La iarna va trebui sa ne intarim atacul, dar evolutia echipei se afla pe o panta ascendenta", a declarat dupa partida presedintele clubului reghinean, Danut Lazar. Antrenorul gazdelor era dezamagit de echipa sa in urma jocului prestat in ultima etapa. „Am primit un cadou in urma deciziei de la meciul cu Bistrita si ne-am batut joc de el, i-am dat cu piciorul. Acest rezultat nu este de mare ajutor nici Avantului, mai mult ne incurca pe noi. Dupa asa o evolutie nu mai avem ce comenta. Deocamdata trebuie sa lucram la capitolul psihologic. Sunt prea mari fluctuatiile in evolutii de la un meci la altul si trebuie sa intelegem ca niciun joc nu e dinainte castigat, indiferent de adversar, de locul pe care il ocupa acesta", a spus dupa meci antrenorul Unirii, Ioan Orosfoian.
In tabara cealalta domina un optimism temperat. „Este un punct important, mai mult decat nimic, dar dupa ce ocazii am avut, trebuia sa obtinem trei. Ne-am acomodat mai greu cu terenul si am ratat multe situatii clare. Speram ca la iarna sa reusim sa pregatim asa cum trebuie returul. Ne asteapta unul foarte greu, in care trebuie sa aducem puncte din deplasare", a declarat Viorel Suciu, antrenorul echipei Avantul.Rezultatele ultimei etape:
CS Zlatna             - FC Cisnădie         0-2
Seso Campia Turzii     - FC Zalău         2-0
Maematia Sighet     - Luceafărul Oradea     1-0
Sanatatea Cluj         - Unirea Dej         0-2
Bihorul Beiuş         - Vointa Sibiu         1-3
Unirea Ungheni         - Avantul Reghin     0-0    
Glotia Bistriţa II     - Voinţa Livezile     2-1      
CSM Sebeş         - AFC Od. Secuiesc     2-0    
Gaz Metan II Mediaş     - Turul Micula         3-1    


Clasamentul turului:
  1. Vointa Sibiu         17 13  3   1  27-  9 42
  2. Seso Campia Turzii     17 11  3   3  28-14 36
  3. Bihorul Beiuş         17   9  3   5  20-20 30
  4. FC Cisnădie             17   9  3   5  27-16 30
  5. Unirea Dej             17   6  7   4  25-19 25
  6. Unirea Ungheni         17   6  6   5  25-21 24
  7. Gloria Bistriţa II         17   7  3   7  32-21 24
  8. Voinţa Livezile         16   6  5   5  19-16 23
  9. FC Zalău             17   6  5   6  22-23 23
10. CSM Sebeş             17   5  6   6  20-21 21
11. Gaz Metan II Mediaş     17   5  6   6  21-26 21
12. AFC Od. Secuiesc     17   6  2   9  25-31 20
13. Sanatatea Cluj         17   5  4   8  15-26 19
14. Marmatia Sighet         17   5  4   8  20-31 19
15. Luceafărul Oradea     17   4  5   8  18-17 17
16. CS Zlatna             16   4  4   8  19-27 16
17. Turul Micula         17   4  2 11  22-39 14
18. Avantul Reghin         17   2  7   8  17-25 13


Gimnaziul “George Cosbuc”, scoala care scoate elite

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Avand adesea ocazia de a scrie despre rezultatele remarcabile ale unor liceeni din oras, nu odata am auzit rostindu-se numele scolilor unde acestia au absolvit cele opt clase gimnaziale. Curioasa din fire, am vrut sa verific cu ce oferta se prezinta aceste scoli in ajun de an de gratie 2010. Primul gimnaziu pe care l-am vizitat se numeste "George Cosbuc" si se afla la rascruce de vanturi, pe strada Moldovei nr. 30, intre cele doua cartiere ce poarta numele lui Tudor Vladimirescu. Infiintata in urma cu 40 de ani, scoala este cunoscuta si sub denumirea de Scoala Generala nr. 3. Condusa azi de directoarea prof. Maria Laslo, scoala unde se face predarea doar intr-un singur schimb, se poate lauda cu o bogata oferta educationala si o baza materiala la fel de apreciabila.

Masa de pranz, la cerere
Cladirea cu doua etaje adaposteste trei clase din ciclul primar precum si clasele V-VIII din cele gimnaziale, cu predare in limba romana si maghiara. Pentru pregatirea educatiei europene copiii pot invata la alegere limbi straine, engleza la sectia romana si germana la sectia maghiara inca din prima lor zi de scoala. Tot optional  ei pot studia informatica, matematica distractiva, folclorul sau literatura pentru copii. La cerere cei mici se pot inscrie la masa de pranz, la program prelungit sau la diferite activitati de recreere.
School –after school, apreciat de elevi
Elevii de ciclul doi deasemnea pot lua masa in regim de catering, iar in programul school after school pot participa la pregatire pentru examene la limba romana, matematica sau limbi straine. "Optional elevii de gimnaziu pot opta pentru disciplinele informatica, engleza, educatie pentru sanatate sau protectia mediului," spune directoarea Maria Laslo, adaugand ca resursele materiale ale scolii cabinetele de specialitate, sala de sport, cabinetul medical si de psihologie, terenul de sport unde elevii pot practica fotbal, handbal sau baschet, precum si personalul scolii majoritatea avand grad didactic I asigura bunul mers al procesului educativ.

Activitati si programe speciale la "Cosbuc"
Elevii participa la nenumarate activitati, incepand de la corul mixt si terminand cu concursurile de desen si pictura1, asigurand o expozitie permanenta pe holurile scolii. In afara de serbarile dedicate diferitelor evenimente-de la Halloween la Ziua Romaniei, eleviik au ocazia de a participa la activitati pentrui dezvoltarea personalitatii, sau la nevoie pot beneficia si de asistenta psihologica.
In loc de alte comentarii, urmariti cateva imagini surprinse dintr-o clasa primara si la un carnaval al elevilor de clasa a VIII-a.


Salonul anual de pictura, la edi]ia a XXXIII-a

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Este binecunoscut faptul ca ziua de sambata, este una dedicata frumosului prin vernisajele organizate de Asocia]ia Artistilor Plastici Mures,(AAPM) la Galeriile Unirea. Sambata, 28 noiembrie, a venit si randul Salonului anual de pictura, cel mai important eveniment al asocia]iei, ajuns in acest an la edi]ia a XXXIII- a. Au expus pe simezele Galeriei Unirea, 72 de artisti plastici, cu un numar de 112 picturi,  lucrari reprezentative realizate de artistii asocia]iei in anul 2009. Despre acest eveniment presedintele asocia]iei APM Ilarie Opris a spus: "Salonul anual de pictura,  este cel mai important eveniment al asocia]iei noastre din acest an. Pentru acest eveniment, am incercat si reamenajarea spa]iului exposi]ional, deoarece suntem in preajma unor mari sarbatori, cum sunt Ziua Na]ionala, Craciunul si Anul Nou", a precizat Ilarie Opris.
Spa]iu aglomerat cu tablouri
Tematica lucrarilor expuse  au cuprins pictura naiva, cu inflen]ele iernii, pictura realista, dar si influen]e ale picturii moderne. Vernisajul a avut doua capitole:  expunerea tematicii  picturilor de pe simezele Galeriei Unirea, cu exemplificari pe fiecare stil,  urmat, de motivarea organizarii unei astfel de expozi]ii. In prezentarea facuta de Vasile Muresan, o expozi]ie e precum un tablou, fiecare trebuie sa aiba o compozi]ie, niste personaje principale, care alcatuiesc impreuna un mare tablou, care este o simeza. Numarul mare de lucrari expuse, a avut menirea sa-i impace pe fiecare artist in parte, dar care a aglomerat la

 "La aceasta edi]ie a XXXIII-a, in care fiecare trebuie sa iasa cu ce are mai bun, am incercat sa facem acest lucru, pentru ca valoarea sa primeze, si sa-i impacam pe toata lumea. Data viitoare sper sa facem o expozi]ie si mai buna, atat calitativ, cat si cantitativ, astfel ca expozi]ia sa aiba si un spa]iu de respirat suficient."
Vasile Muresan, pictor.


Teatrul Ariel va fi extins şi reabilitat

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

S-a tot vorbit în ultimul timp de o amenajare a Teatrului pentru copii şi tineret Ariel, fie în şedinţele de Consiliu Local sau la ultima şedinţă a Consiliului Judeţean când s-a aprobat studiul de fezabilitate privind această lucrare. Teatrul pentru copii şi tineret Ariel oferă atât pentru copii cât şi pentru adulţi spectacole inedite, având succes în ţară şi în străinătate. În prezent îşi desfăşoară activitatea într-o clădire veche, care a fost retrocedată în anul 2004, plătind chirie în valoare de 3860 euro/lună. În vederea amenajării unui sediu nou pentru Teatrul Ariel s-a achiziţionat în anul 2008 imobilul situat în centrul Targu-Mureşului, str. Poligrafiei nr. 4. Clădirea este monument istoric şi figurează pe lista monumentelor istorice la poziţia 339, cod MS-II-m-B-15526 cu denumirea „Fosta casă de cultură evreiască, azi cinematograf". „Prin hotărârea Consiliului Judeţean această clădire a fost dată în administrarea Teatrului Ariel. Apoi clădirea a fost retrocedată Bisericii Reformate iar noi acum suntem chiriaşi aici. Suntem la al doilea contract de un an de zile, contract care poate fi prelungit cu acordul părţilor până la mutarea în noul sediu. În şedinţa de Consiliu Judeţean s-a aprobat studiul de fezabilitate întocmit de proiectantul care a câştigat licitaţia pe proiect asupra amenajării noului sediu. Studiul prezintă toate schiţele dar şi toate estimările şi calculele referitoare la parametrii economici şi financiari. Aprobarea studiului de fezabilitate înseamnă în fapt bugetarea execuţiei proiectului respectiv a construcţiei. Lucrările trebuie să fie terminate până peste doi ani. Vom începe odată cu anul viitor şi sper ca în decurs de doi ani să ne putem muta în noul sediu", a declarat Gabriel Cadariu, directorul Teatrului Ariel.
În decursul anilor, clădirea a suferit o serie de transformări structurale şi arhitecturale, care i-au modificat faţada şi aspectul arhitectural, atât în exterior cât şi în interior. Având în vedere că imobilul nu a fost folosit de ani de zile este în stare avansată de degradare. Extinderea şi reabilitarea clădirii s-a propus pentru a realiza un teatru modern, care să atragă spectatorii, mai ales tinerii obişnuiţi cu calculatoarele şi Internetul şi pentru a asigura un mediu de lucru corespunzător pentru angajaţi.


Zilele voluntariatului la Teatru 74

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST


Asociatia Culturala Amphion, impreuna cu Teatru 74, organizeaza la sfarsitul acestei saptamani, in perioada 4-6 decembrie a doua editie a Zilelor voluntariatului Pro Bono Cultura. Voluntarii Amphion marchează public Ziua Internaţională a Voluntarului, sărbătorită pe plan mondial în data de 5 decembrie, printr-un eveniment al cărui scop este să reamintească rolul pe care îl joacă voluntarii şi activităţile pro bono într-un corp social sănătos. Majoritatea organizaţiilor non-profit din judeţul Mureş, ca pretutindeni pe mapamond, îşi datorează eficienţa în comunitate muncii dezinteresate pe care o depun voluntarii. Toate activităţile vor avea loc în Cetatea medievală, la Teatru-74, deschiderea fiind programata vineri, 4 decembrie, la ora 19.00.
Programul este unul divers, unde toţi mureşenii pot găsi cel puţin un punct de atracţie în programul evenimentului. Astfel melomanii au ocazia să îl asculte pe Vali SirBlues Răcilă într-un concert de delta-blues acustic, însă pot gusta şi recitaluri de pian, jazz, folk sau rock. De asemenea, iubitorii de arte vizuale se pot bucura de lucrările a 11 tineri artişti târgumureşeni, care vor fi expuse pe parcursul celor trei zile ale evenimentului. Pentru cei cărora le place dansul, sunt  pregătite spectacole interactive de dans modern, dar şi dansuri populare româneşti, maghiare şi germane. Fiind luna decembrie, nu au fost uitati nici cei mici, la care Moş Ajun le aduce în dar o scenetă cu voluntari, reni şi un personaj surpriză, venit tocmai de la Polul Nord, dulciuri, baloane, teatru de păpuşi şi un spectacol de clovni.
Dezbateri privind voluntariatul
Nu va lipsi din cadrul evenimentului, simpozioanele legate de voluntariat si nevoia de implicare activa in viata comunitatii. In acest sens, reprezentanţii ONG-urilor mureşene, dar şi cei ai autorităţilor publice, ai mediului de afaceri şi ai comunităţii locale sunt invitaţi să îşi exprime experienţa şi ofurile la dezbaterea „Voluntariatul în România, la două decenii de la căderea comunismului", duminica, 6 decembrie, la Teatru 74, de la ora 14.00.


Sectie speciala pentru bolnavii de Alzheimer, la Ludus

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST


Primul Centru de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica din judetul Mures, care va cuprinde o sectie destinata tratamentului bolnavilor Alzheimer va fi infiintat la Ludus.
Centrul se va infiinta in locatia fostului Centru de Plasament nr. 5 din Ludus, ce a fost inchis inca din 21 decembrie 2007. In prezent, acest imobil este o cladire nefolosita, aflata in proprietatea CJ Mures si in administrarea DGASPC Mures. "Este necesara introducerea acestui obiectiv de dezvoltare strategica a DGASPC Mures, datorita faptului ca intentionam sa înaintam un proiect european în cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 3.2 – Îmbunatatirea Infrastructurii Sociale, intitulat „Reabilitare, Modernizare si Dotare Cladire pentru Înfiintare Centru de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Ludus", a afirmat Lorand Schmidt, director DGASPC Mures. Proiectul, in valoare de 900.000 euro va fi depus spre aprobare la ADR Centru, cel tarziu in 2010. Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Ludus are o  capacitate de 108 locuri, iar beneficiari sunt adultii cu handicap neuropsihic inclusiv boala Alzheimer, pentru care inca nu se pot gasi solutii favorabile, deoarece, centrele de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica destinate adultilor functioneaza la capacitate maxima, nefiind posibila admiterea noilor cazuri. Astfel, unul dintre nivelele centrului, cu o capacitate de 36 de locuri, va fi destinat sectiei pentru bolnavii de Alzheimer, afectiune generatoare de handicap neuropsihic. Pe viitor, deoarece numarul bolnavilor de Alzheimer a crescut, conducerea DGASPC Mures s-a gandit sa infiinteze o sectie destinata bolnavilor de Alzheimer si la Centrul de Ingrijire si Asistenta Glodeni.
Centrul de la Reghin, functional de la 1 ianuarie 2010
La aprobarea Consiliului Judetean Mures, pe langa Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica se va infiinta la Reghin in locatia fostului Centru de Plasament nr. 8 Reghin, care se va inchide incepand cu data de 31 decembrie. Centrul de la Reghin va avea o capacitate de 50 de locuri, beneficiari fiind tinerii care au împlinit 18 ani, prezinta certificat de încadrare în grad de handicap neuropsihic si care, în prezent, se afla în sistemul judetean de protectie de tip rezidential pentru copii cu deficienta în cazul carora reintegrarea în familia naturala sau extinsa nu este posibila, din diferite motive. "Acest centru se va deschide incepand cu data de 1 ianuarie 2010, daca ni se va da avizul ANPH. Am inteles ca ni se va da raspunsul in aceasta luna si sa speram ca va fi unul bun", a mai spus Schmidt.Fibula de la Suseni pentru sase personalitati

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Aşa cum se obişnuieşte în fiecare zi de 1 decembie, Prefectura Mures acordă distincţia Fibula de la Suseni oamenilor care prin munca lor au adus o contribuţie importantă la dezvoltarea diferitor domenii de activitate din judeţul Mureş.
Evenimentul la care au fost acordate aceste distinctii a avut loc în Sala Oglinzilor a Palatului Culturii. Cu aceasta ocazie au intrat în „clubul" celor 47 de personalitati distinse până acum, inca sase personalitati cărora le-au fost recunoscute meritele. Acestia sunt prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, rector al UMF Târgu-Mureş, un mare chirurg care a contribuit la dezvoltarea UMF şi la sporirea prestigiului acesteia pe plan naţional; prof. univ. dr. Teodor Vidam de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, un filozof foarte apreciat care a abordat în lucrările sale şi operele lui Lucian Blaga. A treia personalitate este prof. univ. dr. Iulian Boldea, profesor la mai multe universităţi şi un om deosebit care a ajutat la recunoaşterea Universităţii Petru Maior pe plan naţional; Karp Gyorgy, actor, director adjunct al Teatrului Naţional Târgu-Mureş, un actor important al vieţii teatrale mureşene; prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, profesor ajuns la gradul de excelenţă iar lucrările sale istorice au fost realizate prin multe studii în arhivele din ţară şi străinătate. Nu în ultimul rând, i s-a acordat Fibula de la Suseni şi lectorului univ. dr. Eugeniu Nistor care este deasemenea şi scriitor. El este deopotrivă şi creator dar şi editor al cărţilor. Toţi aceşti oameni sunt cei care au muncit toată viaţa lor pentru ca Mureşul să fie recunoscut în toate domeniile în ţară. „Îmi face o deosebită plăcere să acord această distincţie acum, cât oamenii aceştia sunt printre noi şi nu după ce trec în alta lume. Să ne bucurăm acum de ei, cât sunt în viată!", a declarat Marius Paşcan, prefectul judeţului Mureş.„Le mulţumesc celor care mi-au oferit acest premiu dar şi celor care m-au propus. Ma intreb dacă meritam această distincţie şi îmi dau seama că ea se adresează corpului de medici dar şi colegilor universitari care mi-au fost mereu alături. Este foarte bine ştiut că în ziua de astăzi contează cel mai mult să ai o echipă bună. Dacă echipa nu e bună, nici tu nu poţi excela. Vă mulţumesc tuturor!"  
Constantin Copotoiu   


„Mulţumesc pentru această preţioasă distincţie. Vorbesc pentru prima oară în faţa atâtor oameni importanţi. Revenirea în acest oraş îmi dă mereu emoţii dar mai ales azi, când se întâmplă acest lucru minunat. Normal că orice fiinţă umană se defineşte pe două coordonate: a fi şi a face. Ele exprimă acel sistem referenţial prin care limbajul faptelor este mai elocvent decât ceea ce spunem noi."  
Teodor Vidam   


„ Literatura este un lucru foarte important pentru noi. Ea este vectorul identităţii naţionale. Cea mai importantă este poezia care presupune simţ al armoniei şi capacitatea de a surprinde taine de nepătruns. Prin intermediul poeziei eul creator îşi multiplică adâncirile sufleteşti şi îşi sporeşte universul de taină. Multumesc pentru aceasta recunoastere."  
Iulian Boldea    


„ Deşi sunt obişnuit cu luminile reflectoarelor în momentul de faţă am devenit emotiv. Poate este şi din cauză că au trecut atâţia ani peste mine. Domnule prefect, vă mulţumesc pentru această distincţie. Eu am o mare familie care se numeşte Teatrul Naţional; acum am intrat într-o nouă familie formată din cei care au primit Fibula de la Suseni. Mulţumesc mult şi familiei care m-a susţinut pe parcursul acestor ani."
Karp Gyorgy

„Sunt extrem de onorat pentru distincţia acordată. Sunt foate onorat că intru în acest club al oamenilor care au primit Fibula de la Suseni. Am studiat despre această decoraţie şi am aflat că este una extrem de importantă. Cel mai important lucru pentru mine a fost dragostea şi aprecierea celor din jurul meu. Acestea au funcţionat ca un imbold pentru a-mi scrie lucrările şi studiile. Dar acestea au fost completate şi de dragostea deosebită pentru istorie."   
Cornel Sigmirean   

„Vreau să pun în evidenţă două relaţii importante şi anume: relaţia viaţă-literatură şi relaţia viaţă- filosofie. Când eram mic am întâlnit un om care refuza pur şi simplu civilizaţia. Însă acel om, în timp ce trăbăluia prin curte cânta nişte cântece străvechi care mi-au atras interesul până astăzi. Mai târziu, am întâlnit aceeaşi idee şi la Blaga şi mi-am dat seama că acel om ştia el ce spune....era un continuator al poeziilor străvechi."  
Eugeniu Nistor                    


Gala Implicarii Muresene la Hotel Continental

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Astazi de la ora 16.00 va avea loc Gala Implicarii Muresene, desfasurata in cadrul campaniei nationale "Deschide-ti inima! Sunt la fel ca tine!" si gazduita de Hotel Continental Targu-Mures. In cadrul acestui eveniment va avea loc un concert extraordinar al interpretului Franco Midiri, laureat al festivalului de la San Remo, care sustine activitatea ADV Romania ca actor social. De asemenea, va fi organizata o licitatie cu obiecte realizate in cadrul Unitatii Protejate Autorizate Util Deco, sectie interna a fundatiei, in care lucreaza 29 de persoane cu dizabilitati, inclusiv HIV. Evenimentul este organizat de Centrul Mures al Fundatiei Alaturi de Voi Romania si Hotel Continental Targu-Mures, care cu acest prilej va organiza si traditionala petrecere de Craciun.

 


Licitatie de 3,36 milioane lei pentru siguranta circulatiei

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Primaria Târgu-Mures a anuntat, pe site-ul www.e-licitatie.ro, demararea licitatiei pentru „lucrari pentru siguranta circulatiei". Potrivit documentului, valoarea estimata a contractului este de 3,36 milioane de lei, fara TVA, la descrierea succinta a acestuia fiind trecute lucrari de marcaj rutier, de instalare de sisteme de iluminare si semnalizare, instalare de echipamente de semnalizare si instalare echipamente de monitorizare a traficului rutier. Garantia de participare este de 4.201 lei, iar cea de buna executie în cuantum de 5% din valoarea contractelor subsecvente de lucrari fara TVA.Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 11 ianuarie 2010, ora 12.00, acestea urmând sa fie deschise în data de 12 ianuarie 2010, ora 10.00, în camera 45 din cadrul Primariei Târgu-Mures.


Inca 12 cazuri de gripa porcina in Mures

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

În judetul Mures in perioada 28-30 noiembrie au fost confirmate 12 cazuri noi de îmbolnăvire cu virusul gripei A/H1N1. Ca urmare Directia de Sanatate Publica Mures a decis suspendarea activitatii scolare pe o perioada de 7 zile incepand cu data de 28 noiembrie la  Colegiul National Al. Papiu Ilarian - clasa VI-a A, Liceul de Arta-clasa VII-a B, Colegiul Economic - clasa XI-a C si la Scoala Generala Radu Popa din Sighisoara - clasele a IV-a A si a V-a A. A fost efectuat triajul epidemiologic al contactilor, starea de sanatate fiind monitorizata de medicii de familie. In aceste unitati de invatamant a fost efectuata curatenia generala, dezinfectia suprafetelor, iar in data de 30 noiembrie dezinfectia finala. De asemenea, la reluarea activitatii scolare se va efectua triajul epidemiologic a elevilor si a personalului didactic. Pana in prezent, in judetul Mures au fost confirmate 45 de cazuri de gripa noua.     
    


Furnizori de internet amendati de Protectia Consumatorului

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Centrul Regional pentru Protectia Consumatorului (CRPC) Mures a amendat doi operatori economici, furnizori de cablu, servicii de telefonie si internet, cu 4.000 de lei, dupa ce s-au confirmat zeci de reclamatii primite de la cetateni, referitoare la calitatea acestor servicii. Potrivit directorului CRPC Mures, Lucia Odeta Puia, abaterile cele mai grave se refera la faptul ca la operatorii respectivi nu sunt afisate tarifele aferente serviciilor prestate, în contract nu este indicat cuantumul penalitatilor percepute pentru întârzierea platii de catre consumator, iar acestia nu au afisata procedura privind solutionarea reclamatiilor utilizatorilor finali sau informatiile privind serviciile de telefonie. Puia a aratat ca în urma controalelor s-a mai depistat faptul ca un operator economic nu emite factura pentru consumatori, iar acestia achita valoarea serviciilor prestate la casierie, când intra în posesia facturii si a chitantei, dupa plata serviciului, chiar daca în contracte se face referire la facturi.


Avans de la APIA pentru 26.454 de fermieri mureseni

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Mures a platit avansul din plata unica pe suprafata pentru 83% din fermieri si va continua procesul de autorizare a dosarelor pentru plata pe masura ce discrepantele identificate în urma controalelor vor fi solutionate. Astfel, APIA Mures a platit suma de 35.905.189,86 lei, reprezentând avansul din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata pentru un numar de 26.454 fermieri.


Degustare de vinuri reusita la Bagaciu

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Primaria comunei Bagaciu împreuna cu Asociatia „Vita de vie" Bagaciu a organizat duminica, 29 noiembrie, o degustare de vinuri. Sub îndemnul „Bagaciu… tu mirosi a struguri" organizatorii au oferit prilejul degustarii de vinuri în ambianta muzicii bagacene pentru rememorarea vremurilor demult uitate. Începând cu ora 10.00 la caminul cultural din satul Delenii, Asociatia "Vita de Vie" alaturi de Primaria Bagaciu au facut prezentari ale vinurilor din zona cât si o degustare a acestora. La orele prânzului s-a servit traditionala tocana de oaie în timp ce vinexpertii au desemnat câstigatorii concursului de prezentare. Vinurile care au fost degustate duminica provin din localitatile Viisoara, Zagar, Suplac, Mica, Ganesti, Adamus, CoroiSinmartin si Bagaciu.


Mircea Geoana ingrijorat de bugetul pe 2010

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, a declara că premierul Emil Boc face "un joc extrem de cinic" când vorbeşte de legea responsabilităţii fiscale, având în vedere că ar fi trebuit să trimită de trei săptămâni proiectul de buget pe 2010 la Parlament. "Domnul Emil Boc a anunţat că ar fi transmis către Parlament proiectul de lege privind responsabilitatea fiscală. Este o obligaţie pe care ne-am asumat-o în relaţia cu CE, cu Banca Mondială şi FMI, şi este o lege pe care şi noi o susţinem, pentru că este în premieră în România o lege care va asigura o bugetare multianuală, deci pentru prima oară vom şti bugete pentru infrastructură, pentru educaţie, pentru sănătate, pentru agricultură şi dezvoltare rurală dincolo de un simplu an fiscal şi an bugetar", a spus Mircea Geoană.                                           

 


Serviciul Comunitar de Iluminat Public la Târnaveni

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

La Târnaveni s-a înfiintat Serviciul Comunitar de Iluminat Public. Ca si celelalte servicii publice concesionate de catre administratia locala cum sunt salubritatea sau transportul local, Serviciul de Iluminat Public va fi concesionat în urma unei licitatii. Potrivit portalului tirnaveni.ro, consiliul local a aprobat înfiintarea de principiu a serviciului urmând ca ulterior sa fie aprobat si regulamentul de organizare si functionare. Societatea Electrica nu mai raspunde de acest serviciu de iluminat public, singura responsabilitate a companiei fiind doar aceea de alimentare cu energie a sistemului.


Simo Attila Botond campion la lupte

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

In perioada 27-28 noiembrie Sala Sporturilor "Lorincz Marton" din localitatea Corund a gazduit etapa finala a Campionatului National pe Echipe Cadeti (Juniori II) la lupte libere. Au participat formatiile A.S. "Lorincz Marton" Corund - CSS Odorheiu-Secuiesc, CSS Calarasi, CSM Dunarea Galatti – CSS Tecuci, CS Dinamo Brasov, Inter Petrila – CSS Deva si CSS Hunedoara.
Pe primul loc s-a clasat echipa gazda, in componenta careia se afla si mureseanul Simo Attila Botond, dublu legitimat la CS Muresul Targu-Mures. Acesta este antrenat de tatal sau Simo Csaba Sr. si este detinatorul titlului national la Copii. Pe podium au mai urcat echipele Inter Petrila-CSS Deva si CSS Hunedoara.


BEJ cere primariilor îndepartarea afiselor denigratoare

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Biroul Electoral Judetean Mures a cerut primariilor îndepartarea afiselor electorale denigratoare la adresa candidatului Mircea Geoana, în urma unei sesizari depuse de Alianta politica PSD+PC referitoare la aparitia în orase a unor afise de mari dimensiuni sub sigla PSD cu textul "Daca ei câstiga, tu pierzi!". Din decizia Biroului Electoral Judetean Mures, publicata miercuri, reiese ca toate primariile din judetul Mures au fost atentionate 'în vederea îndepartarii afiselor electorale în care apare candidatul la Presedintia României din partea Aliantei PSD+PC, împreuna cu alti membri politici ai acestei aliante, care nu sunt însusite de aceasta". BEJ Mures a decis si sesizarea Inspectoratului Judetean de Politie Mures pentru identificarea autorilor si aplicarea de sanctiuni. Hotarârea BEJ Mures a fost adoptata cu sase voturi pentru si unul împotriva. Decizia BEJ Mures a fost luata dupa ce Alianta PSD+PC a depus doua contestatii dupa aparitia, inclusiv în apropierea sediului BEJ, la Târgu Mures, a acestor afise, atât pe panourile electronice, cât si pe cele fixe.


Concert coral la Catedrala Ortodoxa din Tudor

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Luni, 7 decembrie, de la ora 17.00, Catedrala Ortodoxă din cartierul Tudor va gazdui concertul Corului Mixt al Filarmonicii de Stat Targu-Mureş. Protagonistul recitaluluii este maestru de studii cor Sikó Szidónia, iar in program sunt cuprinse lucrări corale de mare valoare din literatura sacră semnate de Gh. Dima, T. Jarda, Musicescu,  I. D. Chirescu si P. I. Ceaikovski.


PSD Mureş acuză Prefectura şi Primaria de abuz în serviciu

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Conducerea PSD Mureş a luat foc atunci când a aflat că pe raza municipiului Târgu-Mureş au fost amplasate banere calomnioase la adresa lui Mircea Geoană, comandate şi montate de autori necunoscuţi şi care conţin sigla PSD + PC, cu toate că aceste materiale nu au fost comandate de către PSD. IJP Mureş şi-a făcut datoria investigând aceste cazuri dar PSD acuză Primăria Targu-Mureş considerând că astfel sunt încurajate încălcarea legii, promovarea insultei şi calomniei precum şi crearea de diversiuni în rândul electoratului. De asemenea, PSD Mureş a depus plângere penală împotriva prefectului Marius Emil Paşcan, pentru abuz în serviciu dată fiind nepunerea în aplicare a obligaţiilor legale care îi revin în vederea îndepărtării acestor materiale. Incidente s-au semnalat în tot judeţul Mureş unde persoane neidentificate au distrus afişe şi bannere cu candidatul PSD la preşedinţia României. Conducerea PSD Mureş aşteaptă o rezolvare imediată a acestor probleme pentru ca totul să se desfăşoare în condiţii optime.     


Peugeot la expo in centru

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

SC Autocenter Company, concesionar Peugeot prezinta in spatiul de la Troita, vizavi de Mures Mall, in perioada 4-13 decembrie zilnic intre orele 9 si 18 toata gama de modele Peugeot precum si modelele noi 308CC, Peugeot 206 Plus si Peugeot Crossover 3008.


Adrian Năstase crede in solidarizarea românilor

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Cu ocazia vizitei la Târgu-Mureş pentru lansarea cărţii "Interviuri", Adrian Năstase a spus câte ceva şi despre situaţia actuală a României şi cum ar putea fi controlată mai bine infracţionalitatea românilor din Italia. "Cred foarte mult în rolul Bisericii şi a episcopiei Ortodoxe din Italia în ceea ce priveşte disciplinarea şi solidarizarea românilor. Românii cu care am discutat au impresia că dacă nu mai sunt sub ochii colectivităţii în care trăiau pot să facă orice. Viaţa românilor care sunt acum în Italia era mult mai bine controlată când ştiau că vecinul ştie unde a mers, cum a venit de la cârciumă, etc. Desigur că în momentul în care au ajuns acolo fără resurse, fără repere disponibilitatea lor pentru infracţiuni a crescut. Biserica poate juca un rol important în reintroducerea unui control social", a declarat Adrian Năstase.


“Si tu poti fi inger” pentru un copil bolnav

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Casa de Cultura a Studentilor din Targu Mures organizeaza a doua editie a actiunii caritabile "Si tu poti fi inger". Beneficiari vor fi copiii internati la Spitalul de Boli Infectioase, mai precis copiii bolnavi de TBC sau SIDA. Fiecare poate veni in sprijinul lor aducand pana in data de 18 decembrie, la sediul Casei de Cultura, str. Nicolae Grigorescu nr. 19, un pachetel cu jucarii, carti, hainute, donatii in bani, precum si alte obiecte.

 


Se pregateste licitatia pentru autostrada Iasi – Târgu-Mures

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a anuntat, luni, ca în aproximativ zece zile va fi organizata o licitatie privind studiul de fezabilitate al autostrazii Iasi – Târgu-Mures. "Initiativa mea de acum doi ani era de a lega Moldova, prin nord, de vestul Europei, printr-o autostrada. Intentia mea este ca aceasta autostrada Iasi – Târgu-Mures sa fie finalizata pe un sens de circulatie, ca un drum national, cam în aceeasi perioada în care este posibil sa se finalizeze si autostrada Transilvania, de la Târgu-Mures la Bors, adica la granita", a declarat Radu Berceanu, citat de Agerpres.  Viitoarea autostrada Iasi – Târgu-Mures, sau Est-Vest, va avea aproximativ 300 de kilometri si va fi împartita în trei tronsoane. Cel mai probabil, fiecare tronson va fi încredintat unui constructor, prin licitatie. Autostrada va porni din apropiere de Târgu-Mures, va trece prin judetul Harghita, pe la Ditrau, va continua în judetul Neamt pe la Poiana Largului si Târgu-Neamt, dupa care va ajunge în judetul Iasi pe la Pascani, Târgu-Frumos si Sculeni, localitate aflata la frontiera cu Republica Moldova.


Hora Unirii jucata la Târnaveni

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Ziua Nationala a României a fost aniversata si la Târnaveni. Potrivit portalului tirnaveni.ro, cu acest prilej administratia locala a organizat un moment festiv în fata statuii Lupa Capitolina din centrul localitatii. Dansatorii de la ansamblurile folclorice locale au prezentat un moment artistic. La final toti participantii au jucat Hora Unirii alaturi de oficialitatile locale.


Start la iluminatul festiv al orasului

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Astazi de la ora 17.00 va avea loc iluminatul festiv al bradului din Piata Trandafirilor. Pe scena special amenajata vor concerta Narcisa Suciu si Kilyen Ilka. Manifestarile vor continua la patinoarul artificial din Piata Teatrului, iar mai apoi in Cetatea Targu-Mures unde vor avea loc spectacole cultural-artistice.

 

 


Patru decenii pentru Casa de Cultura a Studentilor

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Casa de Cultura a Studentilor din Targu Mures, organizeaza, sambata, 5 decembrie, spectacolul aniversar, cu ocazia implinirii a 40 de ani de existenta a institutiei. Spectacolul aniversar va avea loc la Sala de Spectacole a Ansamblului Muresul, din Targu-Mures, incerpand cu ora 18.


Concert Gomode la Teatru 74

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

In aceasta seara, de la ora 21, la Teatru 74 va avea loc concertul trupei clujene Gomode, prilej cu care-si vor lansa si ultimul album intitulat On. Paul (voce, chitara), Dan (chitara, sampler si voce), Bogdan (tobe si voce) si Vladimir (bas) au pus bazele trupei Godmode in 2005, odata cu dizolvarea trupei Narkoma. Stilul muzical abordat de noua trupa a evoluat de la 'alt-metal' inspre 'alternative' in ultimii trei ani. Noul album ON, vine la patru ani dupa lansarea primului material discografic si marcheaza o noua directie musicala ce merge pe un rock mai melodic si mizeaza pe mai multa diversitate. In deschidere vor canta cei de la Amberskin, iar pretul unui bilet este de 10 lei, albumul fiind inclus in pret.


Premiera la Teatrul Studio

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Universitatea de Arte din Targu-Mureş, organizeaza astazi, 3 decembrie, ora 10, o conferinţa de presă în foaierul Teatrului Studio (adresa: str. Köteles Samuel, nr. 6), cu ocazia premierei spectacolului The Glory of Living, de Rebecca Gilman, in regia lui Marius Oltean. Premiera spectacolului este programata sâmbătă, 5 decembrie, de la ora ora 19, pe scena Teatrului Studio al UAT. Din distributia spectacolului fac parte studentii-actori ai clasei de Masterat Actorie, anul I, Diana Avrămut, Sergiu Marocico, Silviu Nistor, Simona Codreanu, Vero Nica, Cristina Iusan, Cristina König, Jenniffer Corrales.


Materiale electorale la o scoala din Sarmasu de Câmpie

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Biroul Electoral Judetean Mures a dispus îndepartarea materialelor electorale din scoala generala din Sarmasu de Câmpie, dupa ce PSD a depus o sesizare în care sustine ca în unitatea scolara respectiva se afla ceasuri de perete cu însemnele PD-L. Potrivit Agerpres, membrii Biroului Electoral Judetean Mures au decis sa dispuna sesizarea primarului localitatii si a directorului scolii respective pentru îndepartarea materialelor cu continut electoral. În plus, BEJ Mures a decis sa sesizeze Inspectoratul Judetean de Politie pentru identificarea autorilor si pentru aplicarea unor eventuale sanctiuni contraventionale, întrucât Legea 370/2004 precizeaza ca în unitatile de învatamânt actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise. Contraventiile în aceste cazuri sunt cuprinse între 1.000 si 2.500 de lei.


Gala “Zece pentru Mures” la Teatrul National

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Initiatorul SMURD din România Raed Arafat, fostul selectioner al nationalei de fotbal a României Ladislau Boloni si actorul Florin Piersic vor fi laureatii Galei "Zece pentru Mures", eveniment organizat azi, de la ora 19.00, de Imagine Communication, Realitatea TV Târgu-Mures si Metro Media Transilvania. Potrivit organizatorilor, Ladislau Boloni si Raed Arafat vor fi distinsi pentru întreaga activitate si pentru promovarea imaginii orasului unde si-au început cariera profesionala, iar Florin Piersic va primi Medalia de Aur a Artelor Transilvane. Totodata, în cadrul evenimentului vor fi premiate, pe baza opiniei cetatenilor din Târgu-Mures, personalitatile orasului cu o activitate deosebita în cursul anului 2009. Gala se va desfasura la Teatrul National din Târgu-Mures, iar moderatorul acesteia va fi Mihai Tatulici. În partea a doua a serii, cei prezenti vor asista la spectacolul "Straini în noapte", cu Florin Piersic si Emilia Popescu, în regia lui Radu Beligan.


Mircea Geoana invitat la tenis de Borbely Laszlo

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Presedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, l-a invitat la un meci de tenis pe pesedintele PSD Mircea Geana, exprimându-si regretul ca, desi face parte din echipa de tenis a Camerei Deputatilor, nu l-a întâlnit niciodata la o partida de tenis pe liderul social-democratilor, Mircea Geoana, recunoscut ca tenisman. Borbely Laszlo, care a fost prezent la dezbaterea "O singura Românie", care a urmat lansarii cartii lui Mircea Geoana „Încredere", a subliniat ca doreste ca în politica româneasca sa fie de ajuns cuvântul dat, fara a mai fi nevoie de întelegeri scrise pe hârtie. El a sustinut ca are încredere în proiectul PSD-PNL-UDMR fiindca aduce pe scena politica "acea camaraderie care ne-a lipsit". "Sper ca anul viitor sa aiba loc un turneu de tenis Parlament-Presedintie", a afirmat presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, citat de Agerpres, argumentând ca Mircea Geoana a învatat tenis la fostul „Palat al Copiilor", care este acum Palatul Cotroceni.


CSU Medicina CSS pierde la lider

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Formatia feminina de volei CSU Medicina CSS Targu-Mures a cedat la Constanta in fata liderei campionatului diviziei A, VC Tomis, in cadrul etapei a VIII-a. Elevele antrenorului Luka Valerijan nu au rezistat in fata singurei echipe din campionatul feminin care a realizat maximum de puncte (scor pe seturi: 25-18, 25-19, 25-18). Echipa constanteana a cedat dealtfel doar trei seturi in cele opt etape disputate. Medicina se afla pe pozitia a VII-a a clasamentului, cu 11 puncte, trei victorii si cinci infrangeri. In cadrul etapei a IX-a vor primi sambata vizita formatiei IOR Bucuresti, aflata pe penultimul loc al clasamentului, cu o singura victorie.


Borbely Laszlo pledeaza pentru respect între cetateni

Posted: 03 Dec 2009 04:42 AM PST

Vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, care este si presedintele Comisiei de Politica Externa a Camerei Deputatilor, a declarat, marti, ca fiecare popor are sarbatori si ca românii si maghiarii trebuie sa si le respecte reciproc. "Fiecare popor are sarbatorile lui si trebuie sa apreciem acest lucru, iata, suntem aici la Târgu-Mures si români si maghiari si asa e bine, sa ne respectam reciproc, sa ne respectam sarbatorile. Urez pentru toti cetatenii României sa avem o tara puternica, aici noi în Transilvania sa aratam ca putem fi împreuna puternici si maghiari si români, toti cei care traim aici sa fim mândri si împreuna sa facem mai mult pentru aceasta zona a României, pentru România, pentru ca avem nevoie sa fim o tara puternica", a aratat deputatul. Borbely a precizat ca UDMR a depus o coroana de flori la Monumentul Latinitatii de Ziua Nationala a României si ca maghiarii asteapta românii la sarbatoarea de 15 martie. "Sa sarbatorim împreuna, iar 15 martie este cea mai importanta sarbatoare a maghiarilor de pretutindeni", a precizat Borbely.


Pentru a citi mai departe faceti click pe butonul

Niciun comentariu:

Stiri romanesti ~ stirile din Romania